2016. augusztus 29., hétfő

Zöldnáci veszély az Ilona-völgyében

fotó: Egyed Ufó Zoltán
Az Ilona-völgyi törpe vízierőmű megépítése ellen síkraszálló szűkebb csoportunkkal kapcsolatosan elhangzott érdekes kifejezésre lettem figyelmes Lénárd Andrásnak, a „zigazi csíki sör” gyártójának tolmácsolásában egy a Háromszék napilapban 2016. augusztus 27-én, szombaton megjelent, Csinta Samu által készített interjúban. A kicsit homályos hátterű amerikai kalandozásait követően a zöldenergetikai bizniszben fellángoló, majd a székely bicskás-pityókás hazafias érzelmeket csíkszentsimoni sörével és heinekenes perpatvarával megbirizgáló, igencsak ellentmondásos megítélésű csíki vállalkozó, Csinta Samu kérdésére, miszerint miért fordított hátat egy ilyen prosperáló üzletágnak, a következőket mondja:

„– Nem utolsósorban azért, mert a művelet hiába számít zöldenergia-termelésnek, egy idő után „környezetromboló” lett belőlem. Tüntetéssorozat robbant ki ugyanis a Homoród-mentén, a Szép Ilona-völgyben tervezett erőmű építése ellen... ()… Ezt a félelmet igyekeztek meglovagolni valakik, ellenállásra biztatták az ott lakókat, a kezdeményezést pedig azonnal felkarolták a „zöldnácik”… ()… Olyan projektet kellett abbahagynom – remélem, csak időlegesen –, amely biztosította volna Székelyföld energetikai függetlenségét. Talán ezért…”

Miután ilyen szépen megtiszteltek és zöldnácinak neveztek bennünket, gondoltam, picit körbejárom a fogalmat. Hát mit mondjak, érdekes következtetésekre jutottam. A Wikipédián a következő szócikk szerepel a nácizmus kapcsán:

„A nemzetiszocializmus (németül Nationalsozialismus), vagy nácizmus elsősorban az Adolf Hitler vezette Nemzetszocialista Német Munkáspárt (NSDAP) ideológiájára, illetve Németország 1933 és 1945 közötti Hitler-kormány időszakának politikájára, gyakorlatára utal. A két világháború közötti időszak és a második világháború korszakának szélsőjobboldali ideológiái közé sorolható, az olasz fasizmussal együtt a nemzetközi fasizmus egy változata. Ideológiájának fő jellemzői a pángermán sovinizmus, rasszizmus, és antiszemitizmus, kiindulópontja a szociáldarwinizmus volt, az az elképzelés, miszerint az emberi fajok közötti versenyben a legrátermettebbnek kell fennmaradnia, a többieknek pusztulás vagy alávetettség a sorsa. A germánokat, az úgynevezett északi fajt tekintették a legtisztább árja fajnak, amely uralkodásra hivatott. A nácizmus fő ellenfelének a kommunizmust tekintették, de szavakban elutasították a kapitalizmust is, egyfajta harmadik utat hirdetve, de a gyakorlatban határozottan védve a („fajilag” megfelelő kezekben lévő) magántulajdont és a német nagytőke érdekeit.”

Ha ehhez hozzárendeljük a zöld jelzőt és az amögött rejlő tartalmat, akkor – olvasatom szerint – a következőket teszi egy zöldnáci Homoródfürdőn: kinevezi minden népek fő természetvédő fajának a kicsioláhfalvi és a nagyhomoródmenti népeket; kikergeti a faluból és a kaluberpapok szájára adja a volt kápolnási pártitkárt, mert eldobott egy szivarcsikket; kikiáltja az állatok vezető fajának az Ilona-völgyi sügérek, kárászok, rákok és minden halpopuláció közösségét, különös figyelmet szentelve a botos kölöntének, a Petényi-márnának és a kőfúró csíknak; segíti a fő megyebíró székely mozgalmát, így a több pénzért kevesebb aszfalt törvénye máris hathatósan megerősíti a környék zöldnáci mozgalmát; a Lobogó Panzió versus természet bajnokságban a Benedek Lukács – kárpáti barnamedve párharcban ez utóbbi pártjára áll, ugyanakkor titokban leteremti a medvét, mert az veszélyezteti a fő megyebíró bizniszeit; természetbarát módon hagyja összeomlani az összes harmincas években épült villát, ennek kegyeleterősítő szerepe is van, hiszen több ilyen épületben tanyáztak német katonák a második világháború ideje alatt; elkergeti az Ilona-völgyébe tévedő zsidó embert, mert az fekete kalapjával irritálja a völgy szúnyogpopulációját; a kiöregedett víztisztító állomás mellett tüntetéseket szervez Homoródfürdő energetikai függetlensége ellen, mivel komája az Electrica-nál dolgozik. A felsoroltakon kívül a homoródi zöldnáci nem jóborvizet, hanem zigazi csíkit iszik, mert az nemheineken eredetiszékely, világbajnok drónon érkezik, környezetbarát, alig kapni, és még csak azétt es. Ámen.

Z. Nagy István

előzmények
http://www.3szek.ro/load/cikk/94631/a_szekely_%E2%80%9Evilagrendszer%E2%80%9D_beszallitoja_lenard_andras_vallalkozoval_az_igazi_csiki_sorrol_es_davidnak_goliattal_valo_harcarol

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése