2015. január 10., szombat

Palagázkitermelés idézte elő az ohiói földrengést

Az Amerikai Szeizmológiai Társaság(Seizmological Society of America) új tanulmánya megerősítette, hogy az Ohió államban tapasztalt sok kis földrengést a hidraulikus rétegrepesztéshez köthető tevékenységek váltották ki.
CC BY 2.0 Jayson Shenk
2014 májusában öt, 2.1 és 3.0 erősségű földrengést regisztráltak.
Egyikük egy ritkán tapasztalható „érezhető” földrengés volt, ami azt jelenti, hogy elég erős volt ahhoz, hogy a közeli város lakosai érezzék, de nem jelentett kockázatot és nem okozott károkat.
Mivel ez az esemény egy olaj- és gázipari cég kútjainak egy kilométeres körzetében történt, a 3.0 erősségű földrengés után az állami tisztviselők két napra leállították a munkálatokat. Azóta a tudósok áttanulmányozták a szeizmikus adatokat, hogy megállapítsák, a rétegrepesztés tehető-e felelőssé a földrengésért, az eredményeket pedig most publikálták az Amerikai Seizmológiai Társaság Hírlevelében.

A fracking, vagy hivatalos nevén a hidraulikus rétegrepesztés egy olyan technika, melyet a Föld mélyében található palarétegekben összegyűlt természetes gáz és kőolaj kinyerésére fejlesztettek ki. A kitermeléshez egy, két, vagy több mérföldnyi (1 mérföld 1, 609 km) mélyre fúrnak, ahol a kőzetet magasnyomású vízzel roncsolják. Az eljárás új repedéseket hoz létre a kőzetben, olyan csatornákat amelyeken a gáz közlekedhet és kiszabadul a fúrólyukon keresztül.
Köztudott, hogy a hidraulikus rétegrepesztés apró remegéseket vált ki, ez egy robbantás-szerű folyamat, de többnyire túl gyengék ahhoz, hogy a környék lakosai is érezzék.
Szokatlan tehát, hogy a kitermelés érezhető földrengést okozott Ohióban.

Ahogy azt az SSA(Amerikai Seizmológiai Társaság) sajtóközleményéből megtudhatjuk, a szeizmikus tevékenységek megfigyelésének érdekében az Earthscope Transportable Array hálózati állomást használták, ami 400 kiváló minőségű szélessávú szeizmográfból áll, ezeket ideiglenesen helyezik el különféle helyszíneken az Egyesült Államok területén. Az állomások mindegyike körülbelül 70 kilométert vizsgál, így adatai nagyon hasznosak a Föld belső szerkezetének feltérképezésére. Egy mintakereső technika segítségével megrostálták az Earthscope Transportable Array hálózati állomás segítségével rögzített adatokat, a Poland Township-beli földrengéshez hasonló ismétlődő jeleket keresve, ez utóbbit szeizmografikus ujjlenyomatnak tekintették.
A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy valóban a rétegrepesztés az oka annak a földrengéssorozatnak, amit tavaly Ohióban tapasztaltak.
A palagázkitermelés megnövekedett népszerűségének következtében, megnőtt a palagázkitermeléssel összefüggő érezhető és nem érezhető földrengések száma az elmúlt években.

Összesen 77, 1.0 -től 3.0. magnitúdójú földrengést találtak március 4-12 között Poland Township körzetében.
Ezeket aztán összehasonlították a repesztést végző kutak jelentéseivel, melyekből kiderült, hogy az események helye és ideje megegyezett a Hilcorp cég palagázkútjainál zajló tevékenységgel.

Tehát valóban a Hilcorp tevékenysége vezetett földrengéshez?
Úgy tűnik, egyszerűen csak balszerencse, mert a cég egy olyan régi kőzetrétegbe fúrt, amely valószínűleg már számos repedéssel rendelkezett.
„A hidraulikus repesztési eljárás így nem hozott létre új repedéseket, hanem olyan már meglévő törésvonalak mentén mozgatta meg a kőzettesteket, amelyekről a kiváltott szeizmikus aktivitás előtt nem is volt tudomásunk. Egyszerűen nem tudjuk hol vannak a törésvonalak” - mondta Robert Skoumal a tanulmány társszerzője.

Az Ohiói Természeti Erőforrások Osztálya most szigorúbb szabályozás megalkotásába kezdett az ismert törésvonalak közelében és a lehetséges szeizmikus területeken történő hidraulikus rétegrepesztésre vonatkozóan.

(források: SSA hírlevél, IFL Science)


...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése