2015. január 23., péntek

Torkig vannak az agrobiznisszel. Tízezrek tüntettek Berlinben a nagyüzemi gazdálkodás ellen

Több ezren tiltakoztak a német fővárosban a nagyipari állattartás és a génmódosított haszonnövények ellen. Az EU és az USA között tervezett szabadkereskedelmi egyezmény tovább szította a tüntetők dühét.
kép forrása: www.bund-lippe.de
Több tízezer tüntető vonult ki Berlin utcáira múlt szombaton, a kormány agrárpolitikájának megváltoztatását követelve és tiltakozásul a mezőgazdaság nagymértékű iparosítása ellen.
A szervezők szerint 50 000 ember vett részt a Nemzetközi Zöld Hét keretében zajló felvonuláson. A Nemzetközi Zöld Hét egy Berlinben évente megrendezett mezőgazdasági vásár. A rendőrség becslése szerint 25 000 tüntető vett részt a békés demonstráción.

Torkig vagyunk az agrobiznisszel” mottóval a tüntetők világszerte alkalmazandó élelemhez való jogot, a génmanipulált haszonnövények legális visszaszorítását és a mega-állatfarmok leállítását kérték.
kép forrása: www.bund-lippe.de
Össztűz a TTIP-re

A Postdamer Platz-ról (itt van a környezetvédelmi minisztérium) a Szövetségi Kancellária (miniszterelnöki hivatal) felé vonuló tömeg a tervezett szabadkereskedelmi egyezmény elutasítását követelte.
A több mint 120 környezetvédelmi, etikus fogyasztói és fejlesztési szervezetet tömörítő szövetség szóvivője, Jochen Fritz szerint a TTIP sok gazda életet tönkre fogja tenni.
Az EU-USA szabadkereskedelmi egyezmény csak a multiknak kedvez és elveszi a fennmaradáshoz szükséges eszközöket sok gazdaságtól itt és szerte a világon – mondta, majd hozzátette, hogy az egyezmény veszélyezteti a fogyasztóvédelmi előírásokat.
Az EU és az USA 2013 júliusa óta folytat tárgyalásokat a TTIP-ről. Az egyezmény támogatói szerint a szabadkereskedelmi területek hatalmas lendületet adnak a gazdaságnak az Atlanti-óceán mindkét partján, az ellenzők meg attól tartanak, hogy sérülnek a fogyasztóvédelmi előírások és az élelmiszer-biztonság.

A tüntetéseknek van eredménye

Fritz Németország agrárpolitikáját is kritizálta, elmondása szerint 2000 óta arra kényszerítették a német sertéstenyésztők háromnegyedét, hogy hagyjanak fel a vállalkozásaikkal, miközben nagy húsipari cégek telepedtek rá az állattartásra.
Záróbeszédében a BUND (Föld Barátai Németország) elnöke, Hubert Weiger elmondta, hogy a jelenlegi agrárpolitika ellen évek óta zajló tiltakozás meghozta gyümölcsét.
Országszerte 250 civil kezdeményezésnek köszönhetően sikeresen megakadályozták 100 óriás istálló építését.

...

(forrás: Deutche Welle)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése