2017. július 19., szerda

Orvvadászat Romániában: gerillaharc zajlik zöldek és orvvadászok között

Hargita megyei vendéglő menüje
A Planeta Verde (Zöld Bolygó) adás számára készített interjút Cosmin Ruscior Gabriel Păunnal az Agent Green elnökével, a beszélgetés első részében az orvvadászatról beszéltek, 2017. július 17-én hangzott el az Rfi.ro adón.

Riporter: Az orvvadászattal kezdjük és arra vagyok kíváncsi, mennyire elterjedt jelenségről beszélhetünk? Ez a téma nincs eléggé jelen a közbeszédben.

 G. P. Így van, nem beszélünk róla és nem ismerjük eléggé, mert az el nem kapott tolvaj tisztességes kereskedő, nincs olyan hatóság, ami következetesen az orvvadászattal foglalkozna és egyszerűen nem tudják őket elkapni. Vannak elszigetelt esetek, mikor a helyi rendőrség a belügyminisztérium segítségével nagy-nagy erőfeszítéssel elkap orvvadászokat, főként szervezett bűnöző csoportokat és ez nagyszerű, ki kell emelnünk egy-egy megye rendőrségének erőfeszítéseit. Idén egy Krassó-Szörény megyei (Caraş-Severin) és egy Buzău megyei eset hívta fel a figyelmünket, ahol nagyon felkészült rendőrök csapdát állítottak, átkutatták és letartóztatták a bűnbandát, puskákat meg trófeákat foglaltak le.
Úgy gondoljuk, hogy ezek az esetek még inkább jelen kell legyenek a  médiában, a rendőröket bátorítani kell, mert a civilszervezetek kongatják a harangot, de semmilyen módon nem léphetnek közbe, nem hordhatnak fegyvert, csak megafonuk van. Meggyőződésem, hogy az ilyen sikertörténetek  nyilvánosságot kell kapjanak, biztatni kell azokat, akik elérték ezen eredményeket, amiket más megyékben is lemásolhatnának, mert, ami Buzăuban vagy Krassó-Szörényben működött, máshol is bevethető. És erős kezet igényel Bukaresttől is. A kérdésre visszatérve, nem tudjuk, hogy mennyi vad esik az orvvadászat áldozatául. 

A farkas- és medvevadászat
 Elmondhatjuk, hogy egy jelenségről van szó, amely trófeák vagy a vadhús feketepiaca miatt történik. Láttam nemrég levágott medvekoponyákat Románia hegyei között, levágták a fejét és látszott, hogy nem a trófea kellett nekik, hanem a hús. Felhívnám a vadhúsevők figyelmét- akik lehet, hogy szeretik az állatokat- arra, hogy nem tudhatjuk mi zajlik a tányérok mögött és azt hihetik, ha egy vendéglő menüjén található vadhús az legális dolog, de ez nem biztos, hogy így van. Nagyon sok dolog van, amire tudatosan figyelnünk kell, ilyenek például az orvvadászat következményei. Beszélnünk kellene az orvvadászat biológiai sokféleséget pusztító következményeiről.

Riporter: Mennyire követhető nyomon a vadhúsra szakosodott vendéglők kínálata és mennyire  követik ténylegesen nyomon a vadhúst?

 G. P. Tudomásom szerint a vadhúsok esetében nincs minősítő és felügyelő rendszer.  Felmértünk pár forgalmasabb, vadhúsokat is felszolgáló vendéglőt Erdélyben és a Prahova-völgyében, ezeken a helyeken annak ellenére, hogy tilos a medvevadászat, gyakran medvehús volt a menün. Megkérdeztük, hogy fagyasztott vagy friss húst használtak, és azt válaszolták, hogy frisset, a medvét két hete lőtték. A nyomozást két hónappal ezelőtt végeztük, egyik válasz szerint, a medve húsa a Bucsecs-hegységből származik, valószínűleg a személyzet is érintett volt a lelövésében.

Riporter: Az orvvadászat következményeit említette, zöld aktivistaként miként látja a orvvadászat környezeti impaktját?

 G. P. Rendszerint a vadállatokról szóló legfrissebb szakirodalmat olvassuk és ahhoz tartjuk magunkat, ilyen tanulmányokból az derül ki, hogy az orvvadászat, de a trófeavadászat is (az új kvóták engedélyezéséről most van szó), ha nem tudományosan művelik, akkor súlyosan bomlasztja a farkas- és medvepopuláció hierarchiáját. Ha a falkából kilőnek egy példányt, akkor az az egész falkát érinti, így esztenákra, vagy lakott területekre is elmerészkedhetnek. A medvénél a trófeavadászat bizonyos egyedeket preferál, a trófea kritériumai szerint. Eljuthatunk oda, hogy a fiatal vagy az idősebb állatok eltűnése miatt felborul a populáció kormegoszlása vagy genetikai összetétele a hierarchia csúcsán is, ami megváltoztathatja a medvék viselkedését.

Riporter: Milyen eljárásokat használnak az orvvadászok?

 G. P. Csalit  használnak. Most gerillaháború zajlik zöldek és orvvadászok között. Mindenféle furcsa ételt tesznek ki, kukoricát és hasonlókat, egyszer cukorkát is találtunk, meg húst, romlott húst. Félnek, ezért romlott húst tesznek ki, hogy gyorsabban jöjjön a medve. Kukoricával több ideig tart odacsalni. Mit tehetünk, ahol azt látjuk, hogy kukoricát meg húst tettek ki és ahol illegális vadászni? Távol akarjuk tartani a medvéket, az orvvadászok nyomában járunk. A húst lelocsoljuk parfümmel, jobb megoldást nem találtunk, elvesszük a hölgyek parfümét és lelocsoljuk, hogy a medve menjen el.

Riporter: A jelenlegi törvényi háttér elég erős és szigorú az orvvadászattal szemben?

 G. P. A törvény egyáltalán nem szigorú, sok benne a szürke terület, elég kevés eszközt ad, a rendőrségnek sem ad elég eszközt, és ez nemcsak a tettesek elfogására, hanem a tettesek megbüntetésére is igaz.
 
Riporter: Vannak esetek mikor az orvvadászok és az az őket üldözők cinkosok. Erre milyen megoldásokat látnak?

 G. P. Mi nagyon sokat járjuk az erdőket és olyan önkéntesekkel dolgozunk terepen, akik nagyon sokszor az életüket kockáztatják, őket vagy mi kerestük meg, vagy ők kerestek meg minket. Szeretnénk egy megállapodást kötni a Legfőbb Ügyészséggel és a Belügyminisztériummal, annak érdekében, hogy ha egyik aktivistánk megnyomja a piros gombot, mert egy orvvadászat tanúja, akkor valaki, egy csendőr vagy más felhatalmazott idejében jöjjön és segítsen elkapni a tetteseket.
Bizonyos lövésazonosító rendszereket tesztelünk, erdőben eldördülő lövéseket azonosít, ilyen rendszert még sehol a világon nem használnak, nagyon innovatív. A rendszer sms-t vagy e-mailt küld. Egy ilyen üzenet után egy önkéntesünk, kiment a helyszínre és a rendőrt is ott találta, ő is részt vett az orvvadászaton. Az önkéntesünk a rendőrrel távozott az erdőből. Akkor jöttünk rá, hogy ez nem megoldás, ha nincs egy erős partnerség Bukarestben, nem tudunk eredményt elérni és az önkénteseink élete is veszélyben van. Tudjuk milyen az, mikor lakhelyedhez közel próbálsz valamit tenni, nemcsak az önkéntes élete van veszélyben, de a családja és a barátai is. Vannak ilyen esetek, olyan bűnöző csoportok, amikben vadőrök is részt vesznek, vadásztársaságok és a helyi rendőrség. Mindig két tábor van. Az a jó, hogy nagyon sok jóindulatú ember van ebben az országban, akik tenni akarnak a változásért.

...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése