2015. augusztus 3., hétfő

Kulcsszavak a romániai erdővédő aktivisták munkásságának megismeréséhez 2

Fehérvíz (Râul Alb)
Még mindig a Retyezát 
Május 24-én Gabriel Păun és pár társa, valamint egy németországi újságírónő a Fehérvízre tervezett törpe vízerőmű építési területére látogatott. Romániában az illegális fakitermelés mellett a törpe vízerőművek építése is hatalmas probléma. Fehérvízen, Európa utolsó háborítatlan folyóján épülne törpe vízerőmű. A környéken illegális fakitermelés folyik, Păunt az erdőkitermelés érdekelte.  A kiszállás csúnyán végződött, a helyszínen botokkal és baltákkal felszerelt támadók rontottak a civilekre, Gabriel Păunnak több bordáját eltörték és csak az életösztöne mentette meg.
http://think.transindex.ro/?p=39937

Tiltakozik a Coaliția pentru mediu (Koalíció a Környezetért)
"A 32 civil szervezetet tömörítő koalíció emlékeztet arra, hogy Hunyad megyében Fehérvíz közelében egy német újságírónőt és az Agent Green egyesület elnökét, Gabriel Paunt megtámadták – ez az eset mutatja, mennyire működnek az állam intézményei, hiszen nem tesznek mást, mint fenntartanak egy maffióta környezetet bizonyos befektetők számára, akik erőszakos módszerekkel reagálnak, és nem törődnek az ország törvényeinek betartásával, bármit megengednek maguknak – áll a levélben."
http://think.transindex.ro/?p=40030

Schweighofer levele(i)
Az erdővédő tüntetések előtt napfényt látott szivárogtatások között volt.
Gerald Schweighofer 2014. szeptember 9-én levelet írt a román miniszterelnöknek, amiben azt javasolja, hogy az erdőtörvényt ne módosítsák, különben megromlanak a két ország közötti gazdasági kapcsolatok.
A teljes levél angolul itt levél 

Egy másik levél is kiszivárgott, ezúttal az osztrák követségről, amiben arra kérik a román kormányt, hogy találkozzanak Schweighoferrel, hogy megállapodás születhessen az új erdészeti törvényről. Különösen aggódtak a 30%-os fafelvásárlási limit bevezetése miatt.

erdészeti törvény 
"A kolozsvári környezetvédők ugyanakkor felhívják a figyelmet a visszalépésekre is: az eddig hatályos erdészeti kerettörvény tiltotta a tarvágást a nemzeti parkokban. A mostani módosítás ezt megengedi, igaz, csak kivételes esetekben, de anélkül, hogy ezeket meghatározná. Ez annál súlyosabb, mivel Romániában a nemzeti parkok természeti értékeinek őrzésével és az erdőgazdálkodással egy és ugyanaz, a Romsilva foglalkozik. Így nyilvánvaló az érdekkonfliktus, hiszen fát kell kivágatnia, hogy a bevételből megvédhesse az erdőt. Az új módosításokkal az erdők védelmére és megújítására szánt pénzalap bevételeit is jelentősen csökkentették, miközben megengedték, hogy az erdőtulajdonosok ezentúl 200 négyzetméternyi területet kompenzálás nélkül kiírathassanak az erdőalapból és beépíthessenek. Ez a nyaralók térfoglalását és a járulékos zavarás (forgalom, fény-, zaj-, hőszennyezés, hulladék, szennyvíz) fokozódását segíti elő – az erdő kárára."

2015. június 5.
Johannis elnök kihirdette az erdészeti törvényt
"Johannis a törvénytervezetet márciusban küldte vissza a parlamentnek megfontolásra, mert szerinte diszkriminatív jogi környezetet teremt. Az államfő akkor azt nyilatkozta, hogy a jogszabály korlátozza bizonyos kereskedelmi egységek vagy kereskedelmi csoportok mozgásterét, ami a versenyszférát negatívan befolyásolja, így közvetetten a gazdaságra is negatív lehet a törvény kihatása."
http://itthon.transindex.ro/?hir=39901
http://www.szekelyhon.ro/vilag/erdeszeti-torveny-szakbizottsagi-fricska-johannisnak
http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/47330-elutasitottak-az-erdeszeti-torveny-ujratargyalasat
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/eredeti-formaban-fogadta-el-a-parlament-az-erdeszeti-torvenyt

Megmentettek 130 hektár erdőt
Március 12-én a Greenpeace Romania és a Bankwatch Romania pert nyert a Bukaresti Bíróságon, visszavonták a 130 hektár erdő kitermelését jóváhagyó környezetvédelmi engedélyt. A Gorj megyei Pinoasan található lignitbánya területét növelték volna meg az erdőkitermeléssel.

Érintetlen bükkerdők az UNESCO Világörökség Listájára
2011-ben kezdődött a Greenpeace kampány az érintetlen bükkerdőkért. A Greenpeace az érintetlen bükkerdők felvételét kéri az UNESCO Világörökség Listájára. Idén novemberben döntés születik.
http://think.transindex.ro/?p=38739

Kötelezettségszegési eljárás Románia ellen
Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indít Románia ellen a törpe vízerőművek Fogarasi-havasokbeli építése miatt-jelentette be a WWF Romania.
http://think.transindex.ro/?p=40324

Visszavadított bölények
"A World Wide Fund for Nature Románia célul tűzte ki, hogy újratelepíti ezeket a nagytestű kérődzőket a Szárkő-hegységbe (Munţii Ţarcu). Vagyis nem a hátszegihez hasonló rezervátumról van szó, hanem a szabad élethez fokozatosan visszaszoktatott bölény-kolónia immár második csoportjáról, amely nagyjából féléves akklimatizációt követően saját útjait járja majd a hegyekben. De hogy is mutat az elképzelés, mekkora és milyen bölényállomány lesz a környéken, hogyan lehet „visszavadítani”, önellátóvá tenni ezeket az állatkertben vagy legjobb esetben félszabad állapotban szocializálódott egyedeket és hogy viszonyulnak a tervhez a helybéliek? – erről beszélgettünk Csibi Magorral, a WWF Románia programigazgatójával."
http://kolozsvariradio.ro/2015/06/17/szarko-az-ujrabolenyesitett-hegyseg/
http://think.transindex.ro/?p=40211


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése