2017. július 22., szombat

Greenpeace Romania: A miniszter asszony válaszoljon kérdéseinkre!

Greenpeace Romania Facebook
Valentin Sălăgeanu a Greenpeace Románia biodiverzitás és erdők kampányosa beszélget Cosmin Rusciorral, Doina Pană vízügyi és erdőgazdálkodási miniszter a Greenpeace Románia és  Agent Green civilszervezeteknek  címzett nyílt levele megjelenése után. A beszélgetés  július 20-án hangzott el az RFI rádióban.

Sajnos ez nem a jó hozzáállás, nem az, amit mi támogatni tudnánk. Nem Doina Pană miniszter asszony személyével van bajunk. Minket az erdők sorsa érdekel és a strukturált párbeszéd, hogy mentségek helyett megoldásokat találjunk. Jelenleg a miniszter asszony július 18-án tartott sajtótájékoztatóján elhangzott bejelentéséből tudjuk, hogy az Erdőfelügyelőt és a SUMAL-t(faanyag nyomon követési rendszer), ami két nagyon fontos eszköz az illegális fakitermelés ellen, különféle okokból nem fejlesztik tovább. Különféle okok vannak és nem is az okok az izgalmasak, ennél sokkal zavaróbb, hogy a szakminiszter részéről nem hangzik el a megoldás és a határidő, pedig az ő felelőssége ezt megtenni, ezért ő nemcsak a civil társadalom előtt felel. Egy nagyon lemondó bejelentés tanúi vagyunk, ez van, lezárjuk, majd megoldjuk, majd jó lesz. Úgy gondoljuk, hogy egy olyan hivatal részéről, aminek a legnagyobb gyorsasággal kellene a romániai erdők sorsával foglalkozni, nem kielégítő egy ilyen válasz.

Hogy magyarázzák a miniszter asszony elég durva kirohanását abban a nyílt levélben, ami eddig a sajtóhoz is eljutott, amiben azzal vádolja a Greenpeace-t hogy hazug üzeneteket és rágalmakat terjeszt?

Azt hiszem, ez a politikusok retorikájának része, ez minket mint szervezetet nem jellemez, nem ismertünk magunkra a miniszter asszony vádjaiban és nem akarunk neki hasonló módon válaszolni, mert minket a pontos határidők, a strukturált párbeszéd és a megoldások érdekelnek.
Ha nagyon akarnánk, találnánk a miniszter asszony beszédében valótlan állításokat, nem nevezném hazugságnak, szillogizmusok, amik ott elhangzanak, nem szívesen hallgatja olyan, aki jártas a témában. Elhangzik, hogy csak most, a mandátuma kezdetén kezdett arról érdeklődni, hogy mi történik a SUMAL-lal. Ez hazugság, mert erről szó volt Adriana Petcu miniszter asszony mandátuma alatt is, Pană miniszter asszony ott volt az üléseken, az év elejétől működő PSD kormány napirendjén szerepelt a SUMAL ügye, tudtuk, hogy kényes ügy, tudtuk, hogy bizonyos csoportok le akarják állítani, várható volt, hogy valamiképp a mai helyzethez is eljuthatunk.

Hogy miként hangolták össze, hogy eljussunk a mai helyzetig, az más kérdés. Újra van egy bűvös érv miszerint az évi 8,8 millió köbméter illegálisan kitermelt fáról az erdőradarnak köszönhetően körülbelül 400.000 köbméterre csökkent a mennyiség, ami félrebeszélés. Tavaly a miniszter asszony a környezetvédelmi bizottság tagjaként pont ez a 8,8 millió köbméter fa miatt bélyegezte meg nyilvánosan a civil szervezeteket és a hivatalt, mert ezt az információt terjesztik és izgatják a kedélyeket, lám, ez a szám most a hivatalos beszédben is helyett kapott.
A másik oldalon sem rózsás a helyzet, nem akarunk konfliktust sem a miniszter asszonnyal sem a minisztériummal, minket az érdekel, hogy fontos dolgokat tudjunk meg és a miniszter részéről, jóérzés dolga lenne válaszolni. Milyen megoldást javasol a miniszter az erdőgazdálkodás átláthatóvá tételével és a SUMAL-rendszerrel kapcsolatban? És milyen határidőket tűztek ki?
Csak ennyi: két kérdés.

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése