2015. február 2., hétfő

Szentgyörgy nem lesz a nyilvános vécék városa

Teszteltük a szentgyörgyi állomást. A blog legelső bejegyzése a szentgyörgyi állomásról szólt, így visszatértünk a kezdetekhez. Most már több szem többet lát alapon velem volt Bandi is. Közben kétnyelvű lett az állomás, két nyelven semmitmondó, egy-két fontosabb információt rühellnek kiírni. A tájékoztatás nem az erősségük.

Már van valutaváltó, hurrá. Közvécé is épült és itt kezdődik a móka, mert a vécé nem mindenki számára elérhető. Csak a kiválasztottak léphetnek falai közé.

A vécéhez vezető zárt ajtón az alábbi írás fogadott.
Tájékozódási verseny következett, gyorsan körbenéztünk merre lehet ez a bizonyos iroda, nem voltak nyilak kiragasztva, semmit nem írtak ki. Megkérdeztem a jegyirodánál méghozzá magyarul, udvarias választ kaptam, egy másik épületben kell keresni a kulcsot. A másik épület sem volt különösebben biztató, sehol semmi kiírás, egy Idegeneknek belépni tilos/Intrarea persoanelor straine este strict interzisa íráson kívül, ez is csak románul olvasható. Ha jól fordítom, ez lenne a forgalmi iroda, de ez sem biztos. A kiírást lefotóztam, erre villámgyorsan megjelent egy úr és megkért, hogy töröljem a képet. A vasúti dolgozó végig udvarias volt. Bandi megkérdezte, hogy miért nem írták ki magyarul is, erre azt a választ kapta, hogy a magyar kolléga írta így ki. Ezen különösebben nem csodálkozom, a magyar alkalmazottaknak sem szokott beugrani, hogy nem árt két nyelven kiírni az információkat. Nekik nem fontos. Trehány hozzáállás a divat.

Elkértük a kulcsot és teszteltük a mellékhelyiséget. Bandi a férfimosdót vette szemügyre. A női mosdóban az egyik ajtó nem csukódott, nem volt se vécépapír, se szappan és a kézszárító sem működött, amúgy szép tiszta volt. Bandinak sem voltak különösebben kifogásai. Más lepusztult állomások vécéihez képest ez igencsak szép és tiszta. A megígért pelenkázó még nem készült el, a valutaváltó pillanatnyilag fontosabb. Már van kerekesszékkel megközelíthető mosdó. Ide nem néztünk be, de érdekelne, hogy egyáltalán megközelíthető-e kerekesszékkel.
Nem lehet sokat mélázni a mellékhelyiségben, alig fejeztük be a szemlét, már jöttek a kulcsért. Ez meglepett. Ugyan mire gondolhatott? Az úriember zsebre tette a kulcsot. A móka véget ért.

Nem gondolom azt, hogy a magyar utazóközönség orra alá akarnak borsot törni, a román utasok sem találják meg könnyen a forgalmi irodát. A megfejtés sokkal egyszerűbb, praktikus oka van, ha nem használják, nem kell takarítani. Ez az a bizonyos van is meg nincs is megoldás.
Gyakran tapasztalom, hogy különféle helyeken megszűrik a közönséget, nem nyíltan és szembeugróan, hanem körmönfont módszerekkel. Apró dolgokat változtatnak meg, hogy elriasszák a számukra nem kedvező látogatókat. Ezeket a módszereket szívesen alkalmazzák a társadalom peremén élőknél.
Olvastam pár lakossági panaszt az újságban, amelyekben az állomásnegyedi lakók a közvécé hiányát panaszolják. Volt halvány remény arra, hogy ha épül egy új közvécé az állomáson, az állomásnegyed lakói is fellélegezhetnek. Ez nem jött össze, az illemhely az utazóközönség csak egy része számára elérhető.
Szentgyörgyön csak a parkban található lerobbant közvécéről tudok. Ebben a városban nem szokás ilyen apróságokkal foglalkozni. Közvécé nincs, de szökőkút és dísztó van. Egy város igényességét közvécéi száma és állapota is mutatja. Egy közvécére már van terv, majd a parkban épül. Egy közvécé, nem esnek túlzásba.

Visszatérve állomástesztünkhöz: Ki mindenki nem jut be a vécére?
Aki nem tud olvasni, vagy otthon hagyta a szemüvegét, aki nem tud románul, aki nem tudja hol találja a forgalmi irodát, aki nem mer kérdezni, aki nem olyan szerencsés, hogy legyen valaki az irodában, aki még gyerek stb.
A Hová szaladhat, akinek szaladni kell? kérdésre nem tudunk megnyugtató választ adni.
A vécé előtti padon egy hajléktalan üldögélt, a pad nemrég még hat ülőkés volt, de már csak kettő maradt belőle. A lezárt WC-n keresztül el lehet jutni a kávézóba, de egyszerűbb, ha kimegyünk az épületből és úgy közelítjük meg. Ezt tettük mi is.
Teszteltük az új kávézót. Ajánljuk. A kiszolgálás udvarias, kellemes környezet és szép tisztaság fogad. Hátránya, hogy lehet dohányozni és míg megittunk egy üdítőt, szó szerint megaszalódtunk a füstben.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése