2015. február 11., szerda

Hétköznapi vegetarianizmus

Túl sok húst fogyasztunk, ez nem kérdés. Ma már az sem meglepő, ha valaki naponta háromszor eszik húst. Ugyanakkor a zöldségek és gyümölcsök fogyasztása nem ennyire népszerű. 

Úgy érzem, addig volt a legkevesebb problémám, míg egyedül éltem, de ez az állapot megváltozott és az együttélés újabb problémákat szül a konyhában is.
Nem volt egyszerű eljutni a változásig, sok időmbe és pénzembe került, míg rájöttem, mitől érzem magam rosszul. Nagyon sokan elég későn fedezzük fel, hogy étkezési szokásaink hatással vannak egészségünkre. Most már minden további nélkül nemet mondok minden olyan ételre, amit nem szeretnék megenni. Felelős vagyok a saját testemért és ha nem figyelek magamra, megbetegszem. Az érzelmi zsarolás bevett módszer, ideje lenne leszokni róla, ne azért együnk meg valamit, mert a nagyi vagy valaki más megsértődik, ha visszautasítjuk. Már nem érdekel különösebben, hogy ki fog megsértődni.

Megváltozott az étrendem és közben belekóstoltam a zöld aktivizmusba. Kellemetlen azzal szembesülni, hogy minden döntésünk-vásárlásunk hatással van környezetünkre és ez étkezési szokásainkra is érvényes. 
Székelyföldön a húst hússal konyha elutasítása felér egy forradalommal. Nem arról van szó, hogy betiltanám a húsevést, a mértékletesség a kulcs. Egyformán fontos számomra az állatok tartásmódja (ne nagyüzemi állattartásból származzon), a GMO-probléma (ne GMO-t tartalmazó táppal etessék), a mennyiség(minél kevesebbet fogyasszunk) és a helyi termelők támogatása. Ez nem egyszerű, így lehet rám haragudni, mert több utánajárást igényel és nem lehet olyan önfeledten vásárolni, mint eddig. 

Kétszer annyi húst eszünk, mint amennyit az ötvenes években ettek és ez a hús jelentős mennyiségben nagyüzemi állatfarmokról kerül az asztalokra. Ezek a farmok újabb problémák forrásai, ennek ellenére Romániában is egyre több nagyüzemi állatfarm épül. Infografika a világ haszonállatairól: 19,6 milliárd csirke, 980 millió sertés, 1.4 milliárd tehén, 2 milliárd bárány és kecske él a Földön. Előrejelzések szerint "a következő 20 évben hetven százalékkal fog nőni a kereslet a hús iránt", ugyanakkor a " üvegházhatást okozó gázok 14,6 százalékáért az állattartás a felelős."
Múlt hónapban Németországban tízezrek vonultak utcára a nagyüzemi állattartás ellen, ők már látják azokat a károkat, amiket mi nem akarunk látni.
Itt az ideje változtatni, amíg nem késő, a változás rajtunk áll.
Utah Valey 360
...
Az alábbi videó egy betartható megoldást kínál. (A magyar felirat bekapcsolható.) Ezt az étrendet követve senki sem lesz vegetariánus, csak visszaszorítja a húsfogyasztását. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése