2018. november 24., szombat

2018 fontosabb erdős cikkei 3

október 19-én A Vízűgyi és Erdészeti Minisztérium  közvitára bocsátotta a felsőcsertési aranybánya tervéhez szükséges 56,1579 hektár erdő kivonását az erdőalapból. (Erre a közvitára érkezik később 4400 levél a declic.ro oldalról)

október 26
Nagy erdőlopás az állam hathatós segítségével. Hogyan tovább Natura 2000 területek?
Más szavakkal, a kormányzat teljesen lemondott a gondnokokról és azt kérte az ANANP-tól, hogy azonnal vegye át a védett területetek gondozását, anélkül, hogy megbizonyosodtak volna róla, hogy az ANANP működik, vagy a megfelelő költségvetés rendelkezésére áll.

 november 2
A WWF Románia sajtóközleménye bemutatja a megújított  FSC minősítést bemutató honlapját. A Schweighofer botrány ártott az FSC jó hírének, de tudni kell, hogy a WWF fellépett az osztrák cég ellen.  Románul olvasók itt olvashatják az oldalt: https://lemncontrolat.ro/

november 8
Berágott a Greenpeace a vízügyi és erdészeti minisztériumra A Greenpeace Romania egyáltalán nem örült a vízügyi és erdészeti minisztérium érintetlen és öreg erdőkről szóló sajtótájékoztatójának. Szerintük csak porhintés, én a parasztvakítás szót használnám, de nekem könnyebb, engem nem szoktak beperelni.
http://bozsiakcio.blogspot.com/2018/11/beragott-greenpeace-vizugyi-es.html

november 11
Abgeholzt - Wie Europas letzte Urwälder verfeuert werden
Auf den ersten Blick könnten Nordrhein-Westfalens Naturfreunde zufrieden sein: Die Waldbilanz ist positiv, rein statistisch wachsen die heimischen Wälder. Doch das geht nur, weil jede Menge Importe ins Land kommen, gerade auch aus Osteuropa. Dort gibt es täglich illegale Kahlschläge, unter denen seltene Tierarten, das Klima und die Bevölkerung vor Ort leiden.
https://www1.wdr.de/fernsehen/die-story/sendungen/abgeholzt-100.html?fbclid=IwAR1daZahRDaDRwqGVbqtyTnL46ktU4ygTubRmunvGKTDClF8war4QRl4Rrc

november 12
Ipari léptékű pusztítás: 1,2 millió köbméter faanyag tűnt el az elmúlt öt évben a romániai nemzeti parkokból
"Újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Románia ellen amiatt, hogy 1,2 millió köbméter faanyag tűnt el az elmúlt öt esztendőben a nemzeti parkokból – ez gyakorlatilag 3.600 hektár évszázados erdőt jelent, azaz 7.200 futballpálya nagyságú területet – jelentette ki hétfői sajtóértekezletén Andrei Ciurcanu, az Agent Green munkatársa."
https://kronika.ro/erdelyi-hirek/ipari-lepteku-pusztitas-12-millio-kobmeter-faanyag-tunt-el-az-elmult-ot-evben-a-romaniai-nemzeti-parkokbol?fbclid=IwAR2lt_L8x-bGVNsg5OOXgJcnESSJPQ5bYX-1GOXaDGHxDyt53yMPu8uo27Q

Több mint egymillió köbméter faanyag tűnt el 5 év alatt a hazai nemzeti parkokból
"A civil szervezet képviselője elmondta: brüsszeli hivatalos forrásokból úgy értesült, előfordulhat, hogy a törvénytelen erdőirtások miatt újabb kötelezettségszegési eljárás induljon Románia ellen. Brüsszelben az Agent Green és az EuroNatur szervezetek mutattak be egy jelentést a nemzeti parkokban és a Natura 2000 természetvédelmi területeken történő visszaélésekkel kapcsolatban."
http://think.transindex.ro/?hir=658&Tobb_mint_egymillio_kobmeter_faanyag_tunt_el_5_ev_alatt_a_hazai_nemzeti_parkokbol&fbclid=IwAR0gcVTYwv2wvolUeMtYAxY1rxlPqAMO2weMA6JBzBA9bBpX76W_VKsNi68

2018. november 16-án megtudtuk, hogy a kormányzat még nem hagyja jóvá a felsőcsertési aranybánya létrehozásához szükséges 56 hektár erdő kivonását az erdőalapból. Az erdővédők átmenetileg fellélegezhetnek, egyelőre hivatalosan nem tarolhatják le az erdőt. A kormányhatározat elnapolásában helyieknek(a Mining Watch Románia egy helyi közbirtokosság nevét említi, ők jelentették, hogy a helyi polgármesteri hivatal illegálisan igényelte vissza azt az erdőterületet, amit később a bányacégnek adott tovább), zöld aktivistáknak és politikusoknak egyaránt fontos szerep jutott. A zöld aktivisták a declic.ro petícióoldalon több mint 4400 aláírást gyűjtöttek és tüntetést szerveztek, de  kellett ehhez többek közt Mihai Gotiu szenátor is, aki a szenátusban kiharcolta egy vizsgálóbizottság felállítását, ami a hivatalok szerepét vizsgálta a felsőcsertési aranybánya engedélyeinek kiállításában. A jelentés júliusra készült el, ez alapján kértek egy vizsgálatot a Miniszterelnöki Hivatal Ellenőrző Testületétől, értesítették a Korrupcióellenes Ügyészséget(DNA) továbbá több minisztériumtól véleményt kértek. Értesítették a kormányzatot és a Vízügyi és Erdészeti minisztériumot, hogy a jelentett problémák tisztázásáig ne jelentessék meg a kormányhatározatot.
(Források Mining Watch Románia és Mihai Gotiu szenátor Facebook oldala)

november 23
Lugoson a rendőrség vette át a Grincs szerepét, és majdnem ellopta a karácsonyt
A rend őrei ugyanakkor nem azért foglalták le a fenyőt, mert utálnák a karácsonyt, hanem azért, mert a szállításkor nem tudták felmutatni az ilyenkor kötelező, a fa eredetét igazoló okmányt. Mivelhogy ilyen nem is volt.
Ilyen esetben pedig a rendőrségnek el kell koboznia a fát, amelyet aztán fel kell aprítani tűzifának.
https://www.foter.ro/cikk/20181123_lugoson_a_rendorseg_vette_at_a_grincs_szerepet_es_majdnem_ellopta_a_karacsonyt

november 28
Kept secret data from Romanian forest inventory reveals a catastrophic level of illegal logging
Agent Green published shocking data from second forest inventory, which has been kept secret so far. According to official logging allowances in forest management plans, not more than 18 Mio cubic meters of timber can be cut legally per year. But in reality more then 38 Mio cubic meters are being logged down. Every year.
20.6 Million cubic meters / year of timber exploited above the maximum allowed is “a shocking value of catastrophic size and an attack on both safety of the citizens of Romania and on biodiversity. Authorities have totally lost control of sustainable forest management”, Agent Green says.
https://www.saveparadiseforests.eu/en/kept-secret-data-from-romanian-forest-inventory-reveals-catastrophic-level-of-illegal-logging/?fbclid=IwAR1lSP1lBKZd1haWF_MfHZ6ix2PJTKdOmxsPWlpIxBQJCOq-r_zS-w3plS0

december 7
Félezer köbméternyi faanyagot foglaltak le a Schweighofer rétyi üzeménél
513 köbméternyi, papírok nélküli faanyagot foglalt le az erdészeti őrség december 6-án a Holzindustrie Schweighofer rétyi üzeménél végzett ellenőrzéskor - számolt be a covasnamedia.ro. A portál szerint a lefoglalt faanyagok értéke meghaladja a 171 ezer lejt. Értesülésük szerint ugyanakkor az osztrák vállalatot 10 ezer lejes büntetéssel sújtották a történtek miatt. A vállalat szerint azonban ez egy „abszurd helyzet”, ami egy mérési hibának a következménye, mivel jelenleg a feldolgozó pontosabban és másképp méri az átvett fát, mint a beszállító.
(Az osztrák cég régi trükkje a szerinte új és nagyon pontos saját mérése. Kritikusai szerint meglopja beszállítóit. Szomorú tény, hogy a zöld aktivisták egyike átigazolt az osztrák céghez, mert van az a pénz.)
http://think.transindex.ro/?hir=671&Felezer_kobmeternyi_faanyagot_foglaltak_le_a_Schweighofer_retyi_uzemenel

 december 20

Destruction of the largest complex of primary forest in EU: the Fagaras MtsFagaras mountains are unique - according to our knowledge, they host the largest areas of primary forests in entire EU (around 10,000 hectares). To compare - it is the same area as all the primary forests found in the entire Slovak Republic. In addition, other large areas are covered by valuable natural forests, which connect primary forest localities into larger complexes of high naturalness. Therefore, it deserves special attention and conservation.
https://www.remoteforests.org/article.php?id=40%2Cdestruction-of-the-largest-complex-of-primary-forest-in-eu-the-fagaras-mts%2Cen&fbclid=IwAR3E8fH2YHcYWIPk-v1FeaVlYPd9EtWakCmfgx_7v50imPXiZDOW0VbYlrY
(a cikk folyamatosan frissül)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése