2016. október 13., csütörtök

Cikkek a romániai erdők állatainak védelméről 2016

WWF Romania https://www.patreon.com/wwfromania
Bajban van a medvebocs-visszavadító központ
Gyűjtést indított a WWF Románia az árva medvebocsok visszavadításával foglalkozó reintegrációs központ működésének biztosításáért. A Bereczky Leonardo által tíz éve alapított, balánbányai központból eddig több mint száz, anya nélkül marad, másképp halálra vagy állatkerti fogságra ítélt medvebocs került vissza természetes élőhelyére és nyerte vissza szabadságát. Ez az egyetlen ilyen központ az európai kontinensen, mégis most működése veszélybe került, mivel régebbi támogatói megvonták a finanszírozást az intézménytől.
http://think.transindex.ro/?hir=108

Románia megálmodta Európa Yellowstone-ját
Memorandumot fogadott el a bukaresti kormány szerdán az ország legmagasabb hegységének, a Fogarasi-havasoknak nemzeti parkká nyilvánításáról.
A jogszabály egy tárcaközi bizottságot hoz létre a környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodási minisztérium irányítása alatt, amely a 2016-2020-as időszakban összefogja az új nemzeti park létrehozásához szükséges elemző, tervező, és engedélyező munkát. A tevékenységbe önkéntességi alapon bevonják az érdekelt környezetvédelmi civil szervezeteket, a leendő park területén tevékenykedő állami és helyi hatóságokat.
A kormány szerint a Fogarasi-havasok nemzeti park a romániai biodiverzitás leggazdagabb tartaléka lesz 27 féle élőhellyel, ami – a területén élő védett növények és állatok aránya tekintetében –“Európa Yellowstone-ja” lehet.
http://24.hu/kulfold/2016/09/14/romania-megalmodta-europa-yellowstone-jat/

Nemzeti park lesz a Fogarasi havasok
Memorandumot fogadott el a bukaresti kormány szerdán az ország legmagasabb hegységének, a Fogarasi-havasoknak nemzeti parkká nyilvánításáról.
A jogszabály egy tárcaközi bizottságot hoz létre a környezetvédelmi, erdő- és vízgazdálkodási minisztérium irányítása alatt, amely a 2016-2020-as időszakban összefogja az új nemzeti park létrehozásához szükséges elemző, tervező, és engedélyező munkát. A tevékenységbe önkéntességi alapon bevonják az érdekelt környezetvédelmi civil szervezeteket, a leendő park területén tevékenykedő állami és helyi hatóságokat.
http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/69728-nemzeti-park-lesz-a-fogarasi-havasok

WWF: 1691 védett vadállat lelövését tervezi a környezetvédelmi minisztérium
Péntekig, szeptember 30-áig lehet még hozzászólni ahhoz a miniszteri rendelethez, amely azt javasolja: az ember és állat közti konfliktusokat azzal kell megoldani, hogy vadászok kilövik a problémás állatokat – írja a WWF közleményében. Ráadásul a kilövésre a dokumentumban semmilyen alternatívát nem javasolnak, nem merül fel az ember-állat konfliktusok megelőzését célzó intézkedések bevezetése, mint amilyen a villanypásztorok felszerelése vagy erre kiképezett és kitenyésztett juhászkutyák beszerzése. 

http://think.transindex.ro/?cikk=26202

WWF-igazgató: nem a medvék kilövése az egyetlen megoldás
Nem a kilövés az egyetlen megoldás, a politikusoknak pedig nem feszültséget kellene szítaniuk, hanem megoldásokat keresniük – nyilatkozta kedden a Maszolnak Csibi Magor. A WWF Románia igazgatója a székelyföldi megyevezetők hétfői bejelentésére reagált, miszerint túlságosan elszaporodtak a medvék, és növelni kell a kilövések számát.
http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/70568-wwf-igazgato-nem-a-medvek-kilovese-az-egyetlen-megoldas

Romania banned trophy hunting of brown bears, wolves, lynx and wild cats and the annual harvesting quota.
Agent Green welcomes the historical decision by Romanian Minsitry of Environment that ensures both protection of wild animals and local communities.
The decision saved in the last minute 1691 of brown bears, grey wolves, lynx and wild cats. Poaching will become a higher risk while local communities are afraid of losses. In order to protect both, Romania will launch SUAS, emergency service for wild animals under the line management of the ministry of internal affairs.
Re-homing of animals will be prioritized. Killing will be the last solution when everything else failed.
1394 brown bears, 967 wolves, 240 lynx and 1360 wild cats have been shot for trophies just in the past 5 years.
forrás: Agent Green Facebbook

Átgondolják az 1691 ragadozó kilövését jóváhagyó rendeletet
A trófeavadászat a múlté, a miniszter bátor döntést hozott; a helyi közösségeket, emberéletet veszélyeztető vagy nagy károkat okozó állatokat továbbra is meg kell fékezni, de a rájuk vonatkozó kilövési engedélyek jogosságát esetről esetre megvizsgálják majd - üdvözölte a döntést Csibi Magor, a WWF Románia igazgatója.
http://think.transindex.ro/?hir=130

Romania bans trophy hunting of brown bears, wolves, lynx and wild cats
Romania has banned all trophy hunting of brown bears, wolves, lynx and wild cats in a surprise decision that gives Europe’s largest population of large carnivores a reprieve from its most severe and immediate threat.
The move on Tuesday reverses a trend which has seen the number of large carnivores being shot by hunters grow year on year since Romania’s accession into the European Union in 2007. In 2016, the largest hunting quotas yet gave hunters the mandate to shoot 550 bears, 600 wolves and 500 big cats over 12 months.
https://www.theguardian.com/environment/2016/oct/05/romania-bans-trophy-hunting-of-brown-bears-wolves-lynx-and-wild-cats

Segélyszolgálat a vadkárok ellen
A belügyi és a környezetvédelmi tárca egy különleges egység létrehozását tervezi, amely közbelépne a vadálla­tokhoz köthető sürgősségi esetekben – jelentette be Cristina Paşca-Palmer környezetvédelmi miniszter.Az elképzelés szerint a segélyszolgálat képviselőit bárki értesítheti az 112-s sürgősségi hívószámon, amennyiben nagyragadozók miatt kárt szenved, vagy vészhelyzetbe kerül. A környezetvédelmi minisztérium keretében ugyanakkor létrehoznak egy, a nagyragadozók állományának szabályozására szakosodott testületet is, amely a biodiverzitásért felelős főigazgatóság keretében működik majd. Az új bizottság felel majd a kilövési engedélyek kibocsátásáért is – közölte továbbá a környezetvédelmi miniszter.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/segelyszolgalat-a-vadkarok-ellen

Hivatali visszaélés gyanújával nyomoz az ügyészség a vadászati kvóták ügyében
A brassói Fellebviteli Bíróság mellett működő ügyészség vizsgálatot indított az 1700 védett ragadozó kilövését javasoló tanulmány kapcsán – jelentette a Digi 24 tévéadó. Az ügyészek azt vizsgálják, felmerül-e a szándékos hamisítás, hivatali visszaélés és érdekkonfliktus bűncselekményének elkövetése a tanulmány elkészítése kapcsán. A kutatók között, akik a tanulmányt írták, a brassói erdészeti kar alkalmazottai, a Nemzeti Erdészeti Kutató-Fejlesztő Intézet munkatársai és magán-vadásztársaságok alkalmazottai egyaránt megtalálhatóak. 
http://think.transindex.ro/?cikk=26217

Mourning for the bear cub that was shot in Sibiu
The "Millions of friends" Association is grieving after the execution of the bear cub, hunted in Sibiu. The cub was followed by dozens of policemen and gendarmes, while trying to escape. The authorities announced that they had tried in vain to tranquilize the bear and the journalists from Sibiu published a film with his time of killing.

“In the movie, we can see how the bear was trying to climb the fence in the backyard where it was surrounded. Without any sounds generated by any tranquilizer rifle, the bear is shot after climbing on a flower pot, in an attempt to jump over the fence", wrote the journalists from Turnul Sfatului.

Medvebocsot gyilkoltak le Nagyszebenben
Bár egyes híradásokban még "nagy méretű medveként" emlegették, a felvételekről is egyértelmű, hogy egy mindössze egyéves medvebocsot lőttek le Nagyszebenben a rendvédelmi erők. Állítólag próbálkoztak altatólövedékkel is, ám természetvédelmi szakértők szerint szinte bizonyos, hogy visszaélés történt. A bocsot nem kellett volna lelőni, megfelelő hozzáállással és felszereléssel be lehetett volna fogni.
http://think.transindex.ro/?hir=137

Bear Nica, the unnecessary sacrifice.
Agent Green cry his killing and calls for change of mentality.

50 officials have been mobilized to terrorize and kill a scared bear who never caused any reason of concern. He only needed help to get back to his home, the forest.

Instead, Nica was shot dead, in a flower pot!
Many voices say that he was a necessary sacrifice so that President Johannis reacts and calls on for procedures, while Environmental Ministry calls the police to investigate the possibility that the bear was deliberately kidnaped from forest and brought in the Middle of the City.

Yes, we agree that procedures were and are needed, but they shall give bears and people equal chances.

Yes, we did call from the moment it happened to investigate the shooter. We are glad he is under criminal investigation. But we want those who brought Nica into the city to get caught and brought to the Big Square of Sibiu !

Dear system, do not think that Romanians will forget or forgive this ordinary execution of a specie that is almost gone in Europe.

Agent Green calls on the Romanian Government and Parliament to initiate real measures to prevent such cases to happen again and to start intensive positive education of citizens about the conservation value of wildlife.

România must be proud and not scared for being Europe’s centre of biodiversity.

Last but not least, we call on for highest possible sanctions and punishments for extraction, traffic and abuse of wildlife.
(Agent Green facebook 14. oct.)


Betiltatná a vadászatot egy képviselő
Remus Cernea a Szebenben lelőtt medvének „dedikálná” törvénytervezetét.
A sportvadászat erkölcstelen Remus Cernea szerint, ezért a parlamenti képviselő törvénytervezetet nyújtott be a tevékenység teljes betiltására. Mint mondta, a tervezetet a múlt héten Nagyszebenben lelőtt medvének dedikálja.
Romániában az ökológiai egyensúly biztosítása érdekében, oktatási célzattal vagy sporttevékenységként engedélyezett a vadászat. Cernea szerint ez utóbbi azt fedi, hogy „az állatokat brutálisan legyilkolják”, ami gyakran „borzalmas kínokkal” jár az állatokra nézve.
http://foter.ro/cikk/20161020_betiltana_vadaszatot_egy_kepviselo

Medvék és emberek: 24 perc interjú Csibi Magorral (első rész)

Ez itt a 24 perc, és ma egy olyan témáról beszélünk, ami napok óta lázban tartja a romániai közvéleményt, nemcsak az online felületeken, hanem a mindennapi beszélgetésekben is. A Szebenben lelőtt medvével indítjuk a beszélgetést, majd rátérünk egy nagyobb témára, a veszélyeztetett állatok védelmére, akiket, mint láttuk, törvényes és kevésbé törvényes megoldások fenyegetnek. Mindezekről egy olyan emberrel fogok beszélgetni, akinek sok tudása van erről a témáról, Csibi Magorral, a WWF Románia programigazgatójával beszélgetek.

http://bozsiakcio.blogspot.ro/2016/11/medvek-es-emberek-24-perc-interju-csibi.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése