2014. december 29., hétfő

Beszéljünk a frackingről sorozat: Nyertünk New Yorkban!

Barátaim,
Nyertünk New Yorkban!
Palagáz-tilalom lépett érvénybe New York államban


Andrew Cuomo kormányzó Egészségügyi Bizottsága kijelentette, hogy a palagáz kitermelése egészségügyi kockázatot jelent és szóba sem jöhet a kitermelés New York államban, amíg az iparág nem bizonyítja, hogy a technológia biztonságos, amit nem tudnak megtenni, hiszen nem az. Nagy nyomás nehezedik a gáziparra, hogy bebizonyítsa az ellenkezőjét.

Ez egy hatalmas győzelme a 7 éve tartó tiltakozásunknak és magának a tudománynak is, ami bizonyítékokkal támasztotta alá érveléseinket. Ha a mi mozgalmunk nem lett volna kitartó, akkor nem lenne semmilyen tudományos vita a témában. Ennek a polgári nyomásnak köszönhető, hogy felébredt a világ, amelyet a városi találkozókon összegyűlő helyi aktivisták(grasroot-szervezetek), tudósok, művészek és egyszerű állampolgárok indítottak el.

Amikor 2008-ban nekifogtunk a GASLAND című dokumentumfilmek, nagyon kevés tudományos anyag létezett a hidraulikus rétegrepesztési technológiáról. Olyan személyek, mint John Fenton Wyomingban, Calvin Tillman és Sharon Wilson Texasban, az Ely és Gee családok Pennsylvaniában folyamatosan jelezték, hogy valami gond van az ivóvizükkel és a levegő minőségével is. A szakemberek állásfoglalásának szükségességét hangsúlyozták. Ma New Yorkban e csoportokat a jog érvényesüléséről és magáról a változásról biztosították.

Az Orvos kutatók és Mérnökök az Egészséges Energiáért társaság nyilvánosságra hozott egy munkaanyagot 400 lektorált tanulmány statisztikai adataival a palagáz fejlesztéséről és hatásairól.

Összegezve, azt kutatták, hogy milyen arányban oszlanak meg a kockázatos és káros hatású tényezők, valamint ezek hiánya a dolgozatokban.

Összefoglaló eredmények:
  • A dolgozatok 96%-ában utalás van egészségügyi kockázatra, amely káros következményekkel járhat.
  • A levegő minőségéről végzett kutatások 95%-ában légszennyező anyagok megemelkedett koncentrációjára figyelmeztetnek. 
  • A víz minőségéről végzett kutatások 72%-ában szennyeződésről számolnak be. 
  • Robbanásszerűen megnövekedtek a lektorált publikációk, amelyeknek mintegy 73%-a az elmúlt 24 hónapban jelent meg, jelenleg pedig naponta 1 tanulmány jelenik meg.
Öt napig tartózkodtak Peruban, az Amazonas perui részén, ahol a klímaváltozásról forgattuk a legújabb filmem. Három napig a dzsungel mélyében két borzalmas, kőolajjal szennyezett területet jártunk körül. Az Amazonas folyó ezen szakasza környezeti katasztrófa sújtotta övezetté vált. Mivel én is egy vízgyűjtő környéken élek Delawareben, szomorú volt végignézni az itteni tönkretett halászterületeket, a fúrás és csővezetékek miatt szenvedő közösségeket. Olyan szörnyű hellyé változott ez a folyórész, hogy ember ide a lábát be nem fogja tenni.

A NewYork-i győzelem az egyik legfontosabb fordulópontja kellene legyen a palagáz-ellenes globális mozgalomnak. Mi továbbra is harcolni és nyerni fogunk.

Ebben az évben a palagáz szülővárosában Dentonban(Texas), sikeres népszavazás után betiltották a palagázkitermelést, most meg New Yorkban - egyik siker a másik után. Ez nem jelenti azt, hogy lazíthatunk, szó sem lehet róla. Folytatnunk kell a harcot a megújuló energia - az igazi energiafüggetlenség felé. A palagáz kitermelésének végleges betiltása jelentené a fosszilis energiától való búcsút.

Addig az ilyen közösségek, mint itt Peruban, vagy Texasban, Coloradóban, Új-Mexikóban, Arkansasban és a világ számos pontján továbbra is szenvednek, velünk együtt.

De meg tudjuk csinálni. Mi vagyunk a palagáz-ellenes mozgalom és nyerni fogunk. Fáradhatatlanok vagyunk és nem állunk meg soha. Mi továbbra is harcolni és nyerni fogjuk.
Örüljünk mindannyian ennek a szignifikáns sikernek. Rendíthetetlen üzenetet küldtünk a világnak. A mozgalom működik, ünnepeljetek.

Gratulálok, sok-sok szeretettel,
Josh Fox


A fordítást Paradics készítette, köszönöm, hogy megoszthattam.
(a levél forrása: Facebook)


...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése