2015. június 16., kedd

Vasárnap kiülünk az Olt-partra. Pillanatképek

vasárnap az Olt

Vasárnap az Olt partján üldögéltünk, szépen sütött a nap és pár fecske röptét figyeltük az Olt felett.

Az idill nem tartott sokáig, nincs az a fecskecsivitelés, vagy szép tavaszi rét, ami tartósan elvonja figyelmünk arról, mennyire esztelenül viselkedünk a természetben. A természet szeretete többnyire csak szavak szintjén van jelen életünkben és nem sok köze van a napi gyakorlathoz.

Egyre kevesebb fecske van, már a falusi portákon sem látják őket szívesen, sőt, odajutottunk, hogy fecskeriasztókat tesznek ki.

Attilával, a Zöld Őrjárat tagjával, régóta terveztük ezt a beszélgetést. A Zöld Őrjárat évek óta figyeli a szemetelést Szentgyörgy környékén, most ízelítőt kaptam munkájukból, kimentem terepre. 
 Szétdobált szemét,  az egyik fa oldalán  látszik, hogy valamikor meggyúlt

Rég nem jártam az Olt-parton, nagyon megdöbbentem.  A virágos mező szeméttel teli, az Olton meg ötpercenként leúszik egy pillepalack. Attila szerint, amit láttunk, még tűrhető állapot, mert a látott szemétmennyiség többszörösét szokták összegyűjteni. Ők gyűjtik, és nem győzik gyűjteni. 

Üres kétliteres pillepalackok úsztak felénk a vízen, még látszott címkéjükön a sör neve. Aktivista buzgalommal megpróbáltam elkapni őket, de nem volt szerencsém. 
Kicsit egyhangú halászatomnak kirándulók érkezése vetett véget. Fehér kisteherautó közeledett, majd kiraktak pár szőnyeget. Nem, nem piknikezni jöttek. A volt palló helyett épített kőplacc nem csak vasárnapi folyónézésre alkalmas, kitűnő hely a szőnyegmosáshoz és úgy tűnik a szőnyegmosás még mindig megéri.
Bár látták, hogy ott vagyunk, vidáman kipakoltak. Figyelmen kívül hagyták a jeleket, a biciklin jól látható Zöld Őrjárat zászlót és az Attilán látható Zöld Őrjárat logóval ellátott pólót.
Zöld Őrjárat zászló a biciklin

Ugyan mire gondoltak, félretessékelnek, mert nekik melózni kell? Nagyon mertek a hölgyek és urak, már a lecsordogáló pillepalackokat sem számoltam, ez a probléma izgalmasabbnak tűnt. Attila rutinosan kezelte a helyzetet, udvariasan jelezte, hogy tilos a folyóban szőnyeget mosni. A csapat nem volt túl boldog, de összecsomagoltak és elmentek. Kiderült, hogy a kőplaccon kívül, a Sugás felé található halastavak melletti kicsi vízesés a másik, szőnyegmosók által sűrűn látogatott hely.

Itt a nyár, mindenki tiszta lakást szeretne, de nem mindegy, hogy milyen áron. Tilos a folyókban, patakokban szőnyeget mosni. Ilyenkor kezdi mindenki az uniót szidni, mert bezzeg azelőtt minden szabad volt. Szabad volt, igen, falun is mindent beleöntöttek a patakba, nem sírom vissza. Már akkor szennyeztük a vizeket és a helyzet csak egyre rosszabb lesz.  Többnyire akkor döbbenünk rá mennyire fontos a vizek védelme, mikor már elszennyeztük. Ékes példa erre a Büdöskút esete.

A dolgok lassan változnak, talán túl lassan és ezért mindnyájan felelősek vagyunk. A szemetet nem a marslakók dobálják szét az Olt partján, ahogy a szőnyegeket sem a marslakók mossák bele a folyóba, ezt mind mi magunk műveljük. Különösebben senkit sem érdekel, hogy a szőnyegmosáshoz használt vegyszerek mennyit ártanak a folyó élővilágának. 

Valószínűleg, valamennyire visszaesne a szőnyegmosó biznisz sikere, ha a lakosság tájékozottabb lenne.Többen pénzért vállalják a szőnyegmosást, nem szívbéli jóságból. Az ilyen mosások megrendelői közül sokan vélhetőleg nem tudják, hogy szőnyegeiket hol mossák. Talán nem ártana rákérdezni.
 Mások azzal példázódnak, hogy dédanyáink is boldogan mosták szőnyegeiket a folyókban, de ők nem gondolnak arra, hogy dédnagyanyáink nem Kínában gyártott, esetenként az unióban betiltott vegyszerekkel előállított szőnyegeket mostak agresszív mosószerekkel.
A természetkárosítást valaki mindig megfizeti, előbb-utóbb mi álljuk a csekket és az igen keserves lesz.

Sok mindenről kellene beszélgetni, kezdjük azzal, hogy a szőnyeget ne a folyóban mossuk. Autómosókban vállalnak szőnyegmosást. Valószínűleg drágább, mint a baráti áron bevállalt alkalmi szőnyegmosás, de akit ez nem hat meg, az gondoljon arra, hogy a rendőrség elkobozhatja a szőnyegeket.

A természetvédelmet még mindig hajlamosak vagyunk úri huncutságnak tekinteni.

Láttam már olyan eseményt, ahol a szeletív hulladékgyűjtést bemutató előadás után alig félórával,  a társaság  ugyanabba a kukába pakolta a műanyag palackot, a sörösdobozt, az ételmaradékot és minden más szemetet. A szó nagyon hamar elszáll. Nehéz elhinni, hogy ugyanezek az emberek otthon szelektíven gyűjtik a  hulladékot.

Van, aki ért a szóból, de sokan vannak, akik nem. Kételkedőknek egy kis összefoglaló:

A 241/ 2013 városi önkormányzati határozat szerint a közösségi vagy magán rekreációs területeken  turistáknak tilos:
-A fák és cserjék kivágása, a növények letépése és a kaszálás;
-Az autómosás;
-Edények, szőnyegek, ruhák, stb. mosása folyóvizekben és tavakban;
-A tűzgyújtás nem tűzgyújtásra kijelölt helyen (a tűzrakóhelyeket a tulajdonos, vagy a gondnok jelöli ki);
-Hulladéklerakás más helyeken, mint amit a tulajdonos vagy a gondnok kijelölt;.
-Csendháborítás hangosítóberendezések használatával.

Aki úgy érzi, neki mindent szabad, számoljon azzal, hogy magánszemélyeknek 300-1000 lej, cégeknek pedig 1000- 2500 lej büntetés szabható ki.

Lehetne ezt másképp is és mindenki jól járna. A szelektív hulladék érték és pénzre váltható. Akinek szerződése van a TEGA RT-vel az olyan módon is fizethet, hogy az alábbi hulladékokat fajtánként külön gyűjtve leadja a TEGA RT hulladékudvarán. Az Értékesíthető hulladékok menüpont alatt kell keresgélni.
A szerződéssel rendelkező természetes személyeknek a leadott szelektív hulladék értékét jóváírják a számlából. A hulladék leadásakor jegyzőkönyv készül, amiben feltüntetik a leadott mennyiséget.

 Az értékesíthető szelektív hulladékok listája:
- papírhulladék (újságpapír, karton) leadása esetén 10 kg- 2,5 lej
- pillepalack leadása esetén 10 kg- 8,8 lej
- üveghulladék 10 kg -80 bani
- elektromos és elektronikai hulladék 10 kg- 3,8 lej

Nem ártana több önfegyelem, hogy mindannyian örülhessünk a természet szépségeinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése