2015. augusztus 1., szombat

A rétyi Holzindustrie Schweighofer fűrészüzem elleni tiltakozás kulcsszavai

A cikket folyamatosan csinosítom. A 2015-ös események listája.

Hans Hedrich
Zöld aktivista, a fogarasi Neuer Weg Egyesület alelnöke. Foglalkozott a Prospecțiuni palagázkereső cég visszaéléseivel, de a famaffiával kapcsolatos kutatásai tették országszerte ismertté. Publikációi leginkább a Neuer Weg portálon elérhetőek, többnyire német nyelven publikál, de magyarul, románul és angolul is beszél. Egyik hobbija a nyelvtanulás.
2013-tól  tagja a sepsiszentgyörgyi Indigó csoportnak, aktívan részt vesz a rétyi Holzindustrie Schweighofer fűrészüzem elleni tiltakozásban. Kedvenc mondása, hogy segíteni akar Schweighofernek, hogy visszataláljon a  jó útra, a Romániából Ausztriába vezető útra.
foto: Toró Attila

Neuer Weg Egyesület
2013 márciusában alakult fogarasi székhelyű civil egyesület, alelnöke Hans Hedrich. Foglalkoztak a segesvári épített örökség felújítása körüli visszaélésekkel és 2013 óta több pert indítottak a Holzindustrie Schweighofer cég rétyi beruházása ellen.

Johannisnál lobbizott Schweighofer?
"A Ponta-kormány volt erdészeti minisztere nyílt levélben fordult Klaus Johannis államfőhöz, kifejtve, az államelnöki hivatalt félretájékoztatták az ágazatban érdekelt társaságok, például a Schweighofer képviselői. Rámutatott: mandátuma alatt az osztrák fafeldolgozó óriáscég képviselői többször is találkozót kértek tőle, ám ezt minden alkalommal elutasította.
A törvénymódosítást kezdeményező szociáldemokrata képviselő azt állítja, a Schweighofer már a kidolgozás fázisában, majd a parlamenti vita során is megpróbálta leállítani az erdészeti törvény módosítását. A B1 hírtelevíziónak egyébként azt mondta, mandátuma idején az osztrák nagykövetségtől is levelet kapott, melyből kiderül, a Schweighofert akár 150 millió eurós veszteség is érheti, amennyiben a kerettörvényt elfogadják."
http://kronika.ro/erdelyi-hirek/erdeszeti-torveny-johannisnal-lobbizott-a-schweighofer

Május 9
Első országos tüntetés az erdőkért (Sepsiszentgyörgy)
"Állítsátok le a Schweighofert!, Ki a maffiával az országból!, Nem ilyen jövőt akartunk!, Állítsátok le Székelyföld letarolását!, Védjük gyermekeink jövőjét!, Ne lopjátok el zöldaranyunkat! – ilyen és ehhez hasonló, több nyelven megfogalmazott feliratokkal üzentek a tüntetők az osztrák nagyvállalatnak, valamint a helyi és az országos döntéshozóknak. A civilek által kezdeményezett eseményen rengeteg fiatal jelent meg, de minden korosztály képviseltette magát, a szervezők felhívását betartva pártjelképeket senki sem hozott magával."
http://www.3szek.ro/load/cikk/80484/lehet-e_fontosabb_dolgunk
http://www.3szek.ro/load/cikk/80496/megmozdult_sepsiszentgyorgy

Az országból való kivonulással fenyeget Schweighofer
"Az új erdészeti törvény miatt az országból való kivonulással fenyegetőzik a Schweighofer, jelentette az APA-re hivatkozva az Agerpres. Az osztrák fafeldolgozó egyik szóvivője pénteken azt nyilatkozta, az új törvény hatásait nem tudják felbecsülni, de lehetséges, hogy egyes telephelyeiket bezárják. A vállalatnak 2.670 alkalmazottja van Romániában, az év végére ezt háromezer fősre növelnék. A bécsi központú nagyvállalat tavaly ősszel egy levélben már megfenyegette Victor Ponta miniszterelnököt, hogy nagyarányú leépítésekbe kezd."
http://itthon.transindex.ro/?hir=39713http://www.foter.ro/cikk/20150515_kivonulhat_romaniabol_a_schweighofer

Május 16
Második tüntetés az erdőkért és a Holzindustrie Schweighofer üzem ellen Sepsiszentgyörgyön
"Követeljük, hogy a végleges bírósági döntések meghozataláig, a rétyi Holzindustrie Schweighofer fűrészüzem, és a területén felépített hőerőmű számára, semmilyen további engedélyt ne állítsanak ki a szakhatóságok!"
http://www.sepsiszentgyorgy.info/rendezvenyek/2007-2015-05-14-09-29-33
http://www.3szek.ro/load/cikk/80655/politikusi_erdomaffia
http://www.3szek.ro/load/cikk/80653/ujabb_tuntetes_erdeink_vedelmeben_kozvitan_a_retyi_fureszuzem_eromuveJúnius 7
Harmadik tüntetés Sepsiszentgyörgyön
Az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) vizsgálja ki a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzemének engedélyeztetése körüli rendellenességeket – követelik a környezetvédő civilek.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/dna-vizsgalatot-kernek-retyen
http://www.szekelyhon.ro/aktualis/haromszek/aallitsatok-le-schweighoferta

DNA Korrupció-ellenes Ügyészség
"A Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) tevékenysége ma már szinte olyan népszerű beszédtéma Romániában, mint a foci. A játszótéren nem kell meglepődni, ha a telefonos lehallgatások jogi hátteréről beszélgetnek, családi pikniken, a második sör után egy-egy vádirat részleteit vitatják meg a derék apukák, majd kedélyesen tippelni kezdenek, hogy szerintük melyik politikus korruptabb, és kit vezetnek el legközelebb"
http://atlatszo.hu/2015/08/05/a-korrupcioellenes-harc-kulcsa-az-ugyeszek-fuggetlensege-laura-codruta-kovesi-a-dna-fougyesze/

Magyar neve?
A romániai magyar sajtó a legkülönfélébb fordításban közli az intézmények nevét, pedig évek óta létezik egy adatbázis a magyar intézménynevekkel.
http://www.sztanyi.ro/download/magyar_intezmenynevek.pdf

Rétyi közmeghallgatás a Holzindustrie Schweighofer fűrészüzemének területén épülő erőmű beindításához
"Mint ismeretes, a múlt héten négy környezetvédelmi civil szervezet – a bukaresti Bankwatch Románia, a fogarasi Neuer Weg, a kolozsvári Energy Justice és a Greenpeace romániai szervezete – beadvánnyal fordult a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökséghez, kérve, hogy utasítsa el a rétyi üzem erőművének beindításához szükséges integrált környezetvédelmi engedély kiállítását, mivel a procedúra során több előírást nem tartottak be."
Megbírságolták a rétyi fűrészüzemet
" A környezetvédelmi őrség felügyelői a civil szervezetek – a bukaresti Bankwatch Románia és a fogarasi Neuer Weg Egyesület – beadványa nyomán kezdett el vizsgálódni az osztrák vállalat rétyi üzemében. A civilek már a múlt hónapban jelezték, bár a környezetvédelmi engedélyeket még nem kapták meg, a rétyi gyárban márciusban és áprilisban gőzerővel folyt a termelés. Állításukat fotókkal is bizonyították: az üzem udvarán rönkök, deszka- és fűrészkorpahalmok voltak láthatók."
http://www.szekelyhon.ro/vilag/megbirsagoltak-az-osztrak-schweighofert
http://erdely.atlatszo.hu/2015/06/04/dehogy-teszteltek-fafeldolgozas-folyt-a-retyi-schweighofer-uzemben/

PEFC-minősítés?
"Először is, sem Romániában, sem a környező országokban nincs PEFC-minősítésű erdő, így csak arról lehet szó, hogy a Schweighofer nem egy közvetlen vizsgálaton alapuló minősítést kapott a PEFC-től – érvelnek a közleményben. A PEFC CoC-minősítés szerintük egyébként is egy felületes, harmadkézből való igazolás, ami voltaképpen semmit nem mond el annak birtokosáról. Egy arra akkreditált cég adja ki, nem a PEFC. A PEFC CoC-minősítés annyit jelent, hogy annak birtokosa betartja a legminimálisabb standardokat az erdőgazdálkodás terén."
http://think.transindex.ro/?p=40593

A Holzindustrie Schweighofer és az ők méréseik
"Hans Hedrich jelentése szerint 2003-tól mostanig a HS olyan mérőszerkezetet használ, amely a fa nyersanyag valós térfogatánál 10,2%-kal kevesebbet mér le, ily módon a beszállítókat és az államot eddig összesen mintegy 130 millió euróval károsította meg. Emellett a BRML-nek a Schweighofer szászsebesi és radóci gyárára vonatkozó dokumentumaiból az is kiderül, az osztrák cég többször is hamis információkat közölt az irodával a rönkfamérésre használt eszközeikkel kapcsolatban."
http://think.transindex.ro/?p=41025
http://szekelyfold.ma/hirek/romanul-kommunikal-a-schweighofer-a-magyar-sajtoval

A Holzindustrie Schweighofer beperelte Hans Hedrichet
"A szászsebesi s.c. Holzindustrie Schweighofer srl, és Gerald Schweighofer, a cég tulajdonosa június 15-én tettek le kérést az eljárás megindítására a bécsi Kereskedelmi Bíróságon. Azzal vádolják a Neuer Weget és Hedrichet, hogy az egyesület honlapján, valamint ausztriai és németországi újságíróknak küldött emailekben olyan kijelentéseket tettek, amelyek hamisak, és befeketítik a céget és annak vezetőjét, például hogy a Schweighofer tudatosan vásárol illegálisan kitermelt fát, lefizetett több közalkalmazottat, csal a gyárakba került fa mérésénél stb. Az ezáltal okozott kár értéke a bírósági okiratok szerint 35.000 euró."
http://think.transindex.ro/?p=41166

foto: Hans Hedrich
Minisztériumi jelentés a Schweighofer cég ellen
"A legfelsőbb bíróság ügyészségéhez fordult a környezetvédelmi minisztérium, miután a Holzindustrie Scheighofer több romániai gyárában végzett ellenőrzések nyomán arra lehet következtetni, hogy az osztrák cég illegális vágásokból származó fát vásárolt több beszállítójától."
http://think.transindex.ro/?p=41468

PEFC-minősítés újra
"A környezetvédelmi minisztérium ellenőrzése nyomán felmerült a gyanú, hogy a HS-gyárakba szállított fa egy része nem legális eredetű, de találtak gyanús szállítási engedélyeket és rendellenességeket a SUMAL-rendszerbe bevezetett adatokban is. A PEFC-követelmények kizárják, hogy a tanúsítványkat elnyerő cég illegálisan kitermelt fát használjon, vagy gyanús eredetű alapanyagot dolgozzon fel. Ha a minisztérium gyanúja beigazolódik, az azt jelenti, a Schweighofer illegálisan használta fel a tanúsítványt, és az liy módon szerzett jövedelme is illegális – szögezi le a Neuer Weg közleménye."
http://think.transindex.ro/?p=41597
http://www.3szek.ro/load/cikk/83297/gyanut_fogtak_ausztriaban

Önmagát minősítette fenntarthatónak a Holzindustrie Schweighofer
A Wirtschaftsblatt.at ugyanakkor egy másik cikkben felhívja arra is a figyelmet, hogy a PEFC CoC fenntarthatósági tanúsítvány – amelyet 2014. május 27-én kapott meg a Schweighofer – kibocsátása hátterében valójában érdekkonfliktus áll: a romániai Schweighofer-gyárak anyavállalatának számító Schweighofer Alapítvány (Schweighofer Privatstiftung) alelnöke, Georg Erlacher a tanúsítvány kiállításakor az azt kiadó Holzforschung Austria igazgatótanácsának volt a tagja, tehát a Schweighofer valójában önmagát minősítette fenntarthatónak – áll a cikkben.
http://think.transindex.ro/?p=41824

Megkezdte működését a rétyi Holzindustrie Schweighofer fűrészüzem
"Az üzembe helyezéshez szükséges összes engedély megszerzését követően, a rétyi Schweighofer fűrészüzem augusztus 17-én megkezdte működését. A cégcsoport közleménye szerint a beruházás mind a romániai faipar, mind a helyi közösség kiemelkedően fontos projektjének tekintendő, teljes működési kapacitásakor 650 munkahelyet biztosít közvetlenül a gyárban, míg közvetve, a kapcsolódó iparágakban újabb 2000 munkahelyet teremt. Az összesen 70 hektár területen fekvő és évi 800 ezer köbméter, kizárólag fenntartható erdőgazdálkodásból származó rönkfa feldolgozására képes új fűrészüzem 150 millió eurós befektetés eredménye."
A negyedik pert több környezetvédő szervezet képviselői indították el közösen, így az E-JUST, a Bankwatch Romania, a Greenpeace Romania, valamint a Neuer Weg felperesként, míg a Kovászna megyei önkormányzat, továbbá a Holzindustrie Schweighofer leányvállalataként működő Bioelectrica Transilvania vállalkozás alperesként jelenik meg a szeptember 9-én iktatott dokumentumban – tájékoztatott Hans Hedrich, a fogarasi Neuer Weg egyesület alelnöke.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/ismet-perelik-a-schweighofert
http://foter.ro/cikk/20151008_meg_egy_pert_kapott_a_nyakaba_a_schweighofer

A szerkesztő megjegyzése
A kulcsszavas cikkek hihetetlen népszerűségnek örvendenek. Pár napja próbálok összefoglalót írni 2015 fontosabb erdővédő akcióiról, de képtelen vagyok épkézláb cikkel előállni. Az év bővelkedett erdővédő akciókban, így nem egyszerű átlátni mi minden történt. Összegyűlt egy halom anyag, gondoltam megosztom. Sok érdeklődő nem olvas románul, ezért magyar és angol szövegeket kerestem. Több olyan téma van, amiről érdemes lenne bővebben írni, talán egyszer erre is sor kerül.
A kulcsszavas gyűjtemények még szerkesztés alatt állnak, így mindenki kritikával kezelje.
...

1 megjegyzés:

  1. Schweighofer semmit nem tud a minisztérium feljelentéséről - egyáltalán a kivizsgálások eredményéről....

    VálaszTörlés