2017. április 4., kedd

Zagyömlés az Aranyos folyóba 2017 cikkek


Mining Watch Romania Facebook
Zaggyal szennyeződött az Aranyos folyó vize
Zaggyal szennyeződött hétfő este az Aranyos folyó vize, miután meghibásodott a Cupru Min bányavállalat Sesely-völgyi ülepítőjének visszapumpáló rendszere.
A Fehér megyei Környezetvédelmi Őrség és a vízügyi hatóság szakemberei is kiszálltak a helyszínre, ellenőrzéseket végeztek és vízmintát vettek, hogy megállapítsák a szennyezés esetleges következményeit. A környezetvédelmi őrség munkatársai szerint a Cupru Min vállalat is intézkedéseket hozott a szennyezés hatásainak korlátozása érdekében.
http://www.maszol.ro/index.php/tarsadalom/79000-zaggyal-szennyez-dott-az-aranyos-folyo-vize

Zagy ömlött az Aranyos folyóba az elárasztott magyar falu tározójából
Kénsavas zagy jutott az Aranyos folyóba a romániai szászavinci zagytározóból egy 30 éves leeresztő zsilip elrozsdásodása miatt. A maró zagy több mint három órán át folyt a Sesely-völgy patakjába, ahonnan az Aranyos folyóba jutott.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20170404-zagy-omlott-az-aranyos-folyoba-szaszavinci-tarozojabol.html

Poluare accidentală gravă în Apuseni, la iazul de decantare de la Valea Şesei. Sterilul toxic a ajuns în râul Arieş FOTO VIDEO
O poluare accidentală gravă a avut loc luni, 3 aprilie 2017, la iazul de decantare a sterilului de la Valea Şesei, aflat în administrarea societăţii Cupru Min SA Abrud. Potrivit primelor informaţii una dintre sondele inverse a cedat, iar sterilul a ieşit în Valea Şesei, apoi în râul Arieş.
http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/poluare-accidentala-grava-apuseni-iazul-decantare-valea-Sesii-sterilul-toxic-ajuns-raul-aries-1_58e287a95ab6550cb8ee58e9/index.html

Zaggyal szennyeződött az Aranyos folyó vize
Zaggyal szennyeződött hétfő este az Aranyos folyó vize, miután meghibásodott a Cupru Min bányavállalat Sesely-völgyi ülepítőjének visszapumpáló rendszere.
Az Agerpres hírügynökség tájékoztatása szerint a Fehér megyei Környezetvédelmi Őrség és a vízügyi hatóság szakemberei is kiszálltak a helyszínre, ellenőrzéseket végeztek és vízmintát vettek, hogy megállapítsák a szennyezés esetleges következményeit.
https://kronika.ro/erdelyi-hirek/zaggyal-szennyezodott-az-aranyos-folyo-vize

Alba: Poluare accidentală pe Arieș; o sondă a celui mai mare iaz de decantare s-a fisurat
O poluare accidentală s-a produs luni pe Arieș, după ce o sondă a cedat iar în râu a ajuns apă cu steril din iazul de decantare Valea Șesei, cel mai mare din țară.
Comisari de la Garda de Mediu Alba s-au deplasat, alături de specialiști de la Apele Române, în Apuseni, aceștia fiind prezenți luni seară la fața locului pentru verificări, recoltări de probe și monitorizarea fenomenului. Totodată, urmează să se stabilească și consecințelor poluării, respectiv dacă există mortalitate piscicolă.
https://www.agerpres.ro/mediu/2017/04/03/alba-poluare-accidentala-pe-aries-o-sonda-a-celui-mai-mare-iaz-de-decantare-s-a-fisurat-22-30-51

Zaggyal szennyeződött az Aranyos folyó vize
Az Erdélyi-szigethegységbeli folyó vize azt követően szennyeződött be, hogy tegnap este meghibásodott az abrudbányai Cupru Min rézbánya egyik visszapumpáló állomása, és a vízbe zagy került a Sesely-völgyi ülepítőből – tájékoztat a Mediafax hírügynökség. A Fehér Megyei Környezetvédelmi Őrség képviselői tegnap este a hírügynökségnek úgy nyilatkoztak: a Cupru Min vállalat tájékoztatta őket a műszaki baleset nyomán bekövetkezett szennyeződésről. A környezetvédelmi őrség illetékesei szerint a visszapumpáló állomás a savasodás miatt berozsdázott, elrepedt, és zaggyal fertőzött víz került az Aranyos folyóba. A helyszínre érkeztek a Román Vízügy és a Fehér Megyei Környezetvédelmi Őrség illetékesei, akik mintákat vesznek, vizsgálatokat végeznek, átfogó jelentés a nap folyamán várható. Hozzátették: a Cupru Min társaság képviselői vállalták a felelősséget a balesetért.

Zagyos lett az Aranyos
Zagy került hétfőn a Cupru Min bányavállalat szászavinci zagytározójából az Aranyos folyóba - közölte az erdélyi Fehér megye környezetvédelmi őrsége.
A Mediafax hírügynökség keddi jelentése szerint a balesetet a zagytározóban meggyűlő víz kontrollált leürítésére használt berendezés meghibásodása okozta.
A környezetvédelmi ügynökség illetékese az MTI-nek kedden elmondta, egy 1988 óta kiiktatott berendezés esett szét a korrózió következtében, ez okozta a zagy kijutását. Hozzátette, mintegy három és fél órán át ömlött a régi leürítő rendszeren keresztül zagy a tározó völgyében folyó patakba, amelyik pár kilométerrel tovább az Aranyos folyóba ömlik.

Zaggyal szennyeződött az Aranyos folyó
Zagy került hétfőn a Cupru Min bányavállalat szászavinci zagytározójából az Aranyos folyóba - közölte az erdélyi Fehér megye környezetvédelmi őrsége.
A Mediafax hírügynökség keddi jelentése szerint a balesetet a zagytározóban meggyűlő víz kontrollált leürítésére használt berendezés meghibásodása okozta. A környezetvédelmi ügynökség illetékese elmondta, egy 1988 óta kiiktatott berendezés esett szét a korrózió következtében, ez okozta a zagy kijutását. Hozzátette, mintegy három és fél órán át ömlött a régi leürítő rendszeren keresztül zagy a tározó völgyében folyó patakba, amelyik pár kilométerrel tovább az Aranyos folyóba ömlik.
http://nepszava.hu/cikk/1125592-zaggyal-szennyezodott-az-aranyos-folyo/

Kadmium jutott Verespatak mellett a Maros mellékfolyójába
A hatóság szerint a zagy a Cupru Min abrudbányai bányavállalat szászavinci zagytározójából került az Erdélyi-szigethegység folyójába.
A Mediafax román hírügynökség szerint hétfőn este meghibásodott a rézbánya egyik visszapumpáló állomása, és a vízbe zagy került a Sesely-völgyi ülepítőből. Az állomás a savasodás miatt berozsdásodott, majd megrepedt - ez okozta a zagy kijutását. Mintegy három és fél órán át ömlött a régi leürítő rendszeren keresztül a mérgező vegyület a tározó völgyében folyó patakba, amelyik pár kilométerrel tovább az Aranyos-folyóba ömlik – írta az MTI

Explicaţii de la compania Cupru Min despre poluarea accidentală de la Valea Şesii. De ce a ajuns sterilul toxic în râul Arieş
În urma poluării semnalate luni pe Valea Şesii, compania Cupru Min SA Abrud transmite precizări despre contextul în care s-a produs acest incident. Avaria tehnică s-a produs în jurul amiezii, iar deversarea a fost oprită după aproximativ trei ore. Reprezentanții Gărzii de Mediu, SGA Alba și ISU Alba au prelevat probe pentru evaluarea măsurilor de mediu adecvate. Peste 70 de sesizări au fost depuse la Garda Naţională de Mediu până marţi după-amiază în legătură cu accidentul ecologic.
Compania mai explică măsurile luate pentru prevenirea acestor probleme de mediu.
http://alba24.ro/explicatii-de-la-compania-cupru-min-despre-poluarea-accidentala-de-la-valea-sesii-de-ce-a-ajuns-sterilul-toxic-in-raul-aries-557185.html

Măsuri pentru contracararea efectelor poluării accidentale de pe râul Arieș
Ministerul Apelor și Pădurilor, prin Administrația Națională ”Apele Române”, a dispus măsuri urgente pentru monitorizarea permanentă și limitarea efectelor poluării accidentale cu steril a râului Arieș.
Astfel, în urma deplasării pe teren a reprezentanților Administrației Bazinale Mureș (ABA Mureș) s-au efectuat și constatat următoarele: s-au prelevat probe de apă din pârâul Valea Șesei (în secțiunea de monitorizare evacuare iaz) și din râul Arieș, amonte și aval de confluența cu pârâul Valea Șesei. S-a constatat că era stopată debușarea de steril din iaz, iar în zona debușării sterilului a fost afectată o suprafață de cca 500 mp cu nămolul evacuat. Pe suprafața plajei de steril din iaz, la o distanță de cca 500 m de baraj, s-a constatat o mișcare de afundare a nămolului în zona în care se presupune exitența fostei sonde inverse dezafectate în 1988.
Hatezer köbméter zagy folyt ki az ország legnagyobb zagytározójából az Aranyos folyóba.
Sem fogyasztásra, sem tisztálkodásra ne használja a lakosság az Aranyos folyó vizét – hívja fel a figyelmet a sürgősségi helyzetekért felelős Fehér megyei bizottság, miután hétfő este zaggyal szennyeződött a Nyugati-szigethegységbeli folyó.
A bizottság közleménye értelmében egy műszaki meghibásodás nyomán hozzávetőlegesen 6000 köbméternyi zagy folyt az abrudbányai Cupru Min bányavállalat Sesely-völgyi ülepítőjéből az Aranyos folyóba. Amint észlelték a problémát, a Cupru Min leállította a tevékenységet, és munkagépekkel próbálták megakadályozni a zagy további kiömlését – áll még a közleményben.
http://foter.ro/cikk/20170404_ranezesre_sem_tiszta_de_szolnak_hogy_ne_igyunk_belole

GALERIE FOTO Deversare de STERIL: 6.000 de metri cubi au ajuns accidental în râul Arieş. Autorităţile, în alertă
Circa 6.000 de metri cubi de steril au ajuns în râul Arieş din Munţii Apuseni în urma accidentului tehnologic produs la iazul de decantare Valea Şesei, aparţinând societăţii Cupru Min. Societatea şi-a întrerupt activitatea şi a intervenit cu utilaje pentru întreruperea deversării.
În data de 3 aprilie 2017, peste 6000 de metri cubi de steril încărcat cu metale grele s-au deversat în râul Arieș.
Accidentul a fost produs în urma cedării unei sonde care nu mai fusese întreținută din anul 1988. Compania responsabilă de accident este Cuprumin Abrud SA, companie care exploatează minereu cuprifer la Roșia Poieni, jud. Alba. Acesteia i-a fost reînnoită autorizația de mediu pentru extracţia de cupru, pentru obiectivul minier Roşia Poieni în anul 2014.
Obținerea autorizației de mediu din perioada 2011-2014 a rezultat într-o cercetare penală a DNA și condamanarea fostului director al Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Alba Mihaela Dehelean Mih și fostul director Cuprumin Gheorghe Iordache [1]. În același dosar, a fost condamnat la trei ani cu închisoare cu suspendare și expertul de mediu Sergiu Mihuț, unul din autorii studiilor necesare.
http://miningwatch.ro/otravirea-ariesului-de-cuprumin-o-poveste-fara-sfarsit/

Activiştii antipoluare condamnă accidentul ecologic din Apuseni şi solicită intervenţia Gărzii de Mediu FOTO VIDEO
UPDATE Peste 70 de sesizări au fost depuse la Garda Naţională de Mediu până marţi după-amiază în legătură cu accidentul ecologic ce a avut loc în 3 aprilie, în Apuseni, la barajul de la Valea Şesei ce aparţine societăţii Cupru Min SA. Prefectul de Alba, Dănuţ Hălălai, a declarat marţi că este de părere că societatea Cupru Min ar trebui amendată şi că se studiază posibilitatea unei plângeri penale. ”Pot să vă spun că sunt peste 70 de reclamaţii, de sesizări depuse la Garda Naţională de Mediu. Este clar că fenomenul este vizibil, nu poate fi ascuns sub preş şi nu voi permite sub nicio formă ca viaţa şi sănătatea oamenilor şi a peştilor şi a animalelor să fie pusă în pericol, îndiferent de numele societăţii comerciale care va face chestia asta. Toată lumea trebuie să respecte legea şi cu preponderenţă legea mediului trebuie respectată pentru că este viitorul copiilor noştri în joc”, a declarat Dănuţ Hălălai.
http://snip.ly/j9im4#http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/activistii-antipoluare-condamna-accidentul-ecologic-apuseni-solicita-interventia-garzii-mediu-foto-video-1_58e349375ab6550cb8f22c80/index.html

COMUNICAT DE PRESA SC CUPRU MIN SA ÎN URMA AVARIEI IAZULUI DE DECANTARE VALEA SESII
In data de 3 aprilie, la ora 12.00, la iazul de decantare Valea Sesei, apartinand Cupru Min SA, s-a produs o avarie tehnica. Avaria a generat poluarea accidentala a paraului Valea Sesei cu un amestec de apa si steril, ce a ajuns pana in raul Aries.
Amestecul apa-steril a debusat in aval de baraj dintr-o lucrare de evacuare inchisa inca din anul 1988. In amontele barajului s-a format, in decursul anilor, un con de depunere a namolului chiar in dreptul instalatiei dezafectate – o sonda inversa conectata la canalul de evacuare.
Avaria a fost semnalata imediat si conducerea companiei a intervenit operativ mobilizand un numar important de echipe de interventie si utilaje grele, care au reusit sa limiteze poluarea si sa opreasca total deversarea la ora 15.40.
Reprezentantii Garzii de Mediu, SGA Alba si ISU Alba au fost prezenti pentru a preleva probe si evaluarea masurilor de mediu adecvate.

Válságtanácskozás az Aranyosba ömlött zagy miatt
Dănuţ Emil Hălălai kedden kinevezett Fehér megyei prefektus – aki addig a megyei környezetvédelmi őrséget vezette – szerda reggelre válságtanácskozásra hívta össze az érintett intézmények képviselőit, hogy megtárgyalják a Cupru Min bányavállalat szászavinci zagytározójában történt meghibásodást, mely miatt zagy került hétfőn az Aranyos folyóba.
https://kronika.ro/erdelyi-hirek/valsagtanacskozas-az-aranyosba-omlott-zagy-miatt

Csak ideiglenes megoldással sikerült megállítani a zagy kiömlését az Erdélyi-érchegységben
Csak ideiglenes megoldással sikerült megállítani a zagy kiömlését a szászavinci zagytározóból. A Cupru Min bányavállalat a kormány segítségét kérte a végleges megoldás megtalálásához - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség. Gyulafehérváron szerdán a prefektus környezetvédelmi és vízügyi szakemberek részvételével válságtanácskozást tartott, amelyre a hétfő délutáni szennyezést okozó bányavállalat képviselőit is meghívták. Az első becslések szerint hétfő délután mintegy hatezer köbméter szürkeiszap jutott a zagytározó alatti patak völgyébe és ezen keresztül az Aranyos folyóba.
http://think.transindex.ro/?hir=286

Iazul de la Valea Şesei, o bombă ecologică cu efect întârziat: istoria sursei de acid sulfuric şi metale grele din Apuseni
Evenimentele din trecut au fost, în general, deversări accidentale ca urmare a unor precipitaţii abundente, care au antrenat sterilul toxic de la suprafaţa barajului. De această dată, accidentul considerat cu caracter ”tehnologic” de către reprezentanţii companiei Cupru Min SA, a avut la bază o evacuare de steril printr-o galerie subterană, care a ajuns la suprafaţă prin intermediul unui izbuc (izvor) ce a apărut în ultimii ani în aval de baraj. ”Sunt zeci de astfel de galerii. De fapt sunt tunele de mici dimensiuni, din care urcă nişte puţuri metalice sub formă de tub. Una din aceastea a cedat, din cauza apei acide ce se scurge de pe halde. Eu am o experienţă neplăcută cu această apă. Am rămas suspendat cu maşina în pârâul ce se scurge de pe halda de steril de la Bîrdeşti, era seară pe la ora 11, am lasat-o acolo până dimineaţa pe la 9-10 cred. Ei bine nu mi-am mai putut folosi discurile de frânare. Porţiunea care a stat în apa aceea a fost roasă cam 1 -2 mm, când puneam frână se zgâlţâia din toate încheieturile”, spune Vasile Bîrdea, care s-a născut în satul Vinţa unde deţine proprietăţi ce sunt ameninţate de iazul cu apă otrăvită.
http://snip.ly/4muhd#http://adevarul.ro/locale/alba-iulia/iazul-valea-Sesei-bomba-ecologica-efect-intarziat-istoria-sursei-acid-sulfuric-metale-grele-apuseni-1_58e797045ab6550cb80d1d5e/index.html

2017.04. 08.
Újabb Tisza-szennyezés jöhet? Már a helyszínen vagyunk, és vizsgáljuk a szennyezés mértékét!
Nehézfémek és kénsav is van a mintegy 6000 köbméternyi zagyban, ami egy romániai bánya zagytározójából ömlött ki, nem messze Verespataktól. A zagytározó kisebb mértékben, de azóta is szivárog.
A szennyezés néhány nap alatt Magyarországra is eljuthat, a Maroson keresztül a Tiszába kerülhet. A Greenpeace Magyarország szakértői romániai és szlovákiai munkatársainkkal együtt már Arad közelében vannak. Azon dolgoznak, hogy megtalálják, hol tart pillanatnyilag a szennyezés.
A környezetszennyezés nem ismer határokat, ezért a környezet védelme is átnyúlik az országhatárokon. Összefogva erősebbek vagyunk, és már azelőtt fontos információkkal láthatjuk el a magyar hatóságokat a szennyezésről, mielőtt az az országba jutna! Facebook-oldalunkon tudósítunk a fejleményekről, kövesd figyelemmel!
(forrás: Greenpeace Magyarország Facebook)

Csak ideiglenes megoldással sikerült megállítani a zagy kiömlését az Erdélyi-érchegységben
Csak ideiglenes megoldással sikerült megállítani a zagy kiömlését a szászavinci zagytározóból. A Cupru Min bányavállalat a kormány segítségét kérte a végleges megoldás megtalálásához - közölte szerdán az Agerpres hírügynökség. Gyulafehérváron szerdán a prefektus környezetvédelmi és vízügyi szakemberek részvételével válságtanácskozást tartott, amelyre a hétfő délutáni szennyezést okozó bányavállalat képviselőit is meghívták. Az első becslések szerint hétfő délután mintegy hatezer köbméter szürkeiszap jutott a zagytározó alatti patak völgyébe és ezen keresztül az Aranyos folyóba.

Sem fogyasztásra, sem tisztálkodásra nem alkalmas az Aranyos zaggyal szennyezett vize
sem fogyasztásra, sem tisztálkodásra ne használja a lakosság az Aranyos folyó vizét - hívja fel a figyelmet a sürgősségi helyzetekért felelős Fehér megyei bizottság, miután hétfő este zaggyal szennyeződött a Nyugati-szigethegységbeli folyó. A bizottság közleménye értelmében egy műszaki meghibásodás nyomán hozzávetőlegesen 6.000 köbméternyi zagy folyt az abrudbányai Cupru Min bányavállalat Sesely-völgyi ülepítőjéből az Aranyos folyóba. Amint észlelték a problémát, a Cupru Min leállította a tevékenységet, és munkagépekkel próbálták megakadályozni a zagy további kiömlését - áll még a közleményben. 

Megmértük: nincs számottevő szennyezés a Marosban, de az Aranyos nincs jó állapotban
Múlt héten érkezett a hír, hogy legalább 6000 köbméternyi zagy ömlött ki Erdélyben, a szászavinci színesfémbánya ülepítőjéből. A Cupru Min bányavállalat kövekkel, földdel próbálta útját állni az áradatnak, de teljesen a mai napig nem tudta megállítani a kifolyást. A tározó azóta is szivárog, és a szennyezés a zagytározó alatti patakon keresztül az Aranyos folyóba jut. A Greenpeace Magyarország – romániai és szlovákiai munkatársakkal együtt – a helyszínen vizsgálta április 8–9-én a folyók szennyezettségét. Az eredmények megnyugtatóak: nincs számottevő szennyezés a Magyarország felé tartó Maros vizében. [1] Az Aranyos folyó azonban megszenvedte az iszapkiömlést.
http://greenpeace.blog.hu/2017/04/10/megmertuk_nincs_szamottevo_szennyezes_a_marosban_de_az_aranyos_nincs_jo_allapotban

Ellentmondásos nyilatkozatok az erdélyi zagyszennyezésről
Derűlátóak a román hatóságok, akik szerint nem pusztult el a halállomány sem az Aranyosban, sem a Marosban a múlt héten történt zagyszennyezés következtében. A román zöldpárt azonban azt állítja, mindkét folyó ökoszisztémája hosszú távra jelentősen károsult.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése