2017. január 21., szombat

Romániai állatvédelemmel kapcsolatos cikkek 2017

2017 az állatvédelem éve lesz Romániában? Itt az ideje változtatni!

Az év az állatvédelem jegyében kezdődött
Az Animals Romania, az Animals International romániai irodája január másodikán indította  Állítsuk meg a halálkamionokat! petícióját. Erről a petícióról még nincs magyar cikk. 
A petíció angol szövege:

Dear Minister,
Each year a billion poultry and 37 million cattle, pigs, sheep, goats and equines are transported for commercial purposes within the EU and to third countries. Transportation over very long distances exposes animals to severe exhaustion, dehydration, injuries, death, and also increases the risk of disease outbreaks. In the recognition of this, I ask you to sign the request from Germany, The Netherlands and Denmark for a revision of the Transport Regulation and publicly support such revision.

Despite strong public support for limiting the live transportation of animals, figures show that their long distance transport has increased since the application of the EU Animal Transport Regulation in 2007. Furthermore, a significant gap has opened up between the requirements of the legislation and the available scientific evidence.

Ongoing concerns over journey times, transport conditions and enforcement can only be addressed when the existing standards are updated and overhauled and when food chains where animals are slaughtered as near as possible to their place of birth and fattening are promoted. Live animal transport must be replaced by the transport of meat and if live animals are to be transported it should be of a maximum of 8 hours.
Thank you in advance, and I look forward to receiving your reply.

Január hetedikén tudtuk meg, hogy több Törökországba tartó, juhokat szállító kamion akadt el egy hóviharban, az állatok három napig álltak éhen-szomjan -17 fokban. A 2400 juhból hét megfagyott, állatvédők harcoltak azért, hogy segítsenek a sorsukra hagyott állatoknak. Az állatokat végül egy teleormani farmra vitték, kisbárány is született. (Később kiderült, hogy nem voltak rendben a szállítólevelek, és vemhes juhokat is szállítottak, pedig a törvények szerint ez tilos.)
Animals Romania Facebook
Tűz ütött ki Bukarestben egy cirkuszi karámban, több állat elpusztult
Tűz ütött ki csütörtök hajnalban a bukaresti Petricani sugárúton lévő karámban. Két tigris, két vietnami sertés, négy macska és három kutya pusztult el a tűzben. A bukaresti sürgősségi felügyelőség közleménye szerint a tüzet sikerült eloltani. A tűzoltóknak állatszakértőt kellett hívniuk, hogy a mentést és tűzoltást megelőzően elaltassák és úgy költöztessék el a vadállatokat, amelyeket másképp nem lehetett kiszabadítani a ketrecekből. Végül az állami cirkusz egy szakembere sietett a helyszínre, aki beadta az altatószert a veszélyes állatoknak, csak ezt követően tudtak a tűzoltók belépni a ketrecekbe, hogy eloltsák a lángokat. 

de-clic petíció az állatokat használó cirkuszok betiltásáért, Csibi Magor a WWF románia igazgatója indította a petíciót.
Nem ez az első kezdeményezés, a Vier Pfoten Romániának 2012-ben volt kampánya (pdf, román nyelven), 2014 augusztusában Remus Cernea volt független képviselővel együtt próbálták betiltani a műsoraikhoz állatokat használó cirkuszokat. 
(A Voxpublica-n közölt cikkében a képviselő felhívja a figyelmet arra, hogy a cirkuszi állatok használata ütközik az 205/2004-es Állatvédelmi Törvénnyel. A kezdeményezés minden állatra kiterjedne, legyenek azok szabadon, vagy fogságban születettek cirkuszi, vagy bármilyen más műsorban használtak. http://regithink.transindex.ro/?p=34126 )

Petícióban követelik az állatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását
"Világszerte mintegy 3890 tigris él szabadon. A fajt kihalás fenyegeti, és mégis mindenhol fogságban látjuk őket. A becslések szerint csak az Egyesült Államokban több mint 5000 tigris él fogságban, és sajnos a mi országunk sem kivétel" - írja a petíció. 

WWF  Romania Facebook
Globus Cirkusz-ügy: feljelentést tett az állatvédelmi szövetség elnöke
Bűnügyi feljelentést tett a Globus Cirkuszban elpusztult 11 állat ügyében Marius Marinescu az Állat- és Környezetvédelmi Szövetség alapító elnöke. Az ügyészségre benyújtott keresetében Marinescu több bűnügyben kér kivizsgálást: állatok szándékos elpusztítása, állatok kínzása, fizikai és pszichikai fájdalom okozása, állatok felhasználása előadások, kiállítások megtartására úgy, hogy ezeknek szenvedést okoznak.
http://itthon.transindex.ro/?hir=45510

Nem cirkuszoltak: csendben tüntettek
Gyászos hangulatban telt a mai röptüntetés Kolozsvár központjában. Részben azért, mert csak 40-50 fiatal jött el tiltakozni az ellen, hogy cirkuszok vadállatokat tartanak fogságban és kínoznak azzal, hogy mutatványokat tanuljanak meg és adjanak elő.
Részben pedig szándékosan: gyertyákkal, majd a rövid felvonulás elején teljes csenddel emlékeztek azokra az állatokra, amelyek múlt csütörtökön pusztultak el a bukaresti Globus cirkuszban kiütött tűzben.
http://foter.ro/cikk/20170120_nem_cirkuszoltak_csendben_tuntettek

Kilőnék a Szamoson portyázó kormoránokat
204 aláírást gyűjtöttek a kolozsvári horgászok, hogy engedélyt szerezzenek a Szamoson megjelent kormoránok kilövésére. Ez a madárfaj Európa-szerte védett, környékünk vizein őshonos ragadozónak számít, ráadásul az invazív halfajtát, az ezüstkárászt is fogyasztja. 
Márton Attila(szerk. megj. Milvus Csoport) ornitológus a Kolozsvári Rádióban elmondta, a kárókatonák ilyenkor télen 100-200-as csapatokban portyáznak a Szamoson. Az egyik oka, hogy ekkora számban megjelentek, a tartósan alacsony hőmérséklet, ugyanis a hideg miatt a legtöbb vízfelület befagyott, ezért nehezebben találnak táplálékot. A szakember szerint a madarak kolozsvári megjelenése önmagában nem probléma, ugyanis ez madárfaj természetes ragadozója a környékünk halállománynak.
http://think.transindex.ro/?cikk=26418

Betiltották az állatszámokat az állami Globus Cirkuszban
Többé nem mutathat be állatos számokat az állami tulajdonban levő bukaresti Globus Cirkusz, miután a fővárosi közgyűlés hétfőn ellenszavazat nélkül betiltotta az állatok szerepeltetését.
A cirkusz működési szabályzatának módosítását azzal indokolják, hogy a cirkuszi állatokkal kegyetlenül bánnak az idomítás során.

2017. április negyedikén a Képviselőház Mezőgazdasági és erdészeti bizottsága megszavazta az állatokat is használó cirkuszok betiltását-írja Facebook oldalán Csibi Magor, a WWF Románia igazgatója.

Bebizonyosodott: a jeladós medve maradványait találták meg
Közel kétéves nyomozás után vád alá helyezték azt a korondi orvvadászt, akinél a hatóságok egy 2015 júniusában elvégzett házkutatáson megtalálták a Milvus csoport által nyomkövetővel ellátott barnamedve maradványait. A múlt héten előállított korondi vádlott nem ismerte be a súlyos bűncselekményt. A természetvédelmi egyesület kártérítést követel.
Edilii din Sfântu Gheorghe ezită
În sprijinul petiției lui Csibi Magor, siteul de-clic.ro a cerut cetățenilor să se adreseze primăriilor, pentru a interzice folosirea animalelor în circuri pe raza localităților lor.„Prin prezenta (…) doresc să vă solicit ca în următoarea ședință de consiliu să luați în discuție o eventuală hotărâre prin care circul cu animale să fie interzis pe raza orașului nostru.
http://stiri.covasnamedia.ro/2017/04/26/sfantu-gheorghe-pro-si-contra-animalelor-in-circuri/

Teherhajóval ütközött és elsüllyedt egy orosz hadihajó a Fekete-tengeren
A beszámoló szerint az orosz hajó először az oldalára dőlt, majd elsüllyedt, de 78 főnyi legénységét a parti őrség kimentette. A másik, togói felségjelzésű hajóban tartózkodó 17 ember szintén jól van. A 81 méter hosszú hajónak az orrában keletkezett kisebb kár, így folytathatja útját Romániából Jordániába 8800 birkából álló rakományával.
http://vilag.transindex.ro/?hir=31492

Az Animals Romania felhívja a figyelmet, hogy a hírekkel ellentétben a juhokat szállító hajó nem folytatta útját Jordániába, hanem visszatért Midiára. A hajót senki sem közelítheti meg, nem tudjuk mennyi állat pusztult el, sebesült meg és szorul ellátásra. Ez az élőállat-export igazi arca, ami az állatokat csak termékként és nem élőlényekként kezeli. Szégyen, ahogy Románia az állataival bánik.

2017.05.03.
Az ACDB (Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice, Biológiai Sokféleség Megőrzéséért Egyesület) zöldszámot hozott létre, itt lehet bejelenteni, ha valaki sérült vagy beteg állatot talál. A zöld szám: 0800 800 778.

2017. 06. 02.
Az Asociatia ARDA (ARDA Egyesület) májusban romániai sarki róka farmon készült felvétele.


2017.06.07.
Animals International has investigated during 7-13 April 2017 the killing of lambs and baby goats in rural and urban areas from all historical regions of Romania.
Conclusion: 10 years after accession in the EU, the legislation for animal protection during slaughter is completely ignored by butchers and tolerated by Romanian authorities.
Animals are being transported and handled with severe breeches of EU 1/2005 transport regulation.
Slaughter is performed with disregard of existing norms in unauthorized places and illegal methods.
In some cities around the country where slaughter markets have been organized, the animals are being illegally restrained having all their feet tied. Butchers are making holes with a knife in their feet while they are fully conscious before applying the stunning pistol.
The slaughter of the lamb at Easter is a false tradition fabricated by the meat industry and has no reference in the Christian religion.
Az Animals Románia panaszt tett a román rendőrségen és az Európai Bizottságnál. Ma tájékoztatták őket arról, hogy a vizsgálat bűntettként került nyilvántartásba. (Am făcut plângeri la Poliția Română și la Comisia Europeană. Poliția Română ne-a informat astăzi că investigația a fost trecută în evidența faptelor cu caracter penal.)
(Animals Romania/Facebook)

Betiltották a vadállatok cirkuszi szerepeltetését Romániában
Megszavazta kedden a képviselőház a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását. Kutyákat, lovakat, delfineket és néhány egzotikus madarat továbbra is lehet cirkuszban szerepeltetni. 
http://think.transindex.ro/?hir=314

Romania to ban wild animals in circuses
Tigers, lions, bears and other wild animals will be banned from circuses in Romania after the country's parliament passed a bill on Tuesday in a move welcomed by animal rights groups.
Any animal "born in captivity or captured in the wild", regardless of how tame they are, will not be allowed to be used in public shows, the bill states.https://www.afp.com/en/news/23/romania-ban-wild-animals-circuses

Törvénnyel tiltotta be az állatok cirkuszi szerepeltetését a parlament
Az állatok védelméről szóló 2004/205-ös számú jogszabályt módosító tervezet szerint kivételt képez a kutya, a ló, a delfin és néhány egzotikus madár, ezeket továbbra is lehet használni műsorszámokban, versenyeken vagy kiállításokon. Az elfogadott projekt alapján, amennyiben – a kivételtől eltekintve – a gerincesek altörzsébe tartozó állatokat használnak például a cirkuszban,a tett bűncselekménynek minősül, és minimum pénzbírsággal, de akár három hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel szankcionálják.
https://kronika.ro/erdelyi-hirek/torvennyel-tiltotta-be-az-allatok-cirkuszi-szerepelteteset-a-parlament

Nem lesz több tigris, oroszlán és elefánt a romániai cirkuszokban
Néhány kivételtől eltekintve nem szerepeltethetnek ezentúl állatokat előadásaikban a romániai cirkuszok és vándortársulatok: az erről szóló törvényt kedden fogadta el a román képviselőház. A törvény a kutyákat, lovakat, delfineket és néhány egzotikus madárfajt sorolt a kivételek közé, írta az MTI.
http://index.hu/kulfold/2017/06/13/nem_lesz_tobb_tigris_oroszlan_es_elefant_a_romaniai_cirkuszokban/

Végre vége!! Románia betiltja a vadállatokat szerepeltető cirkuszokat(összefoglaló)
2017. június 13. mérföldkő a romániai állatvédelem történetében. Megnéztem a legismertebb állatvédelemmel foglalkozó szervezetek közösségi oldalát. Mindnyájan örülnek és jelentős eredménynek látják a törvény megszavazását, továbbá köszönik a többi állatvédő és természetvédő szervezetnek, Remus Cernea volt független képviselőnek meg a parlament más tagjainak, akik a törvényt támogatták és megszavazták.http://bozsiakcio.blogspot.ro/2017/06/vege-cirkusznak-romania-betiltja.html

Naplopó (Erdély FM) 17.07.05 - A medve-problémáról Csibi Magorral, a WWF igazgatójával

Ember-medve konfliktuskezelés csak puskával?
Talán egy dologban mindenki egyetért, aki az ember-medve konfliktussal foglalkozik: szükségünk van viábilis medvepopulációkra. Nem akarjuk azt, hogy eltűnjenek a medvék a tájainkról.

Csibi Magor: a medvék kilövésével kapcsolatban nagyon pontos rendeletet kell majd hozni
Remélik, hogy a 175 medve kilövésére kibocsátandó minisztériumi engedély csak maximális számot tartalmaz, nem konkrétumot - mondta a Transindexnek Csibi Magor, a WWF természetvédelmi szervezet romániai elnöke arra reagálva, hogy Gratiela Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerdán ígéretet tett a székelyföldi megyékből érkezett tüntetőknek arra, hogy augusztus 15-ig rendeletet hoznak egy "közbelépési kilövési keretről".
http://think.transindex.ro/?hir=323

Csibi Magor: nem a trófeavadászat oldja meg a medveproblémát
Nem a kilövési kvóta visszaállítása oldja meg az ember és a medve együttélésének problémáit, hanem több intézkedés együttes alkalmazása, a dialógus és az együttműködés – véli a Természetvédelmi Világalap (WWF) romániai szervezetének elnöke.
Csibi Magor azzal kapcsolatban foglalt állást szerdán a Facebook-oldalán, hogy a medvetámadások által sújtott Hargita, Maros, Kovászna és Brassó megye vezetőinek kérésére a környezetvédelmi miniszter egy rendelettel az idei év második felére érvényes "közbelépési kilövési keretet" hagyott jóvá, amely 175 veszélyessé vált nagyvad kilövését teszi lehetővé.

Silye Lóránd: Hogyan (nem) kerül medve az alkotmányba?
A vitát, azaz a különböző felületeken kibontakozott igen eltérő eszmecseréket magam is közelről követtem, ezért nem hagyhatom szó nélkül sem a fenti tanácselnöki következtetést, sem azt, ami utána következik a fent idézett Borboly-féle blogposztban. Ugyanis ez az írása tökéletesen rávilágít arra (is), hogy milyen reflexek alapján cselekszik egy megyei vezető. Rávilágít továbbá arra is, hogy milyen kommunikációs stratégiákat és fordulatokat használhat egy megyei szintű politikus, ha érdekei úgy kívánják. Nem mellékesen nem akárkiről van szó: ő az, akitől a medveügy kapcsán elsősorban nem a közvetlen megoldást, hanem sokkal inkább az ellenérdekelt felek közötti közvetítő szerepet várnánk el, hogy aztán a helyi lakosok, a gazdák, a szakértők és az állam többi felelős szerve együtt kiizzadja a megoldást.
http://www.maszol.ro/index.php/velemeny/84197-silye-lorand-hogyan-nem-kerul-medve-az-alkotmanyba

Romanian bears and wolves: to kill or not to kill, that is the question
On August 7, footage surfaced in international media of brown bears “besieging” a Romanian village. The clip shows the animals scavenging for food in trash bins, walking through the town, and running past bewildered pedestrians. Unfortunately, images like these can invoke fear among the public and play very well into the hands of those who seek to justify the slaughter of bears (and other carnivores) in Romania.
A nagy területigényű barnamedvék számára az egyik fő veszélyeztető tényező a megfelelő élőhelyek leromlása, feldarabolódása és eltűnése, így a “Barnamedvék védelme és kutatása egy romániai mintaterületen” című projektünk egyik fő célkitűzése a medvék élőhelyének védelme. Ebből a szempontból, a projekt célterületén a közeljövő legszámottevőbb fenyegetését a tervezett Marosvásárhely-Jászváros autópálya jelenti. A tervezett közlekedési folyosó a Keleti Kárpátokat és az ezeket övező dombvidékeket fogja átszelni, márpedig ezek elsőrendű medve élőhelyek.
http://milvus.ro/Hu/cum-poate-parul-de-urs-contribui-la-conservarea-speciei/9289

How can bear hair help to protect the species?
As one of the main threats to far-roaming brown bears is the degradation, fragmentation and loss of suitable habitats, one of the goals of the project ‘Brown bear conservation and research in a model area in Romania’ is to conserve the bears’ habitat. In the area where the project operates, the most significant threat in this sense in the nearby future will be posed by the planned Tg. Mures-Iasi-Ungheni highway. This development will cut through Romania’s Eastern Carpathians and adjacent foothills, all prime bear habitats.
http://milvus.ro/en/cum-poate-parul-de-urs-contribui-la-conservarea-speciei/9289

Kolozsvári vegánok léptek fel a delfinek fogva tartása ellen 
A delfinek emberszerű intelligenciával rendelkeznek, emellett barátságos és játékos természetükről is ismertek, a világ minden táján közkedvelt lények. A Vegan in Cluj-Napoca és a Vegan Strike Group tagjai azonban úgy vélik, hogy a delfinek dolga nem az, hogy az embereket szórakoztassa.
http://think.transindex.ro/?hir=354

2017. augusztus. 17.
Bears in Mind
One of the bear projects we support for more than 10 years now is located in the Carpathian Mountains of Romania, by our partner Milvus Group http://milvus.ro/en/. They trap bears and equipe them with GPS tracking collars to better understand the species, in order to be able to take the right conservation measures. Scientific knowledge is gained on bear home ranges, movement & activity patterns and habitat use. They also investigate and mitigate the potential negative effects on bears of a planned highway crossing the Eastern Carpathians. This is done through genetic research, collecting bear hair, along the proposed route. This study is part of a program to secure suitable bear habitat into the Natura2000 network. Parallel to this they investigate poaching incidents, take care of orphaned bear cubs and bring them to the rehabilitation centre http://www.bearsinmind.org/Project/Monitoring-rehabilitated-bear-cubs, study parasites on bears and map / identify dens. Last but not least they try to improve the social acceptance of bears in Romania. Due to human-bear conflicts there is a growing negative attitude towards bears and the hunters fuel the need to shoot bears again. There has been a temporary ban on trophy hunting of bears (and other large carnivores) since last year: https://www.theguardian.com/environment/2016/oct/05/romania-bans-trophy-hunting-of-brown-bears-wolves-lynx-and-wild-cats

2017. augusztus 30. 
Gyűjtés a konstancai delfináriumban megbírságolt állatvédőknek
On Saturday, 26 August 2017, three activists jumped in the pool of the Constanta Dolphinarium during the 3pm show to ask for the release of Ni-Ni and Chen-Chen, the two female dolphins held captive there since 2010. Immediately after the protest, the whole of Romania learnt about this action and most importantly, all the news outlets mentioned the messages written on the activists’ signs: “Ni-Ni and Chen-Chen are suffering for your entertainment”, “The sea is the dolphins home” and “Close down all dolphinariums”.
This protest was organised to show Romanians that these highly intelligent animals don’t deserve to live in solitary confinement to entertain the public and make money for the dolphinarium. Also, we support Remus Cernea’s draft law which recognizes dolphins as non-human persons. You can sign the petition initiated by PETA Germany which asks Romanian members of Parliament to vote for this law here: http://www.peta.de/Delfine-Constanta.
As you know, the activists were fined 1500 RON each for Saturday’s protest. If you would like to help the two courageous activists from Vegan in Cluj-Napoca, Raluca and Valeriu, please donate as much as you can to this page. All funds raised will be sent to Raluca and Valeriu to pay the fine.
https://www.justgiving.com/crowdfunding/protestdelfinariu

Ha vegán vagy, nem lehetsz rasszista
Aztán a csoport két képviselője mikrofont ragadott és elmondta, többek között, hogy: kolosszális méreteket öltött a világon az állatok elleni kegyetlenség. Gyakorlatilag az emberiség történetének legnagyobb népirtása zajlik: évente 65 milliárd állatot gyilkolunk le mi, emberek. Hóhérok vagyunk. Minden egyes tojás elfogyasztásával például elveszünk egy életet. Vegyük már észre, hogy az állatok nem értünk vannak. Érző lények, szeretnek, szenvednek, akárcsak mi. Ja, és egészségtelen dolog húst enni. Pont olyan egészségtelen mint a cigaretta. Megöljük magunkat is. Egy elnyomó globális rendszer hipnotizált áldozatai vagyunk.
http://foter.ro/cikk/20170902_ha_vegan_vagy_nem_lehetsz_rasszista

Feljelentették a minisztert a DNA-nál a medvekilövéseket engedélyező rendelet miatt
Feljelentette a korrupcióellenes ügyészségen (DNA) egy zöld szervezet a környezetvédelmi minisztert a gondokat okozó nagyragadozók kilövését engedélyező rendelet kibocsátása miatt.
A Környezet- és Állatvédő Egyesület (FPAM) bűnvádi panaszában hivatali visszaéléssel és bűncselekményre való felbujtással gyanúsítja Grațiela Gavrilescut. Szerintük a rendelet kibocsátásával a miniszter „tudatos módon” megszegte a medvék és farkasok oltalmára vonatkozó nemzetközi egyezményeket és 2004/205-ös állatvédelmi törvényt.
http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/85403-korrupcios-ugy-lesz-a-hargita-megyei-medvek-kiloveseb-l

Wildlife protection groups criticize decision to reopen trophy hunting of brown bears and wolves in Romania
The temporary prohibition saved the lives of many as 1,691 bears, wolves and wildcats. While the new bear and wolf hunting quotas effectively eliminate the protection these animals had been afforded over the past nine months, the order also clears the way for trophy hunters to shoot bears and wolves as long as they do so in the presence of “technical staff”. According to the order, by the end of 2017, the local authorities and independent hunters may kill up to 140 bears and 97 wolves deemed to be ‘nuisance’ animals. 
'Beyond disappointing'
Ruud Tombrock, executive director for Human Society International/Europe said that the change of policy is 'clearly in response to strong lobbying efforts from the trophy hunting and animal agriculture industries'.
"The Romanian Government’s U-turn on the trophy hunting of brown bears is beyond disappointing," he added.
CEO of Romanian conservation organization Agent Green Gabriel Paun also stated that the new order 'just made it possible for trophy hunters to openly participate in these killings and sell the parts of the animals' remains, shamelessly making a business out of it'.
https://www.plantbasednews.org/post/romania-will-resume-throphy-hunting-due-to-animals-being-a-nuisance

Nem kilövik, hanem áttelepítik a medvéket
Graţiela Leocadia Gavrilescu környezetvédelmi miniszter szerint a nagyvadak úgynevezett beavatkozási kvótájáról szóló rendelet nem a medvék kilövését írja elő, hanem ezek áthelyezését olyan területekre, ahol nincs medvepopuláció. A tárcavezető nem zárta ki az állatok "exportálásának" lehetőségét sem, amennyiben lesz ilyen kérés. "Elsősorban szeretném, ha elolvasnák a rendelet címét. Azt írja esetleg, hogy A medvék kilövéséről szóló rendelet? Nem. Sajnálom, ez beavatkozási rendelet, tehát ezeket a nagyvadakat befogják, és természetesen áthelyezik őket. (...) Ez nem vadászati kvóta, hanem szélsőséges esetekre vonatkozó beavatkozási szabályozás, olyan helyzetekre, amikor a medve egyre gyakrabban jár le, és megközelíti a háztáji gazdaságokat" - nyilatkozta szerdán a miniszter. 

Zöld szervezetek figyelmeztetnek, hogy a fent olvasható cikk jól hangzik, de sajnos nem igaz
. Egyértelműen visszalépésnek és álcázott trófeavadászatként látják a rendeletet. 
2017. szeptember 7.
A rendelet hatálytalanítását, vagy sürgős módosítását kérik. Vegyék figyelembe mindazt, ami a közmeghallgatáson elhangzott.  WWF-Romania(Facebook bejegyzés) Apreciem faptul că Ministerul Mediului - România dorește să relocheze urșii, nu să îi ucidă, dar din Ordinul de Ministru nr. 1169/ 04.09.2017 reiese contrariul.
Referitor la numele ordinului, nici nu ar putea fi numit „Ordin de vânătoare”, pentru că ursul și lupul sunt specii strict protejate prin Directiva Habitate, la nivel european, ceea ce ar însemna că România ar intra automat în infringement – ar putea fi sancționată pentru nerespectarea legii. Deci tehnic nu se poate da o „cotă de vânătoare”, dar se poate masca, așa cum o face prezentul ordin, prin „cota de intervenție".
Puteți vedea aici comentariile noastre și ale altor specialiști: http://d2ouvy59p0dg6k.cloudfront.net/downloads/pozitie_referitoare_la_ordinul_de_ministru_nr__1169_din_data_de_04_09_2017.pdf
Iar dacă vreți să citiți ordinul: goo.gl/4LHJfd
Solicităm abrogarea Ordinului de Ministru nr. 1169/ 04.09.2017 sau modificarea acestuia urgent, încât să țină cont de recomandările exprimate în dezbaterea publică. Doar așa vor fi protejați atât oamenii, cât și urșii și lupii.

Megsemmisítik a veszélyes medvék kilövését lehetővé tevő rendeletet?
Megtámadta a közigazgatási bíróságon a Környezet- és Állatvédő Egyesület (FPAM) a gondokat okozó nagyragadozók kilövését lehetővé tevő rendeletet.
A Bukaresti Ítélőtáblához benyújtott keresetében a zöld szervezet a jogszabály hatályon kívül helyezését kéri. Azt is kérik a bíróságtól, hogy a jogerős ítélet megszületéséig függessze fel a beavatkozási rendeletet – számol be a dcnews.ro.http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/85662-megsemmisitik-a-veszelyes-medvek-kiloveset-lehet-ve-tev-rendeletet

Kilövési kvóta, ökölérvek, vérszagú szerda
A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a kilövési kvótát engedélyező rendelet visszavonását kéri: Nem véletlen, hogy a rendeletet a trófeavadász-szezon kezdetén jelentették meg és az sem véletlen, hogy Liviu Dragneanak vadászegyesülete van. -írja a Hotnews
Az idei év állatvédelmi szempontból nem volt egyszerű év, de a szerdai eseményekre nem voltunk felkészülve. Soha nem olvastam ennyi szennyet egy zöld kampányról, mint amennyi a védett nagyvadak védelméért folytatott kampány során az írott médiában megjelent (Az uszítás a romániai magyar médiába is beszivárgott, mélyre süllyedtek. Uszító román lapok és tévécsatornák eddig is voltak), de ez a szenny túláradt a napilapok szenzációhajhász és a vadászlobbi-párti cikkein, minden szinten elszabadultak az indulatok.
http://bozsiakcio.blogspot.ro/2017/09/kilovesi-kvota-okolervek-verszagu-szerda.html

A zernyesti medverezervátumról
Le refuge qui recueille les ours bruns cabossés
Créée en 2005 en Roumanie par une ancienne journaliste du pays, Libearty est la plus grande réserve d’ours bruns d’Europe. Situé en plein cœur des Carpates, à 200 km au nord-ouest de Bucarest, ce sanctuaire offre un refuge à une centaine d’ours élevés en captivité et maltraités par l’homme, qui retrouvent peu à peu le goût de la liberté.
A média egyre többet foglalkozik azokkal az esetekkel, amikor a medvék gazdaságokat, állatokat, és ami még súlyosabb, embereket támadnak meg. A politikai döntéshozók a kilövési kvóták megnövelésében látják a probléma megoldását. Mi a véleménye a szakértőknek? Markó Bálint egyetemi oktatót, biológust kérdeztük.
http://kolozsvariradio.ro/2017/09/27/medveproblema-a-biologus-szemevel/

Sehol nincs olyan medveles, mint Tusnádfürdőn – mégis megrongálják
Rövid időn belül már másodszor törték be a Máté Bence világhírű magyar természetfotós által épített tusnádfürdői medvelesek ablakait. A fotós ennek ellenére folytatni szeretné a munkát, és kitartóan küzd azért, hogy a fürdőváros az egész világon ismertté váljon, ám elmondása szerint, ha a rongálások folytatódnak, kénytelen lesz új helyszínt választani.
https://szekelyhon.ro/aktualis/sehol-nincs-olyan-medveles-mint-tusnadfurdon-n-megis-megrongaljak

Több mint ezer levadászott romániai énekesmadarat foglaltak le az olasz hatóságok
Az olasz hatóságok a bergamoi reptéren foglaltak le egy Romániából érkezett szállítmányt, amelyben több mint ezer száz énekesmadár tetemére bukkantak. A román törvények kimondják, hogy egyetlen vadász csupán 50 madarat vadászhat le. Így az elfogott négy olasz férfinél legálisan csak 200 madár lehetett volna. Az olasz vámosok ezzel szemben 1119 madarat foglaltak le, ami azt bizonyítja, hogy amikor a négy olasz férfi elhagyta az országot, a román hatóságok szemet hunytak az ügyben. 
http://itthon.transindex.ro/?hir=382

Énekesmadarak tetemeit csempészték Romániából olasz orvvadászok
Romániában mindenre lövünk, ami mozog, még akkor is, ha törvénybe ütközik. Ez derül ki a legújabb botrányból, amiben nem meglepő módon olasz vadászok meg román vadász és horgász egyesület szerepelnek. Olaszországba érkező gépre pakolt, énekesmadárral teli csomagokat füleltek le olasz rendőrök a Bergamo repülőtéren. Több olasz állampolgár feladott poggyászát tömték teli madártetemekkel, a madarakat lezárt zacskókba tették hűtőtáskából származó hűtőakkuk közé.
http://bozsiakcio.blogspot.ro/2017/10/enekesmadarak-tetemeit-csempesztek.html

How the brown bear became public enemy number one in rural Romania
For more than 25 years following the fall of communism in 1989, management of the animals was left to hundreds of regional hunting associations. Each year, the associations would put forward a total number of bears in their area, as well as a number for those considered to be dangerous to humans. From this, a quota would be drawn for each hunting association, who would then auction off the opportunity to hunt “problem bears” to private hunting companies catering to hunters from all over the world.

(A bejegyzés folyamatosan frissül)

1 megjegyzés: