2017. július 22., szombat

A nagy levélháború: nyílt levelek és nyilatkozatok az Erdőfelügyelő védelmében

Foto: Greenpeace
Úgy írom ezt az ismertetőt, hogy még nekem sem sikerült minden anyagot alaposan átrágnom. Rövid idő alatt nagyon sok levelet és nyilatkozatot írtak. Igény van valamiféle összefoglalóra, így megpróbáltam összegyűjteni az anyagokat. 

Doina Pana vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter június 18-án reggel sajtótájékoztatót tartott, amivel sikeresen felhergelte a nézőket. A sajtótájékoztatót élőben nézhette mindenki a közösségi oldalon.
Elhangzott ilyen mondat, hogy "Jelenleg sehol nincs tarvágás és azok a felvételek, amik(a sajtóban) láthatók valószínűleg 2008-ban vagy 2013-ig készülhettek."Elég rosszul sikerült az időzítés, a Digi 24 tévéadó július 17-21 között Románia lassított felvételen, a zöldarany letarolása(Romania cu incetinitorul: Masacrul aurului verde) címmel mutatott be négy részes sorozatot az illegális fakitermelésről. Még elhangzott pár nem kevésbé meghökkentő állítás, majd a miniszter asszony sokáig részletezte az Erdőfelügyelő platform fejlesztésére kötött szerződés körüli bonyodalmakat, amit a beavatottakon kívül nem sokan értettek. A szerződést még a technokrata kormány kötötte, akik munkásságát újabban tűzzel-vassal irtanák. Az Erdőfelügyelőt a civilek saját sikerüknek érezték és most a sok bürokratikus huzavona sorolásával, úgy tűnt, hogy veszélyben van, ezt még egy kisvárosban is éreztük, a bukaresti civilszervezetek többet tudtak és azonnal akcióba lendültek. 

Elsőként a Greenpeace Romania tiltakozott a közösségi oldalon, a vízügyi és erdőgazdálkodási minisztérium is kommentelt. Volt pár pengeváltás.

Pár órával később az Agent Green petíciót indított a népszerű de-clic petícióoldalon. 
Nu-i lăsa să-ți taie accesul la Inspectorul Pădurii (Ne hagyd, hogy megtagadják a hozzáférésed az Erdőfelügyelőhöz!)
Az applikációt eddig 60 ezren töltötték le, pár hónap alatt országszerte az illegálisan kitermelt fák felét az applikáció segítségével azonosította a lakosság. Az inspectorulpadurii.ro portált sikerrel használták oknyomozó újságírók. Nem ez az első alkalom, hogy hozzányúlnak az Erdőfelügyelőhöz, az elmúlt hónapokban először a rakomány GPS adatait nem lehetett keresni, majd csak három napig lehetett ellenőrizni a szállítmányokat.
A petíciót eddig 23 101 aláírást gyűjtött. 

18-án este a vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter asszony nyílt levelet írt a Greenpeace Romania és az Agent Green zöld szervezeteknek, személyeskedő levél, leírja, hogy iszonyú dühös, majd azzal vádolja a két zöld szervezet, hogy a Dacian Ciolos volt technokrata miniszterelnökhöz köthető Románia 100 platform politikai szervezet érveit mondják fel. És van egy kis összeugrasztás kísérlet is, mert úgymond az összes többi civilszervezet megértette, ami elhangzott, csak ez a kettő nem.
"Am luat la cunoștință, cu mâhnire, felul în care dumneavoastră v-ați poziționat față de declarațiile publice pe care le-am susținut în conferința de presă de marți, 18 iulie 2017, conferință înregistrată integral și postată pe pagina de Facebook a MAP. Nu pot să nu mă întreb, retoric, cum de toate celelalte ONG-uri prezente au înțeles adevărul, numai dumneavoastră nu. Și nu pot să nu mă întreb, tot retoric, cum de mesajul mincinos promovat de dumneavoastră, ONG-uri (apolitice), este același cu mesajul promovat de Platforma România 100 (politică). Având în vedere faptul că, atât în anumite articole de presă, cât și în spațiul public, ați făcut afirmații calomnioase de genul ”Ministerul Apelor și Pădurilor vrea să blocheze/amputeze/închidă aplicația Inspectorul Pădurii”, mă văd nevoită să vă mai explic odată."

július 19  
România pierde 3 ha de pădure pe oră iar ministrul Doina Pană desființează Inspectorul Pădurii
Románia óránként 3 hektár erdőt veszít, Doina Pană miniszter asszony megszünteti az Erdőfelügyelőt címmel ismerteti a Revista 22 portál a de-clic petícióoldal levelében felsoroltakat. A levél figyelmeztet, hogy az Erdőfelügyelő felfüggesztése súlyos csapás lesz és az eddigi munkánk is kárba megy, majd mindenkit a petíció aláírására buzdítanak.

Július 20-án a Greenpeace Romania biodiverzitás és erdő kampányosa beszél az RFI rádióadón az Erdőfelügyelőről és a levélről. 
Greenpeace Romania: A miniszter asszony válaszoljon kérdéseinkre!
Jelenleg a miniszter asszony július 18-án tartott sajtótájékoztatóján elhangzott bejelentéséből tudjuk, hogy az Erdőfelügyelőt és a SUMAL-t(faanyag nyomon követési rendszer), ami két nagyon fontos eszköz az illegális fakitermelés ellen, különféle okokból nem fejlesztik tovább. Különféle okok vannak és nem is az okok az izgalmasak, ennél sokkal zavaróbb, hogy a szakminiszter részéről nem hangzik el a megoldás és a határidő, pedig az ő felelőssége ezt megtenni, ezért ő nemcsak a civil társadalom előtt felel. Egy nagyon lemondó bejelentés tanúi vagyunk, ez van, lezárjuk, majd megoldjuk, majd jó lesz. Úgy gondoljuk, hogy egy olyan hivatal részéről, aminek a legnagyobb gyorsasággal kellene a romániai erdők sorsával foglalkozni, nem kielégítő egy ilyen válasz.
http://bozsiakcio.blogspot.ro/2017/07/greenpeace-romania-miniszter-asszony.html

Az Agent Green is megírta a maga nyílt levelét a miniszter asszony nyílt levelére
 România are nevoie de Inspectorul Pădurii (Romániának szüksége van az Erdőfelügyelőre) címmel
Kiemelik, hogy az Erdőfelügyelő volt az egyedüli eszköz a átláthatóságra és a faszállítmányok nyomon követésére az illegális kitermelések elleni harcban, ezért nem csak azt kérik, hogy azonnal állítsák vissza a lakosság hozzáférését a felülethez, úgy ahogy az az év elején működött, hanem az adatok mennyiségét és fajtáit is bővítsék. Az illegális kitermelések továbbra is veszélyt jelentenek a környezetre, gazdasági fejlődésre és a társadalomra. A megfelelő erdőgazdálkodáshoz szükség van az Erdőfelügyelőre.
"Doamnă ministru, Inspectorul Pădurilor era singurul instrument de transparență și trasabilitate care putea implica cetățenii în lupta pentru combaterea tăierilor ilegale de păduri. De aceea vă rugăm nu doar să restaurați imediat accesul publicului la informațiile care erau disponibile publicului larg la începutul anului, ci chiar să extindeți cantitatea și tipul de informații accesibile publicului prin Inspectorul Pădurii. Tăierile ilegale rămân o problemă serioasă și persistentă, care continuă să amenințe mediul, societatea și creșterea economică. Gestionarea corespunzătoare a pădurilor – un tezaur national prețios și sursă de mândrie pentru țară – necesită acces la informații cheie de genul celei oferită prin Inspectorul Pădurii."

A Greenpeace Romania is megírta saját nyílt levelét
Răspuns la scrisoarea deschisă a Ministerului Apelor și Pădurilor (Válasz a vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter nyílt levelére)
Ők is az átláthatóságot és a faanyag nyomon követhetőségét hangsúlyozzák. Úgy gondolják, hogy jelentős visszalépés lesz az ágazat átláthatóságában és ez aggodalomra ad okot, mert visszalépést jelent Románia EU-s vállalásaiban a faanyagterméklánc felügyelettel kapcsolatban (EUTR) és a Legfelső Honvédelmi Tanács 2015-ös előírásaihoz képest, amelyek konkrét intézkedéseket írtak elő az illegális fakitermelés megállítására.
"Considerăm că suntem în fața unui regres semnificativ în transparentizarea domeniului și că situația este cu atât mai gravă cu cât ea reprezintă un pas înapoi față de obligațiile asumate de România sub legislația europeană cu privire la comerțul cu lemn (EUTR), precum și față de dispozițiile Consiliului Suprem de Apărare a Țării din iunie 2015 care prevedeau măsuri concrete pentru stoparea fenomenului tăierilor ilegale."

Az átláthatóság hiánya az illegális fakitermelésnek kedvez: A Greenpeace Romania és a Natura2000 Civil Koalíció közleménye
A Greenpeace Romania és a Natura 2000 Civil Koalíció értesült a vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter bejelentéséről, miszerint befagyasztanák a SUMAL faanyag nyomon követési rendszert javító intézkedéseket és az Erdőfelügyelő app www.inspectorulpadurii.ro működését is szüneteltetnék.
Ennek a két alkalmazásnak lehetővé kellett tennie a fakitermelés valós időben történő ellenőrzését (geostacionárius műholdak) és megkönnyíteni az erdők védelmét. Mivel 2016-ban az illegális fakitermelések 42% -át a lakosság jelezte, úgy gondoljuk, hogy a két eszköz kiemelten fontos az ország polgárainak az alkotmányos jogok (az információhoz való jog, az egészséges környezethez való jog, stb.) gyakorlásában.
http://bozsiakcio.blogspot.ro/2017/07/az-atlathatosag-hianya-az-illegalis.html

A WWF Romania állásfoglalása  a SUMAL és az Erdőfelügyelő működésének felfüggesztéséről
Poziție față de sistarea serviciilor SUMAL și Inspectorul Pădurii
Ők is felhívják a figyelmet arra, hogy a lakosság aktív segítségével sikerült illegális faszállítmányokat azonosítani. Az erdők helyzete nemzeti érdek, mert az erdeink épségétől és egészségétől függ a lakosság egészsége és biztonsága, ezért kérik a Vízügyi és Erdőgazdálkodási Minisztériumtól, hogy tegye közzé a közeljövőben tervezett lépéseket és rendezzen közmeghallgatást a SUMAL fejlesztésére már a tervezési fázisban.
A Legfelső Honvédelmi Tanács 2015-ös előírásainak megvalósításához rendelkezésre álló három fél évből már csak másfél év maradt, ezeknek a rendszereknek jövő év végéig tökéletesen működniük kell.  A két rendszer leállítása veszélyezteti ezt a nemzetbiztonság, a romániai erdők  és az erdőgazdálkodás versenyképessége szempontjából  nagyon fontos célt.
"Înțelegem din declarațiile realizate de Ministerul Apelor și Pădurilor referitor la sistarea SUMAL și a aplicației Inspectorul Pădurilor că, pentru punerea în aplicare a Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) din iunie 2015, aceste sisteme electronice trebuie să fie complet funcționale până la finele anului viitor. Astfel, din cei 3 ani și jumătate proiectați inițial pentru îndeplinirea acestor obiective au mai rămas doar un an și jumătate. Acest blocaj regretabil riscă să compromită îndeplinirea acestui obiectiv considerat important pentru securitatea națională, pentru pădurile României, pentru predictibilitatea și competitivitatea sectorului forestier."
http://www.wwf.ro/resurse/comunicate_de_presa/?306690%2FPozitie-fata-de-sistarea-serviciilor-SUMAL-si-Inspectorul-Pdurii

Platforma România 100: Guvernul PSD-ALDE opreşte accesul cetăţenilor la aplicaţiile de urmărire a tăierilor de pădure
Ha már ennyit emlegették, a România 100 platform is közleményt adott ki. Fenntartják, hogy az általuk kötött szerződésekkel semmi baj nem volt. 
Potrivit platformei, contractul de dezvoltare IT, încheiat în 2016, nu are nicio problemă legală, a trecut prin toate filtrele de verificare ale fostului Minister al Mediului Apelor şi Pădurilor şi a fost făcut cu contribuţia şi sub atenta supraveghere a specialiştilor Direcţiei Generale de Păduri şi cu avizele juriştilor. Contractul nu a fost semnat decât după verificarea legalităţii atribuirii directe de către Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice, iar ministrul Doina Pană poate verifica simplu documentele aflate în minister.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése