2015. szeptember 17., csütörtök

Okostelefonnal a tiszta környezetünkért

Mit szólnátok, ha azt állítanám, hogy csupán pár érintessél az okostelefonunk képernyőjén, illegális szemétkupacokat, szemétdombokat tüntethetünk el környezetünkből? Biztos valami bűvésznek, reklámszakértőnek, vagy legvalószínűbben bolondnak tartanátok, pedig lehetséges!
A “Let’s do it Romania” szervezői 2015 augusztusában egy ingyenes alkalmazást (app-ot) készítettek a lelkes természetszerető polgároknak és céljuk a Románia területén levő illegális szemét féltérkepézése, majd elszállíttatása. Erre azért volt szükség, mert maga a folyamat igen nehézkes volt. Pontosan meg kellett jelölni a helyszínt, majd írásban kellett fordulni az illetékes hatósághoz.
 Az okostelefonoknak köszönhetően a geolokációs koordinátákkal pontosan be lehet jelölni a szemét helyét, fényképet lehet készíteni róla, majd az alkalmazás automatikusan el tudja küldeni a hivatalos jelentést a hatóságoknak, akik a törvény értelmében 30 napon belül választ kell adjanak.

Előnye, hogy a szemét helyszínén nem szükséges internetkapcsolat.
Hátránya, hogy egyelőre csak angol nyelven működik az alkalmazás, reméljük ezen majd változtatni fognak.

Mit kell tenned?
  1. Töltsd le a “Let's Do It Romania” alkalmazást az App Store-ról vagy a Google Play-ről
  2. Ha találsz egy szemétkupacot - lehet az lakott területen vagy a természetben - akkor készíts egy vagy több fényképet róla, saccolod meg a mennyiségét, majd jelöld be a térképen a helyszínt. 
  3. A bejelölt szemét automatikusan “függőben lévő (pending)” állapotot mutat. Ez azért van, mert egy második személy is szükségeltetik az információ megerősítéséhez - ez lehet egy másik személy(bárki lehet, aki letöltötte az app-ot), vagy a “Let’s do it Romania” csapat egyik önkéntese. Gondolom, hatékonyabb lenne, ha két személy két külön telefonnal együtt menne a helyszínre.
  4. Amikor a második személy is megerősítette az adott szemét létezését, akkor az alkalmazás automatikusan generál egy hivatalos panaszlevelet, amit elküld az illetékes hatóságokhoz, akik a törvény által előírt 30 napon belül kötelesek válaszolni.
  5. A szemét eltakarításáig értesítve leszel az alkalmazáson keresztül.

Installáld az alkalmazást és térjél kettőt, hátha kellemetlen meglepetésben lesz részed, amin a telefonoddal változtatni tudsz.

A “Let’s Do It, World” mozgalom egy észtországi kezdeményezésből született, amikor 2008-ban több mint 50.000 önkéntes 1 nap alatt takarította ki az országot. Ma már több mint 110 országban zajlik hasonló akció, több mint 13 millió önkéntes segítségével, amelynek a “Let’s Do It, Romania” is része.



Paradics

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése