2015. január 1., csütörtök

Új év új lehetőségek

A Bözsike akcióban blog már féléves és egyre szépül. December végén új szerkesztővel bővült csapatunk, így Bözsike sokkal csinosabb lesz.
2014 legolvasottabb bejegyzése, mindenki őszinte meglepetésére, a Miként legyünk könnyen gyorsan népszerűtlenek? című bejegyzés lett.

Szeretitek olvasni a blogot, nagy népszerűségnek örvendenek a vendégszerzők bejegyzései és a fordítások, ezúton is köszönet értük.
2015-ben is igyekszünk kezünk a zöld aktivizmus pulzusán tartani. Munkából lesz bőven, mert egyfelől folytatódnak a már ismert kampányok, másfelől az új év mindig új kihívásokat és botrányokat tartogat.


Kampányok

Kampányok, amiket 2014-ben még nem sikerült lezárni, amiket még nem nyertünk meg, zárójelben a kampányokhoz köthető civil szervezetek/csoportok:


Erdő kampány(WWF, Greenpeace, Agent Green)

Az erdő kampány alcsoportja a Holzindustrie Schweighofer rétyi fűrészüzeme elleni mozgalom (Indigó csoport, Greenpeace). 2014-ben a Holzindustrie több népszerűtlen lépésével kivívta jelölését a Mérgező erdélyi befektetések citromdíjára(majd keresünk valami menő nevet a díjnak).

GMO-ellenes kampány(infOMG, Greenpeace, Eco Ruralis)
Palagáz-ellenes(fracking) mozgalmak(közösségi oldalak csoportjaiban elérhetőek)
Verespatak kampány(Alburnus Maior, Mentsük meg Verespatakot)
Nulla hulladék(Zero waste Romania)
Törpevízerőmű-ellenes kampány (WWF, Mentsük meg a Nagy-Homoródot)


2014-ben ők mérgeztek, nevezzük meg őket!

Mindenkit arra bátorítanék, hogy gondolja végig melyik befektetéseknek van még ott a helyük a Mérgező erdélyi befektetések citromdíjának első jelöltje, a Holzindustrie Schweighofer mellett. Ilyen díj eddig nem volt, de itt az ideje létrehozni. Gyűjtsük össze mi minden, milyen befektetések verték ki a biztosítékot 2014-ben a zöld aktivistáknál és minden jóindulatú embernél. Jelöljetek, szavazzatok!

A blogon minden eddigi tevékenységet megtartanánk és tovább színesítenénk a kínálatot. Nagyszerű lenne egy sorozat különféle zöld csoportok bemutatásával. Nagyon sok olyan csoport van, akik munkásságát nagyon szeretem, de alig publikálnak. Sok izgalmas kampányról csak angolul van anyag, nem ártana magyarul is ismertetni őket.

Az új év első napja van, tehetünk valami szép fogadalmat, valami szép zöld fogadalmat
Színes kínálatból választhatunk: megváltoztathatjuk valamelyik vásárlási szokásunkat, aláírhatunk online-petíciókat, lehetünk önkéntesek, létrehozhatunk közösségi kertet, vagy egy ilyen kertben egy ágyást, vethetünk hagyományos magokat az ipari magok helyett, építhetünk méhmenedéket, etethetünk madarakat, használhatjuk az erdőradart, vállalhatunk sajtófigyelést, fordítást, feliratozást, fotózást, eldönthetjük, hogy kevesebb vegyszert használunk.

A kis változtatás is változtatás, így lesz a Föld egy élhetőbb hely.


...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése