2016. augusztus 4., csütörtök

Az állam a természet első számú ellensége Romániában (folytatás)

Foto © AGENT GREEN / Gabriel Paun
Interjú Gabriel Păunnal, az EurNatur 2016-os díjazottjával. Az EuroNatur Alapítvány eddigi díjazottjai között megtaláljuk Charles herceget, Nelson Mandelát és Mihail Gorbacsovot is.
A díj kihirdetése alkalmából Gabriel Păun interjút adott a România Curată (továbbiakban R.C.) portálnak

Gabriel PăunA legfájdalmasabb vereség az volt, mikor az egész kormány megengedte Traian Băsescunak, hogy aszfaltozott országutat vágjon a Retyezát és Domogled (ford.megj. Domogled-Cserna Nemzeti Park) nemzeti parkokba. Mindent kivágtak, ami az útjukba állt, hogy kielégítsék egy olyan tudatlan eszelős étvágyát, amilyen az akkori elnöknek volt és mindezt mindenféle környezetvédelmi engedély és jóváhagyás nélkül tették. Akkor elkaptuk és a munkálatokat felfüggesztették. 2007-ben kimentem az elhagyott építőtelepre és azt láttam, hogy újra teljes gőzzel dolgoznak. Akkor tényleg bőgtem, de médiaharcokkal, jogi és tudományos érvekkel sikerült megfékezni. Az út Câmpușelnél állt meg a Domogled Nemzeti Park szájánál, miután a Retyezát Nemzeti Parkból kivágtak 3,2 kilométert. Băsescu büntetlenül megúszta, ahogy azok is, akik eltussolták megalomániáját. Még a Legfelső Semmítő- és Ítélőszék sem büntette meg, pedig odáig jutott az ügy. Ilyen tekintetben elmaradott ország vagyunk és tisztán látszik, hogy az állam a természet első számú ellensége.

R.C.: Téged arról a veszélyes akciódról ismernek, mikor lefilmezted egy Retyezát Nemzeti Parkból származó illegális faszállítmány teljes útját, és azt, ahogy bemegy a Holzindustrie Schweighofer szászsebesi üzemének kapuján. Milyen hatása volt az akciódnak és mit gondolsz arról, ahogy a román állam kezeli azt a diszkrecionális hatalmat (kb. annyi hatalom, amennyit csak akar), aminek a Schweighofer örvend?
Gabriel Păun: Azt hiszem az állam rosszul kezeli a Schweighofer problémát. Elkapták 165.000 m³ illegális fával, az ügy a Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatósághoz került és most nagy a csend. Minden egy érintetlen természetvédelmi parkból származó szállítmánnyal kezdődött, amit a Retyezát Nemzeti Parktól egészen a Schweighofer üzem kapujáig követtem, majd tovább az ausztriai Spar üzletig, ami Schweighofer romániai gyártású brikettjét árulta. Megrugdostak, lefújtak borsspréhvel- jutott belőle az orromba, szájamba, szemembe-, míg kiderítettem az igazságot és most a parlament újra alszik. Hogy juthatunk el a következő kriminális vállalathoz, ha még ezt az egyet sem tudjuk a jó útra terelni?

R.C.: Mi volt a legveszélyesebb akció, amiben részt vettél?
Gabriel Păun: A legveszélyesebb romániai akció Fehérvízen volt, akkor fordult elő egyetlenegyszer, hogy felkészületlenül fogtam a nyomozáshoz. Átutazóban voltam, az akció előtti estén felismert egy csoport helyi aktivista és megkértek, menjünk ki, hogy megmutassák nekem, mi zajlik Fehérvízen. Nem szoktam így dolgozni, de kivételt tettem és elmentünk. Már vártak minket és szétvertek. Alig úsztam meg élve, és ez is csak azért sikerült, mert az aktivisták elkeseredett menekülési kísérlete során az egyik támadót baleset érte. Így sikerült elszaladnom, pedig betörték a fejem és az ujjaim meg a bordáim is eltörték. Az ügyet azóta sem zárták le és a támadók továbbra is szabadlábon vannak. Újra elmondom, hogy ilyen szempontból rozoga hivatalokkal megvert ország vagyunk.

R.C.:  Mit gondolsz, milyen a romániaiak szívverése? Jobban dobog a szívük a természetért, mint 5 évvel ezelőtt?
Gabriel PăunMa egyre több természetszerető ember csatlakozik hozzánk, hogy megmutassák: Románia nem menthetetlen, a miénk és nem a politikusoké, meg a mohó vállalatoké. Alapvetően nemes és fontos a harcunk, amellyel egy számunkra fontos, harmonikus jövőt akarunk megteremteni az ember és más élőlények számára.
Mindannyian veszélyben vagyunk, a levegő belélegezhetetlen, az víz egyre szennyezettebb, a termőföldet meg telenyomjuk műtrágyákkal és növényvédő szerekkel. Van munka bőven, de eredmény csak akkor lesz, ha az emberek megmutatják, hogy fontos nekik az ügy, kevesebbet fogyasztanak, és tiszta, ambiciózusabb vezetőket választanak, akik megtisztítják ezt a leprarendszert.

A cikk első része

...

A cikk forrása http://www.romaniacurata.ro/statul-este-dusmanul-nr-1-al-naturii-in-romania-interviu-cu-gabriel-paun-castigator-al-premiului-euronatur-2016-distinctia-le-a-mai-fost-acordata-printului-charles-lui-nelson-ma/


2010-ben készült felvétel az Agent Green akciójáról


tiltakozás 2009-ben, lezárták az utat Câmpuşelnél
További cikkek az Agent Green és Gabriel Păun: munkásságáról  magyarul

Agent Green: Letarolták a Retyezátot: http://regithink.transindex.ro/?p=42995
Országút a Retyezáton: http://regithink.transindex.ro/?p=28155
Gabriel Paun a környezetvédelem fenegyereke: http://bozsiakcio.blogspot.ro/2016/01/gabriel-paun-kornyezetvedelem.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése