2020. július 18., szombat

„Tudtuk, hogy nem megy egyszerűen ez"


Igen, ez a cím egy Halott Pénz slágerből van, nem saját lelemény. 

Elfogult és dühös bejegyzés következik. Nem akarok nagyon kiegyensúlyozott és nagyon korrekt lenni. Azt írják meg mások. Lehet, hogy gonosz módon félreértem, félre akarom érteni mindazt, amit ez a nagyszerű ember mond. 

Még mindig nagyon naiv vagyok. Aki naiv, jól pofára esik.
Tegnap a MaghiaRomania Facebookcsoport live-ot szervezett Asztalos Csabával az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnökével. Ez volt a beharangozó: "Discutăm cu Asztalos Csaba, președintele CNCD, despre discriminarea pe criterii de limbă, pornind de la cazul a doi foști angajați ai unui hipermarket care au acuzat, recent, în presa HU din RO, că ar fi fost supuși unei astfel de discriminări."

"Ma (pénteken), 20:00 órától Sever Ioan Miu, a MaghiaRomânia szerzője beszélget Asztalos Csabával, az Országos Diszkriminációellenes Tanács elnökével a nyelv alapján történő hátrányos megkülönböztetésről.
A beszélgetés tárgya egy szupermarket két korábbi alkalmazottjának esete, akiket ilyen jellegű diszkrimináció ért.

Kíváncsian várjuk!"
(A Kétnyelvűséget a kereskedelemben fordítása)
  
Nagyon vártam ezt az Asztalos-interjút. Ez lett volna a témáról az első román nyelvű tartalom. Tudtam, hogy Severt érdekli a téma és tényleg készült, sok kérdést összegyűjtött a témával kapcsolatban. Időközben hozzáférhető lett a Transindexen megjelent cikk románul, Ferencz E. Judit fordításában, doksiban olvasható. 

A meghívott elnök úr legalább azt mondta volna el románul, amit a Transindexnek nyilatkozott, de nem, ezt tényleg túlzás elvárni. Jaj, nehogy már valakit megbántsunk! Annyi érzékeny román hazafi szaladgál, még szívükre veszik, csúnyán néznek, csúnya kommenteket írnak. Nagyon hamar letudta a témát. Történt ott Szentgyörgyön a boltban valami, ami problémás, de mivel nem álltunk ki névvel, bizonyítékokkal, talán meg sem történt. Aki gondolja, mehet rejtett kamerával tesztelni a boltot. Ezen a ponton kínomban felröhögtem. Fogalma sincs erről a boltról.
Most a pontosság kedvéért újból kellene hallgatnom az interjút, de hatalmas ellenállás van bennem. Egyszerűen nem akarom hallani. Tegnap kevésen múlt, hogy nem kommenteltem be valami szaftosat. 
 
Megtudtuk Asztalosról, hogy hol született, hol járt iskolába, egyetemre. Ez speciel senkit sem érdekelt. Az sem érdekel, hogy tud angolul és angol panaszokkal dolgozik. Jobb helyeken elvárás két nemzetközi nyelv felsőfokú ismerete. Az sem meglepő, ha valaki japánul tud. Most írjam azt, hogy több olyan kolléganőm volt eladó munkakörben, aki nagyszerűen beszélt angolul vagy németül, esetleg mindkét nyelven? Meglepő? Aki eladó, az csak hülye lehet? Székelyföldön románul sem tudhatunk, az már csak természetes, arról is kellett búsongani egy kicsit. Előhúzta az oktatást, az mindig kéznél van. Magyar iskola és magyar nyelvű egyetem után, olyan helyen akarunk dolgozni, ahol CSAK magyarul beszélhetünk. Botrány! Írjuk le újra: Botrány!! Van tanulmány, statisztika, bármi egyéb, ami ezt alátámasztja? Ilyen statisztikát sem kell idézni, minek azt,  higgyük el neki, ő tudja. Vagy nem, de ez mindegy is. 

 Ez a boltbeli alázás, nem biztos, hogy annyira egyedi eset, a hírek pedig terjednek és mindenki szívesebben dolgozik olyan helyen, ahol nem kap megalázást azért, mert magyarul is beszél. Szívesen vettem volna, ha hoz egy statisztikát arról, hogy mekkora arányban alázzák a magyar bolti eladókat a magyar nyelv használata miatt a kedves vásárlók, a munkatársaik, vagy a főnökeik. Ilyen statisztikába eddig még nem öltek pénzt. Gyanítom, hogy nem is fognak.

Volt egy lájtos kampány is az RMDSZ-nek (így választások előtt), mert sok nagyszerű dolgot tettek a világjárvány alatt is, többek közt az oktatásért. Ez mind dicséretes, DE nem ez volt a téma
Jó tudni, hogy Asztalos a kétnyelvűség híve, de nem hiszem, hogy ezért juttatták be oda, ahol most az elnöki székben csücsül. 

Bandi, aki velem ellentétben, nem egy naiv ember,  jól összefoglalta: "Talán azért van ő ott, hogy ne érjen téged hátrány akkor, ha éppen nem beszélsz románul, nem azért, hogy kioktasson arról, hogy neked románul kellene beszélned, függetlenül attól, hogy tudsz vagy nem."

Sopánkodjunk, hová züllött ez a világ, mikor egy nyomorult kasszás egy kisvárosból, kritikát mer megfogalmazni egy elnökről, egy ilyen képzett emberről, ahelyett, hogy örülne, hogy valaki egyáltalán észreveszi, hogy egyáltalán időt szánnak a talán meg sem történt sztorijára.
Majd ha lesz egy kis időm, hanyatt esem a megtiszteltetéstől. 

Előfordulhat, hogy tévedünk és ez a Tanács mással foglalkozik, mint amit az utca népe gondol. Ezt ki kellene megtanítsa a tömegeknek? Nem, nem az iskola. 

2 megjegyzés:

  1. lehet foglalkozott a lidl felsőbb vezetése is a témával, és ezzel próbál magyar szimpátiára utazni (Bánffy Kastély felújítására adakozás): https://www.facebook.com/ads/about/?__cft__[0]=AZXZRFsk0VA7CwXp5wLjUVW2RttRUAGZU7uZQthyCOaN5uX7xHF6KooCKjY4Qf8rh2ScZwiII-rRK-FqBO6NzNl6PoQC_PznKfRosgg8C1zmSakq6VJKh0BK0LVsRdYN4GWOWvn8FOcwhhj65X4PzVWVWXzQe5F3XBnhn97nJpjntupAT_nUzjlgBiSglekOV6zYCLklyDYk80saEYl8zUSirciEhFMIv3VDQZAsdpyXJVNwO2nZxcWJCBNK4vMA0akJUWeSm7D-R5-wumeVSUj8-cdtJI9zVtXb-41wloFpv0hnBXsU73-UTAWBP2s5gaHhMKPrjvzb_FJ7alFZyynV&__tn__=%2CP-R

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem, több köze van ennek az Electric Castle fesztiválhoz, mint a kastély magyar történetéhez. Semmilyen formában nem éreztem, hogy egyáltalán észrevennék, nemhogy becsülnék, más nemzeti kisebbségek kulturális, építészeti, nyelvi stb., értékeit.

      Törlés