2017. január 14., szombat

Erdős cikkek 2017 (első negyedév)



Méregzöld mesék
Szentegyházi famaffia: a plébánost is megfenyegették
Múlt héten jelezték szentegyházi olvasóink, hogy gond van, a papot is megfenyegették a fatolvajok. Egy olvasónk így foglalta össze a történetet:
„A plébános megfenyegetése december 28-án este 7 óra körül történt, ekkor értesítette a pap Dezsőt, és megkérte, hogy szedje össze az embereket, vigyük el a fát, mert nem szeretne maga körül problémákat. A telefonhívás előtt végig ott állt a papilaknál az az autó, amelyik a legutóbb lopáson fogott ember tulajdona. Ezt Tamás János végignézte, a telefonhívás előtt pár perccel jött ki a papilaktól. A plébános sem tagadta, hogy ő volt a fenyegető, de nem merte néven nevezni, azt mondta: «Én mindenkinek vagyok a lelkipásztora, ha jó, ha rossz, és nem akarok semmiféle ügyben sem tanú, sem semmi lenni, én pap vagyok». Dezső szólt nekünk, összeszedtünk kb. 40 embert és három traktort, hogy hozzuk el a fát. Az elszállításban segített a rendőrség, és a helyet, ahova letehettük, a polgármester biztosította. Az ügy nagy közfelháborodást keltett, ugyanis most a sértett emberek, a tolvajok összefogtak, és próbálnak nyomást gyakorolni minden gyenge láncszemre.
http://uh.ro/itthon/tarsadalom/27067-szentegyhazi-famaffia-a-plebanost-is-megfenyegettek

Nem örülnek a környezetvédők a környezetvédelmi minisztérium kettéosztásának
Külön minisztérium felel a vizekért és erdőkért az új kormányban. Miért rossz ez?
Az új kormányban a környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti minisztériumot (a régi megnevezést lásd a fenti képernyőfotón) kettébontották, és külön minisztériumot hoznak létre, amely a vizekért és erdőkért felel. A környezetvédelmi tárcát Daniel Constantin, az ALDE társelnöke vezeti, a vízügyi és erdészeti minisztériumot pedig Adriana Petcu, aki a Buzau-Ialomita vízügyi igazgatóságot vezette korábban. A Vice.com környezetvédelmi aktivistákat és szakembereket kérdezett arról, hogyan kommentálják a döntést.
http://think.transindex.ro/?cikk=26391

Méregzöld mesék, elkészült az angol felirat


Ne tegyétek tönkre a városomat!
Nem látom azt, hogy kinek mennyi haszna volt és van az erdőcirkuszból, de azt láttam, ahogy a fával megrakott szekerek és kamionok levándoroltak az úton, és nem egyszer hallottam, ahogy éjszaka robogott el egy traktor az ablak alatt. Hova mentek a fák? Nem igazán tudom. De azt láttam, ahogy fogyott az erdő, úgy nőttek ki a földből a sokablakos házak a falu végén, terjeszkedett a fűrésztelep, és szaporodtak az autók a környéken.
A Hargita pedig távolról nézve úgy változott, mint egy time-lapse videóban, amikor a napról-napra történő változásokat észre sem veszed, a végeredmény mégis megdöbbentő.

Vészjelzés Székelyföldről: „Ne tegyétek tönkre a városomat!”
Lukács Csaba újságíró korábbi, Magyar Nemzetben megjelent cikke – mely az említett Holzindustrie Schweighofer ügyeivel foglalkozott – szerint van megoldás. „Szakértők szerint a helyzetet az oldaná meg, ha Románia teljesen betiltaná a rönkfa és a deszka exportját. Fel kellene éleszteni az 1989 után tönkrement romániai bútoripart, hogy sokkal nagyobb hozzáadott értékű termék készüljön a fából, ne kótyavetyéljék el a régió egyik legfontosabb kincsét.” Lehetne komolyabban venni, szigorítani a román erdőrendtartási törvényt is. És természetesen a nyilvánosság is sokat segíthet.
The Cultural Centre in London (RCC), in collaboration with Environmental and Social Change (ESC), invites you to a special screening of Wild Carpathia 4, followed by a discussion with film producer Alasdair Grant (Wild Carpathia) and environmental activist Gabi Paun (Agent Green). A wildlife photography exhibition will accompany the event.
http://www.romanianculturalcentre.org.uk/event/screening-talk-wild-carpathia-4/

"Cash Investigation". Razzia sur le bois
The world premiere of the ”Cash Investigation” report exposing Romanian wood mafia has been the most viewed program last night in France.
Illegal wood or wood extracted from virgin forests and processed by Kronospan and Holzindustrie Schweighofer transformed in furtniture at IKEA factory at Ecolor in Transylvania ends in IKEA stores around the world with a PEFC certificate.
But investigators show that PEFC certificates are granted without real checks at forest level. Therefore, investigators set up a trap to PEFC. They applied to certify their forests located in a famous dancing club, a pig farm, a nuclear power plant and several strange locations.
The expose show practically that wood traceability and corporate transparency of companies such as IKEA, Schweighofer and Kronospan are fabricated illusions by an impressive PR army.
(Forrás: Agent Green, Facebook)
A teljes riport franciául ezen a linken látható.

Berágtak a de-clic.ro petícióportál kampányosai az FSC-re, mert azok  a Holzindustrie Schweighofert védték, mondván, hogy Romániában annyi illegális dolog van, hogy nehéz egy cégnek tiszta maradni. Érveik angolul, alább:
Dear FSC,
don't endorse Schweighofer illegal logging in Romania. This are a few of the reasons. We are watching you and look forward to see your decision on February 7th regarding the definitive withdrawal of the FSC certificate!
1. Schweighofer is the main factor that provoked illegal logging by stimulating this practice with financial bonuses. These information were made public by investigative journalists from EIA and Rise Project in many occasions.
2. FSC is an organism that certifies good practices in the logging industry and cannot accept companies that do not comply with minimum standards of transparency, sustainability and legality.
3. FSC must not accept corruption to happen under the protection of its brand. We consider your argument to be invalid and biased: "The Schweighofer Group is one example of a company involved in wrongdoings in the forestry sector in Romania, out of many others."
4. FSC must not mislead consumers by issuing certifications to a company that is openly violating the principles of sustainability and accepts timber from clear cut forests, even from national parks. Instead of protecting the forest, FSC is legitimising illegal logging and the exploitation of countries with a weak law enforcement.
5. FSC is now at a turning point - the decision you will take will lead you to either follow the mission of your organisation, or irreversible destroy the reputation of this international certification organism.
Considering this, we ask you that on the 7th of February to completely disassociate from the Schweighofer Group, or face together with them the consequences of a bad reputation that will follow.
http://contacteaza-fsc.strikingly.com/#2

Felgyújtották Hans Hedrich aktivista autóját 
A famaffia és a Schweighofer rétyi üzemének illegális elindítása ellen küzdő környezetvédőnek ez nem is a saját autója, kölcsönkapta. Gyűjtés indult a megjavítására.
Tegnap este felgyújtották a Hans Hedrich erdélyi környezetvédő használta gépkocsit. Az aktivista épp sétálni indult a kutyájával, amikor észrevette, hogy ég a segesvári lakása előtt leparkolt autó – mondta el portálunknak. A fenti felvételen jól látható, hogy két helyen is megpróbálták felgyújtani az autót, vagyis szándékos bűncselekményről van szó.

Felgyújtották a Hans Hedrich használatában lévő autót
A vandalizmus oka ismeretlen, az aktivista szerint megtörténhet, hogy személyes motivációja lehetett a tettesnek (régebbi konfliktus szomszédokkal), vagy közvetlenül Hans Hedrich "kényelmetlen" - az illegális fakitermeléssel, az épített örökséggel, a korrupcióellenességgel kapcsolatos - tevékenysége váltotta ki.
http://think.transindex.ro/?hir=233

2017.01.26.
A németországi Campact és az osztrák aufstehn kampányszervezetek is csatlakoztak a romániai de-clic-hez, mind a Holzindustrie Schweighofer FSC minősítésének végleges visszavonását kérik.
forrás: de-clic, Facebook
Hiánycikknek számít a tűzifa
Duka Antal, a Görgő–Szemerja Közbirtokosság és a sepsiszentgyörgyi önkormányzati erdők erdésze a Krónikának elmondta, több oka van annak, hogy hónapról hónapra többet kell fizetni a tüzelőért. Mint részletezte, a tapasztalat azt mutatja, hogy a brassói Kronospan fafeldolgozó felvásárolja a nyír-, bükk-, gyertyán- és nyárfarönköket mérettől függetlenül, nem is kell felaprítani, háromméteres hosszúságban is átveszi, míg a háztartásokban általában egyméteres tűzifát használnak. A másik nagy környékbeli fafeldolgozó, a Holzindustrie Schweighofer csak fenyőfát keres, de emiatt a kisebb fűrészüzemek már nem jutnak hozzá a fenyőhöz, és kénytelenek voltak áttérni a bükkre vagy más fafajtákra, így mindenképpen azok iránt is megnőtt a kereslet.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/hianycikknek-szamit-a-tuzifa

OLOSZ GERGELYT KITÜNTETTÉK AZ RMDSZ SZKT-N. TESSÉK?!
Az első háborgó kommentnél még azt hittem, ez valami nem túl jó, sőt meglehetősen vaskos poén, valaki trollkodik, mert bár sok kritika felmerült és felmerülhet most is az RMDSZ kapcsán, de azért ennyire biztosan nem hülyék, hogy egy minden hitelét eljátszott, bukott politikust tüntessenek ki nyilvánosan az új ügyvezető elnök megválasztására összehívott Szövetségi Képviselők Tanácsán.
http://bdt.transindex.ro/?cikk=1243

Den Wäldern droht der Kahlschlag
Rumänien ist eines der ärmsten Länder der EU, hat aber eines reichlich: Holz. Das ist weltweit sehr begehrt. Ganze Wälder werden abgeholzt, legal und illegal, weil sich mit Holz gut Geld verdienen lässt. Umweltaktivisten machen die Korruption im Land dafür verantwortlich. Das ist aber wohl nicht das einzige Problem.
http://www.deutschlandfunk.de/rumaenien-den-waeldern-droht-der-kahlschlag.724.de.html?dram%3Aarticle_id=377969

Ma Bonnban 250.000 aláírást nyújtott át három kampányszervezet az FSC képviselőinek, hogy végleg visszavonják a Holzindustrie Schweighofer FSC minősítését. Az ügyben február kilencedikén születik döntés.
forrás Facebook
A napokban dönt az FSC a Schweighofer sorsáról
Az FSC tanácsa február 7-10. között ülésezik, és akkor döntenek arról, hogy véglegesen megvonják-e a fenntarthatósági tanúsítványt a Schweighofertől. A de-clic február 8-i felhívásában arra buzdítja a petíció támogatóit, segítsenek meghozni az FSC-nek a helyes döntést, írjanak a testületnek.
http://think.transindex.ro/?hir=240

Groups urge Forest Stewardship Council to cut ties with Austrian timber giant
WASHINGTON, D.C. – In a letter directed to the Board of Directors of the Forest Stewardship Council (FSC), EIA has joined other organizations, including Greenpeace, Friends of the Earth Germany (BUND), and Campact in urging the FSC to follow its expert panel recommendation to disassociate from Holzindustrie Schweighofer. In December 2016, an FSC expert panel found “clear and convincing evidence” of Schweighofer’s illegal activities and stated that the company had “developed a culture” that incentivized illegal timber sourcing. The panel’s investigation came in response to a complaint filed by WWF Germany.
https://eia-global.org/press-releases/press-statment-FSC-20170207

Schweighofer-ügy: 250 ezer aláírás a tanúsítványok visszavonásáért
Tucatnyian gyűltek össze kedden az FSC bonni székháza előtt, ahol a napokban újratárgyalják az osztrák fafeldolgozó fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozó tanúsítványának ügyét. Gemma Boetekees, az FSC hálózati igazgatója átvette az aláírásokat tartalmazó íveket. Egyértelmű, hogy az FSC a fenntartható erdőgazdálkodás pártján van, mondta az igazgató az aktivistáknak.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/schweighofer-ugy-250-ezer-alairas-a-tanusitvanyok-visszavonasaert

Negyedmillióan követelik a Schweighofer tanúsítványának visszavonását
Negyedmillió romániai, németországi és ausztriai követeli a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó óriáscég fenntartható erdőgazdálkodásra vonatkozó tanúsítványának visszavonását.
A romániai de-clic nevű fórum által indított online aláírásgyűjtő akcióhoz csatlakozott a németországi Campact nevű szervezet is, így sikerült mintegy 250 ezer támogató aláírást összeszedni. A petícióban kérik, hogy a Felelős Erdőgondnoksági Tanács (Forest Stewardship Council -FSC) határolódjon el az osztrák fafeldolgozótól, és vonja meg végleg a cég jelenleg felfüggesztés alatt lévő tanúsítványát.
http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/76442-negyedmillioan-kovetelik-a-schweighofer-tanusitvanyanak-visszavonasat

Több mint 30 millió lejre büntettek tavaly a rendőrök illegális fakitermelés miatt
Több mint 30 millió lejre büntettek és 90.000 köbméternyi faanyagot koboztak el tavaly a rendőrök, az illegális fakitermelés, feldolgozás és kereskedelem ellen indított ellenőrzések során. Az Országos Rendőr-felügyelőség szombati közleménye szerint 2016-ban hét ellenőrző akciót indított a román rendőrség közrendészeti igazgatósága az illegális fakitermelés visszaszorítása érdekében.
http://itthon.transindex.ro/?hir=45922

Hans Hedrich: adományokból felújították a felgyújtott autót
össégi összefogással sikerült megjavíttatni a Neuer Weg egyesület alelnökének használatában lévő, ezelőtt mintegy három héttel ismeretlen tettes(ek) által felgyújtott autót - jelentette be Hans Hedrich. A környezetvédő aktivista felhívására nagyon sokan adományoztak kisebb-nagyobb összegeket, több mint 7000 lej gyűlt így össze. A javítás összesen 6691 lej volt, több, mint az elején becsült ezer euró; az aktivista eredetileg azt tervezte, a fennmaradt pénzből más aktivisták erdővédő tevékenységét támogatják.
http://think.transindex.ro/?hir=249

New hope for Romania’s old-growth forests
Funds for compensation payments to owners of old-growth forests already exist, but a working system to distribute the money has been lacking so far. The EU Commission recently officially authorized the Romanian government to use EU subsidies amounting to more than 15 million Euros for this purpose. This would have a tremendous impact: Taking a compensation sum of not more than 100 Euro per hectare of old-growth forest, about 150,000 hectares of paradise forests might be saved from the chainsaws. “Now the new Minister of Waters and Forests is required to implement a well organised system for compensation payments that is governed by precise rules. The existing funds have to be used now to save Europe’s last primeval forests from destruction”, says EuroNatur CEO Gabriel Schwaderer.
https://www.euronatur.org/english/news/new-hope-for-romanias-old-growth-forests/?tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=8958a003b79b0c7e8556761673e10dea

Végleges: elvesztette az FSC fenntarthatósági tanúsítványt a Schweighofer
A három hónapos próbaidő leteltével az FSC (Forestry Stewardship Council) úgy döntött, megvonja a fenntarthatósági tanúsítványt és kizárja tagjai közül a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozót - jelentette be a testület február 17-i sajtóközleményében. A döntést azt követően hozta az FSC Nemzetközi Igazgatótanácsa, hogy újabb információk jutottak a birtokába a faanyag-mérési standardok lehetséges megsértéséről. Emiatt újabb kivizsgálást rendeltek el, viszont annak idejére már nem tartották összeférhetőnek a vállalat próbaidős státusának fenntartását. Amennyiben a vádak beigazolódnak, megnövekedett kockázattal kell számolni, hogy a vállalat FSC standardoknak nem megfelelő termékeivel tovább folytatódik a kereskedés egy meghosszabbított próbaidő alatt, ami elfogadhatatlan lenne az FSC számára - szól az indoklás.
http://think.transindex.ro/?hir=251

Forest Stewardship Council cuts ties with Austrian timber giant over illegal wood
BONN, GERMANY – The Forest Stewardship Council (FSC) today announced its decision to immediately disassociate from the Austrian timber giant Holzindustrie Schweighofer (Schweighofer), one of its largest members, due to the company’s persistent and indiscriminate sourcing of illegal timber in Romania. The decision follows a year-long investigation by an FSC Expert Panel, which concluded that Schweighofer had created a business “culture” favoring cheap wood over legal wood in its Romanian sourcing.

“Europe’s last great forest is under threat due to illegal logging, and Schweighofer has been the main culprit,” said Alexander von Bismarck, Executive Director of the Environmental Investigation Agency. “With this decision, FSC is taking concrete action to avoid certifying trade in stolen wood.”
 https://eia-global.org/press-releases/FSC-cuts-ties-with-Holzindustrie-Schweighofer

FSC revokes probation and disassociates from the Schweighofer Group
Bonn, Germany (17 February, 2017) - The Forest Stewardship Council (FSC) has decided to revoke the Schweighofer Group’s probation status and disassociate from the group.
This decision was taken by FSC’s International Board of Directors after additional information about possible violation of timber measurement standards, which will require further Policy for Association investigation to determine scope and impact, was brought to the board’s attention. FSC considers that initiating an additional investigation is not compatible with maintaining the probation status of the company. 
https://ic.fsc.org/en/news/id/1776

Megvonták a Schweighofer FSC-tanúsítványát
Az FSC pénteki közleményében adta hírül, hogy a nemzetközi igazgatótanács úgy döntött, kizárja tagjai köréből az osztrák nagyvállalatot, és megvonja tőle a fenntarthatósági tanúsítványt, amit különben már tavaly felfüggesztettek. Tájékoztatnak, hogy újabb információk birtokába jutottak a famérési előírások megsértéséről, de amíg ezeket leellenőrzik, már nem tartják fenn a feldolgozó próbaidős státusát. Az FSC ugyanakkor elismeri, az utóbbi három hónapban a vállalat tett erőfeszítéseket, hogy a törvénytelenségeket kiküszöbölje, nem kizárt, hogy lehetővé teszik a fokozatos újrafelvételt a romániai gyárai számára.


Csatát nyertek a környezetvédők a Schweighoferrel szemben
Az 1993-ban alakult nemzetközi független szervezet tanúsítványa szavatolja, hogy az ezzel rendelkező cégek (erdőgazdaságok, faipari üzemek, bútorgyárak stb.) elfogadják és betartják az FSC szigorú szabványait és előírásait, és az általuk forgalmazott termékek megfelelnek a környezettudatos gyártás feltételeinek. A tanúsítvány megléte, illetve hiánya fontos szempont a fával foglalkozó cégek számára.
Az FSC pénteki közleménye arról tájékoztat, hogy az osztrák óriásvállalat tavaly felfüggesztett tanúsítványát végleg visszavonták, mert újabb bizonyítékaik vannak a famérési előírások megsértéséről. A fűrészüzem újra az FSC tagjává válhat, amennyiben kiküszöböli a törvénytelenségeket. A FSC közli, hogy erősíteni fogja romániai jelenlétét és párbeszédet indít az érintettekkel.
http://foter.ro/cikk/20170217_csatat_nyertek_a_kornyezetvedok_schweighoferrel_szemben

Elúszott a tanúsítvány (Holzindustrie Schweighofer)
Végérvényesen visszavonta a napokban az osztrák Holzindustrie Schweighofer által birtokolt fenntartható erdőgazdálkodási tanúsítványt a dokumentumot kiállító Felelős Erdőgondnoksági Tanács, angolul Forestry Stewardship Council (FSC). Ez azt is jelenti, az FSC kizárta tagjai közül az óriásvállalatot. A döntésre – melyet egy három hónapos próbaidő előzött meg – annak nyomán került sor, hogy újabb esetleges rendellenességekről értesült a tanács. 
http://www.3szek.ro/load/cikk/99831/eluszott_a_tanusitvany_holzindustrie_schweighofer

Romániai tevékenysége miatt elvesztette fenntarthatósági erdőgazdálkodási védjegyét az osztrák Schweighofer faipari vállalat
Nem használhatja többé a Romániában több fűrészüzemet is működtető osztrák Holzindustrie Schweighofer a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) védjegyét, miután környezetvédők azzal vádolták a vállalatot, hogy az illegálisan kitermelt fát is felvásárolva bátorítja az erdőirtást Romániában.
A román sajtó a zöld aktivisták győzelmeként számolt be a felelős erdőgazdálkodást tanúsító nemzetközi szervezet pénteki döntéséről. A környezetvédők több mint negyedmillió aláírást gyűjtöttek össze ahhoz az internetes petícióhoz, amelyben a Schweighofer FSC-tanúsítványának megvonását követelték.
http://webradio.hu/hirek/kulfold/romaniai_tevekenysege_miatt_elvesztette_fenntarthatosagi_erdogazdalkodasi_vedjegyet_az_osztrak_schweighofer_faipari_vallalat

Interpelláció Schweighofer-ügyben: a fakitermelés uniós szabályozásának elfogadását kéri egy USR-s szenátor
Mihai Goțiu, a szenátus alelnöke interpellációban kért választ a Grindeanu-kormánytól arra a kérdésre, a következő időszakban hogyan fogja monitorizálni a Holzindustrie Schweighofer osztrák fafeldolgozó tevékenységét, tekintve, hogy a Forest Stewardship Council (FSC) visszavonta a fenntarthatósági tanúsítványt a vállalattól. Goțiu Daniel Constantin miniszterelnök-helyettes és környezetvédelmi minisztertől, valamint Adriana Petcu víz- és erdőügyi minisztertől vár választ az interpellációra.
http://think.transindex.ro/?hir=259

Erdészeti minisztérium: az Erdészeti Őrséggel fogjuk felügyelni a Schweighofert
A Vízügyi és Erdészeti Minisztérium tudomásul vette a Forest Stewardship Council (FSC) döntését a fenntarthatósági tanúsítvány megvonásával kapcsolatban a Holzindustrie Schweighofer ügyében - írja Facebookon megjelentetett hivatalos közleményében a minisztérium.

2017.02.22. A képviselőház mezőgazdasági és erdészeti bizottsága a 2016/51-es sürgősségi kormányrendelet visszavonását tárgyalta, amely kiegészíti és módosítja az erdészeti bűncselekményekre és kihágásokra vonatkozó 171-es törvényt. A bizottságban résztvevők túl nagynak tartják a kiróható pénzbüntetéseket. A bizottság ülésére sem a WWF Romániát sem a Greenpeace Romániát nem hívták meg, a zöldek remélik, hogy ez csak elszigetelt eset és nem lesz szokás abból, hogy a zöldeket kizárják a bizottság üléséiről.

2017.02.22.
Earlier today, EIA met with Romania’s Minister of Water and Forests to discuss legislative priorities related to protecting Romania’s forests, the last old growth forests in all of Europe.
The Romanian government recently took groundbreaking action towards increasing forest sector transparency and law enforcement by creating a new website which allows public tracking of timber shipments and logging activities, by raising penalties for illegalities and by restructuring the forest law enforcement department.
(forrás: Environmental Investigation Agency US, Facebook)
Figyelik a Schweighofert
A szaktárca Facebook-oldalán közzétett bejegyzés szerint a minisztérium tudomásul vette, hogy megvonták a Schweig­hofertől a Fenntartható Erdőgazdálkodási Tanács (FSC) tanúsítványait. „Tekintve, hogy a legnagyobb romániai fafeldolgozó vállalatról van szó, az FSC-tanúsítvány megvonása az erdészeti ágazat központi hatóságainak részéről nagyobb figyelmet igényel – fogalmazott a minisztérium sajtóosztálya. – Ebben az értelemben a következő időszakban a minisztérium – együttműködve az Erdészeti Őrséggel – körültekintőbben fogja felügyelni a vállalat tevékenységét.
http://www.szekelyhon.ro/vilag/figyelik-a-schweighofert

2017.02.27.
Instead of speeding up the process to strictly protect the last virgin forests, Romanian State plans to decriminalize planned logging in such forests.
The forest crime law is currently under revision following influence by forest mafia whose lobbyists asked last week in the Parliament to decriminalize many forest crimes and to reduce fines to 10% of the current value.
The draft promoted by the Forest Ministry to be sent to Parliament, so far decriminalizes approval of logging in virgin forests. At the same time there is no fine for actually logging in virgin forests.
Agent Green calls on Ministry for Forests and Water to demand the Parliament to criminalize both, approval and logging of virgin forests with sanctions and prison.
Agent Green/Facebook

2017.03.02
We have received the information from FSC that following Agent Green complaint in December 2015, the certificate granted to Schweighofer own forests measuring 13.616,90 hectares, has been terminated.
http://info.fsc.org/details.php?id=a024000000KYMHfAAP&type=certificate&return=index.php#result
Among allegations, Agent Green claimed destruction of virgin forests, soil chemical pollution and water streams degradation.
In absence of the FSC sustainability certificate, Agent Green is directly negotiating with Schweighofer to get all high conservation value forests under strict protection.
One of the properties, located in Retezat mountains shown in the photo bellow, is a partially degraded virgin forests that can still be saved.
Agent Green/Facebook

Sorra veszíti el ügyfeleit a Schweighofer
A Hornbach után a Leroy Merlin barkácsáruház sem vesz tőle faanyagot.A Hornbach után a Leroy Merlin is megszünteti üzleti kapcsolatát a Holzindustrie Schweighoferrel – közölte ma az áruházlánc. A Schweighofer február 17-én veszítette el az FSC fenntartható erdőgazdálkodásról szóló tanúsítványát, a Bonnban székelő szervezet ugyanis úgy találta, a romániai Schweighofer illegális kitermelésből származó fát is felvásárol a fűrészüzemei számára.
http://foter.ro/cikk/20170301_sorra_vesziti_el_ugyfeleit_a_schweighofer

A Leroy Merlin is megszakítja üzleti kapcsolatait a Schweighoferrel
Hornbach után most a Leroy Merlin is bejelentette, hogy felfüggeszti üzleti kapcsolatait a Schweighoferrel, amely február 17-én elveszítette az FSC fenntarthatósági tanúsítványt. A Leroy Merlin közleményben tudatta, hogy mintegy tíz céggel szünteti meg az üzleti viszonyt, olyanokkal, amelyek nem rendelkeznek FSC (Forest Stewardship Council) és PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) tanúsítvánnyal, írja a Romania Curata. http://think.transindex.ro/?hir=266

Save Paradise Forests
Das Holz für den Stuhl, auf dem du gerade sitzt oder für den Bleistift, den du in der Hand hältst stammt vielleicht aus einem der letzten Urwälder, die wir in der Europäischen Union noch haben. Eine erschreckende Vorstellung? Leider ist sie real! Auch in diesem Moment fallen in Rumänien die Bäume. Mächtige Holzkonzerne opfern unsere letzten Urwälder der Profitgier. Unterzeichne unsere internationale Petition zur Rettung von Rumäniens Paradieswäldern #SaveParadiseForests - bitte weitersagen! http://www.saveparadiseforests.eu/de/petition/

The chair you’re sitting on or the pencil in your hand may be made of wood from one of the last old-growth forests we have left within the European Union. A horrific idea? Unfortunately it may be true. In this very moment, trees are falling in Romania. Powerful timber corporations keep sacrificing our last primeval forests for the sake of profit. Please sign our international petition to save Romania’s paradise forests. #SaveParadiseForests – please share! http://www.saveparadiseforests.eu/en/take-action-en/petition-2/

Újabb barkácsáruház „fúrja” a Schweighofert
A Hornbach után a francia Leroy Merlin barkácsáruház is szerződést bontott a Holzindustrie Schweighoferrel, és már nem forgalmazza az osztrák fafeldolgozó vállalat termékeit, számolt be a România curată portál.
A világszerte több mint 350 áruházat működtető francia nagyvállalat közleményben arról tájékoztatott, hogy legalább tíz beszállítójával szakította meg az üzleti kapcsolatot, mert ezek nem rendelkeznek a fenntartható erdőgazdálkodási tanúsítványokkal.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/ujabb-barkacsaruhaz-bfurjar-a-schweighofert

Maguk alatt vágják a fát: újabb partnert veszít a Schweighofer
A Hornbach, a francia Leroy Merlin után ez a harmadik üzletlánc, amely lemond a Holzindustrie Schweighoferről azt követően, hogy végleg megvonták az osztrák fafeldolgozó vállalattól a felelős erdőgazdálkodási tanúsítványt (FSC). A CEO Brico Dépôt Románia képviselője az Agerpresnek elmondta, olyan fából készült termékeket szeretnének árusítani üzleteikben, amelynek származása százszázalékosan ellenőrzött, hogy vásárlóik tudják, milyen termék mellett döntenek. Hozzátette, a francia áruházlánc számára fontos, hogy a faanyag tisztaságát többek között FSC-tanúsítvány garantálja.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/maguk-alatt-vagjak-a-fat-ujabb-partnert-veszit-a-schweighofer

Beindult a láncreakció: a Brico Depot is lemondott a Schweighoferről
A Hornbach, a francia Leroy Merlin után Európa egyik legnagyobb barkácsáruháza, a Brico Dépôt is felbontotta az együttműködését a Schweighoferrel. A Romániában is kiterjedt hálózattal működő Brico Dépôt csütörtökön jelentette be a döntést.
Azt követően, hogy végleg megvonták az osztrák Holzindustrie Schweighofertől a fenntartható erdőgazdálkodási tanúsítványt (FSC) , ez a harmadik üzletlánc, amely lemond a Schweighoferről.
http://www.maszol.ro/index.php/gazdasag/77784-beindult-a-lancreakcio-a-brico-depot-is-lemondott-a-schweighoferr-l

Agent Green activists, scientists and mountaineers stop logging trucks in Romania to raise alarm about paradise forest destruction
Forest protectors call for a logging moratorium in primary forests and urge the Government to prevent a new law abolishing fines for primary forest destructionVidraru, Fagaras Mountains, Romania, March 10, 2017: 30 paradise forest protectors from six EU countries including scientists and mountaineers stopped logging trucks this morning preventing them from transporting virgin forest timber out of the Vidraru basin. The area is one of Europe’s most valuable stands of primary forests remains. The forest protectors installed special rescue tents to occupy trees and unfolded large banners stating: “Save Europe’s last Paradise Forests”.
Agent Green, EuroNatur, scientists and Romanian mountaineers call on the Romanian Government to immediately establish a logging moratorium for all potential primary forests, in particular on state property and in national parks.
http://www.saveparadiseforests.eu/en/agent-green-activists-scientists-and-mountaineers-stop-logging-trucks-in-romania-to-raise-alarm-about-paradise-forest-destruction/

Romania: Agent Green publishes hard evidence about forest destruction in Vidraru area
Forest and Water Ministry must investigate law breaches by Romsilva and Forest Guards
Bucharest – The Romanian environmental organisation Agent Green published today hard evidence filmed earlier this month proofing abusive logging in Vidraru lake region. For the last 15 years many primary forest stands were destroyed by logging upon approval by Romsilva and Ploiesti Forest Guard. Destructive logging involving large scale clearcuts and brutal logging roads has been taking place in both State owned and private forests.
http://www.saveparadiseforests.eu/en/romania-agent-green-publishes-hard-evidence-about-forest-destruction-in-vidraru-area/

200 leading scientists and ecologists call on Romania to take action for paradise forests
EuroNatur: Romania’s Government must take courageous action to stop destructive logging networks within forestry sector
Bucharest/ Radolfzell. Primary forests in Romania receive prominent support from all over the world. 200 scientists and forest ecology experts from 27 countries and three continents signed a joint Memorandum initiated by EuroNatur Foundation calling on the Romanian Government to take immediate action to save its highly valuable primary forests. The Memorandum of Scientists was handed over today to the Minister for Water and Forests, Mrs. Adriana Petcu, by EuroNatur CEO Gabriel Schwaderer and Agent Green President Gabriel Paun.
http://www.saveparadiseforests.eu/en/200-globally-leading-scientists-and-forest-ecology-experts-call-on-romania-to-take-action-for-paradise-forests/

Memorandum Scientists call for Protection of the Primary Forest Heritage of Romania
1. Europe’s most important areas of primary forest are located in the Carpathians, especially in the Ukraine, Slovakia and Romania. An estimated two thirds of primary forests of the European Union have survived in the Romanian Carpathians. Together with the Ukraine, Romania is the most important country for conservation of larger stands of primary forests of the European Beech (Fagus sylvatica), which is of global natural heritage.
2. However, many of these areas of outstanding universal ecological and scientific value have been degraded or destroyed during the past 10-15 years. It is not clear exactly how much primary forest is left today. This degradation and destruction continues at an alarming rate. At the moment we are facing one of the most serious losses of European natural heritage. The main direct threat to the primary forests in Romania is logging, both legal and illegal.
A képviselőház környezetvédelmi bizottsága keddi ülésén úgy döntött, hogy javasolja, hogy az eddigi bírság tízszeresét szabják ki azokra, akik háztartási, kőolajalapú, vegyi vagy mérgező hulladékot dobnak el az erdőben, és döntöttek arról is, hogy bűncselekménynek számít a törvénytelen úton szerzett fa kitermelése, szállítása, feldolgozása és forgalmazása, ha az okozott kár értéke meghaladja az 100.000 lejt. 
http://think.transindex.ro/?hir=282

FSC STARTS NEW POLICY FOR ASSOCIATION INVESTIGATION OF THE SCHWEIGHOFER GROUP
Bonn, Germany (29 March, 2017) - The Forest Stewardship Council has started a new Policy for Association investigation of the Schweighofer Group to determine whether or not the company was involved in violation of Romanian timber measurement standards.
https://ic.fsc.org/en/news-updates/id/1822

(A bejegyzés folyamatosan frissül)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése