2014. július 9., szerda

Rovarirtás

Itt a nyár és vele együtt a szúnyogok elleni hiszti is elkezdődött. Nem szeretném elbagatellizálni a problémát, de a hisztéria sem tetszik. Nem feltétlenül az a megoldás, ha mindenre fújunk, ami repül.

Sepsiszentgyörgyön eddigi információink szerint nem terveznek szúnyogirtást, de Kolozsváron már javában zajlik. Kolozsváron K'Othrine EC 25 és/vagy a Detral Super vegyszerekkel is irtanak. Ez a két szer használata nem túl szerencsés, mindkettő deltametrin alapú (neonikotinoid) inszekticid. Az európai zöldek szívesen látnák a betiltott szerek listáján, mert szerintük jelentős szerepük van a méhek pusztulásában. A Greenpeace több, elsőként betiltandó, a méhekre halálos anyagot is megjelölt. A listán szerepel imidakloprid, tiametoxam, aklotianidin, fipronil, klórpirifosz, cipermetrin és deltametrin.
A méhek és más beporzók pusztulásáról, még mindig nem beszélünk eleget, pedig Európában pusztulnak a méhek és a helyzet egyre rosszabb lesz. A rovarirtók használata több áldozatot szed, mint gondoltuk.

Két részre bontanám az adott problémát. Van a hatóságok által bonyolított rovarirtás és vannak az egyéni megoldások, amit ki-ki egyénileg, többnyire lakásában alkalmaz. A vegyszerek kiszórása soha nem veszélytelen, ezt mindig vegyük figyelembe.
A hatóságoknak nem kötelező neonikotinoid szereket használniuk. Az ilyen rovarirtó akciókat többnyire közlik a sajtóban, ezért időben értesülhetünk róla.
Egy újabb Bözsike akció a sajtófigyelés, akinek kedve van hozzá, elvállalhatja egy-egy napilap figyelését. A feladat csupán annyi, hogy naponta átolvassa az adott lapot és ha rovarirtás/szúnyogirtás tervet lát benne, akkor nekünk is elküldi a cikket. Ehhez a sajtófigyeléshez bárki csatlakozhat, nagyon jó lenne, ha minél több megyéből lenne jelentkező. Már alakul a csapat.

A rovarölő szerek problémásak. A Levegő Munkacsoport cikkében erről is szó esik és tippeket kapunk arra, miként védekezhetünk házilag különféle rovarok ellen. Bevethetünk például illóolajat vagy az élesztőt.
Egy példa az említett cikkből:

Szúnyogok

Szúnyogriasztó növények a babér - levendula - menta - fokhagyma - körömvirág - bazsalikom - oregánó - szivarfa és a citromfű is. Ha körbevesszük magunkat ezekkel az illatos fűszernövényekkel, megbízható bástyát építhetünk magunk köré akár a kertben, akár az ablakokba, vagy az ajtó közelébe helyezve. Valószínűleg akad majd olyan kevésbé jól tájékozott egyed, amelyik nem tudja, hogy ettől neki illenék továbbállni, de abból biztos kevesebb van.

Jelenleg a szúnyogok felelőtlen irtásával a méheket is elpusztítjuk, méhek nélkül meg olyan gyümölcsöket is elveszítünk, mint az alma, körte, cseresznye, eper és a szilva. A méhek és más beporzók eltűnésének jelentős hatása lesz a gazdaságra. Társszerzőm fontosnak tartja megemlíteni, hogy méhek nélkül szilvapálinkát sem főzhetünk.

Figyeljünk jobban környezetünkre és egymásra. Nem mindig a legdrasztikusabb megoldás hozza a kívánt eredményt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése