2014. június 10., kedd

Hitek és tévhitek a zöldekről, sűrűn előforduló helyzetek

Vannak gyerekbetegségek, amikből nagyon gyorsan kilábalhatunk. Valamikor én is úgy gondoltam, hogy elég egy problémát megfogalmazni és tömegek ugranak segíteni. A valóság picikét másképp fest.

Mostanában ezeregy probléma van, naponta találok három olyan problémát, ami számomra is fontos. Ekkora mennyiséggel, akkor sem tudnánk megbirkózni, ha minden utcában öt zöld szervezet lenne.

Ha eredményt szeretnél, nagyon kell ragaszkodnod az ötletedhez és folyamatosan harcolnod kell, hogy mások figyelmét is az ügyre irányítsd.
Van pár tévhit, ami sűrűn előkerül, ha civil csoportokról van szó. Nem sorolom a civil szervezetek közé a politikailag elkötelezett szervezeteket, ők másképp működnek.

Sűrűn ismétlődő helyzetek, amikbe mi is belefutunk
  1. Sokan úgy gondolják, hogy elég egy problémát bekiabálni, valamelyik zöld szervezet tudtára adni és nyugodtan hátradőlhetnek, mert ők megtették polgári kötelességüket, onnantól dolgozzanak a zöldek. Előfordulhat, hogy szerencséd van és ennyi tényleg elég a probléma megoldásához, de ez csak nagyon szerencsés esetben van így. A legtöbb szervezetnek nincs elég pénze, nincs elég embere, nem tudhatod, hogy milyen szakértőkkel dolgoznak. Ha fontos számodra az adott probléma, akkor maradj a szervezetnél és fogd meg a lapát nyelét, más szóval önkénteskedj, hogy részese lehess a megoldásnak. 
  2. Kötelességük... Ezt a szót nagyon gyorsan felejtsd el, senkinek nem kötelessége segíteni neked. Ha segítséget kapsz, köszönd meg, segíts te is ahol tudsz, de ne követelőzz! 
  3. Ezeregy hülyeséggel foglalkoznak, de a te problémád nem veszik komolyan. Nem a te feladatod eldönteni, hogy melyik szervezet mivel foglalkozzon. Lehetséges, hogy az általad ismertetett probléma is érdekli őket, de túl kicsi szervezet, nincsenek szakértőik, nincs pénzük és nincs elég önkéntesük. Egyszerű példával élve, ne várj kezdő szakácstól Michelin-csillagot. Valószínűleg elmondják neked, hogy nekik túl nagy feladat, de ajánlhatnak más szervezeteket. 
  4. Biztos azért nem segítenek, mert megvesztegették, külföldről pénzelik őket, stb., amúgy is dögöljenek meg. Ezzel így nincs mit kezdeni, a paranoia nem könnyű dolog. Ha eleve rosszindulatot feltételezel, egyáltalán miért fárasztottad magad azzal, hogy felkeresd őket? 
  5. Azt mondták nincs elég pénzük. A civilek is csak pénzből élnek, pénzre akkor is szükség van, ha sok önkéntes dolgozik náluk. Például, ha terepre mennének, valami közlekedési eszközzel el kell jutniuk a célig és az nincs ingyen. Ha valaki közülünk belejön az alkímiába, akkor ezt a pontot kipipálhatjuk, addig azonban ilyen költségeink is vannak. Apropó pénz, mikor adakoztál valamelyik civil szervezet számára? 
  6. Segítenél, tennél valamit, de úgy érzed semmi használható tudásod nincs. Ajánld fel bátran a segítséged, ki fog derülni, hogy több dologhoz értesz, mint gondolnád. 
  7. Előfordulhat, hogy egy problémával egyedül maradsz. Ez már nálad nagyobbakkal is megtörtént. Ha nem egy kihalt szigeten élsz, megpróbálhatsz társakat találni. Nem egyszerű, de nem is lehetetlen. Hallasd a hangod, beszélj sokat a problémáról, használd a közösségi oldalakat, írj blogot. Előbb-utóbb másokat is meggyőzöl. 
  8. Ne add fel! A változás nem az éj leple alatt történik, sokat fogsz dolgozni míg eredményeket érsz el.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése