2015. február 24., kedd

Bréking: Felháborodás a titokban engedélyezett génmódosított fenyőfák miatt

A STOP a Génmódosított Fákra Nemzetközi Kampány (The International Campaign to STOP GE Trees), a Dogwood Alliance és a Biofuelwatch csoportok elítélik az Amerikai Egyesült Államokat, amiért meghajolt az ipar akarata előtt és nem vette figyelembe a széleskörű lakossági tiltakozást.
szerző - rutlo CC-BY-2.0
2015. január 29-én New Yorkban GMO-ellenes csoportok[1] gyűltek össze a világ minden tájáról, hogy elítéljék az amerikai kormányt, amiért lehetővé teszi az első génmódosított fa, a loblolly fenyő legalizálását kormányzati és lakossági felügyelet nélkül, anélkül, hogy felmérték volna a lakosságra vagy a környezetre gyakorolt hatást, és amiért nem vették figyelembe a hatalmas lakossági ellenállást a  génmódosított fenyőfákkal szemben.

Doug Gurian-Sherman a Centre for Food Safety szakértője nemrég egy tavaly augusztusi keltezésű titkos levelet[2] hozott nyilvánosságra. Ebben az USDA (Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma) azt a példátlan döntést hozta, hogy megengedte az ArboGen[3] cégnek a génmódosított loblolly fenyő (Pinus taeda: terpentinfenyő és keleti sárgafenyő néven említik. ford. megj.) termesztését. A génmódosított fenyőbe egy baktérium (Bacillus thuringiensis) toxintermelésért felelős génjeit építették be, amely ezáltal ellenállóvá vált bizonyos rovarkártevőkkel szemben (Dendrolimus punctatus Walker és a Crypyothelea formosicola Staud), amelyeket így a fenyő által termelt baktérium-toxin elriaszt.(ford. megj.)
Ezeket a fákat a lakosság tudta nélkül bárhová ültethetik az USA területén, anélkül, hogy elérhető információ lenne róluk.
Gurian-Sherman szerint, az USDA szándékosan provokál ezzel a döntésével, amely valószínűleg a legnagyobb változtatás az USA környezetvédelmi szabályozásában a 90-es évek eleje óta.
A loblolly fenyő az USA 14 államában őshonos, de világszerte termesztik ültetvényeken. A fák pollenjei több száz kilométerre is képesek eljutni.

Ha ezeket a génmódosított terpentinfenyőket széles körben termesztik Amerikában, akkor semmi sem gátolhatja meg, hogy az őshonos fajtákkal kereszteződjenek.– mondta Dr. Rachel Smolker a Biofuelwatch szervezettől.
Ez szándékos, visszafordíthatatlan és teljesen felelőtlen környezetszennyezés, beláthatatlan és nagy valószínűséggel pusztító következményekkel. Az erdei ökoszisztémák működését is alig értjük, egy génmódosított fa elterjedésének mindenféle negatív hatása lehet a talajra, gombákra, rovarokra, vadakra, énekesmadarakra és a közegészségügyre. És mindezt rövid távú kereskedelmi haszonért.

Sokan aggódnak a USDA döntésének nemzetközi hatásai miatt. Winnie Overbeek az uruguayi központú World Rainforest Movement nemzetközi koordinátora szerint: „Nagyon aggódunk, hogy ez a szabályozatlan  génmódosított fenyő eljuthat Bazíliába vagy más országokba a lakosság, de akár az ottani kormányzat tudta nélkül és tovább növeli az ipari célra ültetett fák mennyiségét a déli féltekén. Ez világszerte a természetes erdők irtásához vezet, árt az őslakos és földműves közösségeknek, mindenkinek, akinek léte az erdőtől függ.”

Ruddy Turnstone Floridából, a Global Justice Ecology Project-től, megjegyzi - Az ArboGen és a kormány talán úgy gondolják, hogy megnyerték ezt a csatát, de ma már egy hatalmas GMO-ellenes mozgalommal kell számolni. Vannak még erdővédő csoportok, őslakosok, madarászok, erdészek, tudósok, szülők, túrázók és sokan mások, akik nem szeretnék, ha az erdőt GMO-fák szennyeznék. Nagyon sokan akcióba fognak lendülni, hogy ezeket a fákat ne ültethessék el.

2013-ban, mikor az USDA felfüggesztette az engedélyezést és kikérte a lakosság véleményét egy másik ArboGen fa, a  génmódosított eukaliptusz kereskedelmi forgalomba hozatalához, 10.000 az egyhez arányban kapott kommenteket az ipar kérése ellen. Most, a génmódosított fenyőre vonatkozó szabályozás kidolgozásának megspórolásával, az USDA a közvéleményt is kizárta az engedélyeztetésből. 2013-ban a génmódosított fáknak szentelt (Tree Biotechnology) konferenciát   Asheville-ben, Észak-Karolinában, GMO-ellenes aktivisták zavarták meg a konferencia mind az öt napján, sok letartóztatás történt.

A STOP a Génmódosított Fákra Kampány egy nemzetközi szerveződés, az erdők védelméért és a biodiverzitás megőrzéséért mozgósít, valamint támogatja a génmódosított fák elterjedésétől fenyegetett helyi közösségeket.

Jegyzetek

[1] A STOP a Génmódosított Fákra Nemzetközi Kampányban a következő szervezetek vesznek részt:
Biofuelwatch (USA, Egyesült Királyság)
Canadian Biotechnology Action Network
EcoNexus (Európa)
 Friends of the Earth (Melbourne, Ausztrália)
 Global Justice Ecology Project (Int’l), 
Indigenous Environmental Network(Észak-Amerika)
World Rainforest Movement (Int’l)
Dogwood Alliance (Észak-Karolina)

[2] A 2014 február 28-án  Michael Firko az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Biotechnológiát Szabályozó Szolgálatának igazgató-helyettese az ArborGen vállalatnak címzett levélben egyetért az ArborGen álláspontjával, amely szerint a  génmódosított loblolly fenyőre vonatkozóan nem szükséges külön szabályozásokat előírni. 

[3] Az ArborGen cég több multinacionális papírgyártó cég közös tulajdona, ezek az International Paper (USA), a MeadWestvaco (USA) és a Rubicon (Új-Zéland). Az ArborGen vezetői többnyire a Monsanto-tól érkeztek. Az ArborGen 2010-ben megkísérelte a nyilvános részvénykibocsátást, de az utolsó pillanatban visszaléptek és amint a pénzügyi jelentésekből kitűnik, közel 15 millió dollárt értékcsökkenést könyvelhettek el abban az évben. A Rubicon anyavállalat részvényeinek értéke is jelentősen csökkent.

(Köszönöm a fordításhoz kapott segítséget.)


...
(forrás: Global Justice Ecology Project)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése