2017. március 29., szerda

Turista jelentett illegális fakitermelést a Vidraru-tónál: bűnűgyi eljárás indul

Foto: Greenpeace Romania

A Greenpeace Romania 2017. március 28-i sajtóközleménye alapján

Az illegális fakitermelések sűrűn hangoztatott csökkenése csak papíron létezik. Terepen nagy területeken zajlik az illegális fakitermelés és ezzel Európa utolsó érintetlen erdeit is tönkreteszik.

Egy turista a Cumpăna folyó völgyében illegális fakitermelésre gyanakodott és a http://www.salvezpadurea.ro/#1 használatával feljelentést tett, a ploieşti Erdőőrség a terepen megerősítette, hogy a turistának igaza volt. Ezek után összesen két szabálysértési bírságot szabtak ki 12 000 lej értékben és az illegális fakitermelés miatt bűnügyi dossziét nyitnak.

A Greenpeace Romania tavaly egy hónapon keresztül táborozott a Vidraru-tó partján, ahol 14 országból érkező önkénteseik segítségével fakatasztert készítettek, valamint azt is dokumentálták, hogy a Cumpăna és Cumpăniţa folyók völgyében található érintetlen erdők 38,3%-át tönkretették. Az utóbbi tíz évben csak ebben a két folyóvölgyben 985 hektár erdőt tettek tönkre, a vizsgált  2575 hektár érintetlen erdőből.

A Greenpeace által vizsgált területen 845 hektár érintetlen erdőről tanulmányokat készítettek, hogy bekerülhessen az Őserdők és öreg erdők nemzeti katalógusába (Catalogului naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România). A Greenpeace azt kéri az Erdészeti és Vízügyi minisztériumtól, hogy vezessen be azonnali moratóriumot mindenféle erdészeti beavatkozásra, amely olyan erdőt érintene, amelyről már tudott, vagy akár csak vélelmezhető, hogy őserdő és így bekerülhet a nemzeti katalógusba.

Az Erdőőrség és az állam minden ellenőrző szervének terepen kifejtett erőfeszítéseit, valamint az erdővédő önkéntesek munkáját hatékony törvénykezéssel kell támogatni. Ma tárgyalják a parlamenti bizottságokban az erdészeti szabálysértések törvényét- tette hozzá Valentin Sălăgeanu a Greenpeace Romania erdők és biodiverzitás kampányfelelőse. Eddig 3700 támogató küldött levelet a bizottságnak, amiben azt kérték, hogy továbbra is keményen büntessék az illegális fakitermelést.

Az erdők védelme érdekében nagyon fontos lenne, hogy mindannyian tegyünk érte azzal, hogy jelentjük az illegálisnak gondolt kitermeléseket, ezt két helyen tehetjük meg, ha illegális fakitermelésre gyanakszunk, akkor a www.salvezpadurea.ro portált keressük fel, ha faszállítmánnyal találkozunk, az erdőradart használjuk.

A www.salvezpadurea.ro portálon mindenkinek rendelkezésére áll egy kisokos, hogy könnyebben felismerhesse az illegális fakitermeléseket, majd ugyanott egy egyszerű űrlap kitöltésével feljelentést tehet. A Greenpeace Romania csapata ígéri, hogy ezek a jelentések eljutnak a megfelelő hatóságokhoz és eredmény születik.

A salvezpadurea.ro portálról magyarul 

Greenpeace petíció az érintetlen erdőkért: https://act.greenpeace.org/ea-action/action?ea.client.id=1850&ea.campaign.id=53806

Greenpeace petíció, hogy továbbra is szigorúan büntessék az illegális fakitermeléseket:  https://act.greenpeace.org/page/6669/action/1

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése