2016. július 6., szerda

Fontosabb erdős cikkek 2016 harmadik negyedévéből


Kihátrált a SPAR a Schweighofer mögül
Elveszítette egyik osztrák üzletfelét a Holzindustrie Schweig­hofer (HS): a SPAR Austria, Európa egyik legnagyobb áruházlánca nem hivatalosan ugyan, de bejelentette, hogy már nem forgalmazza a HS romániai gyárából származó termékeket.http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/kihatralt-a-spar-a-schweighofer-mogul

Az idei súlyos árvizek Máramarosban a masszív erdőirtásnak köszönhetőek

Környezetvédelmi szervezetek szerint a legutóbbi máramarosi áradások azért voltak olyan súlyosak, mert a térségben az utóbbi évtizedekben hatalmas mértékű erdőirtás volt. Az Agent Green által közzétett szatellitképeken látszik, hol az országhatár Románia és Ukrajna között: a romániai oldalon teljesen letarolt hegyoldalak vannak.

Petíciót indított Hans Hedrich: ne árusítsanak Schweighofer-termékeket a romániai áruházak

Petíciót indított Hans Hedrich, a fogarasi Neuer Weg Egyesület alelnöke, amelyben az aláírók azt kérik, a nagy romániai építkezési lerakatok, mint amilyen a Hornbach, a Bricodepot, a Dedeman, az Arabesque és a Leroy Merlin, vegyék ki a kínálatukból a Schweighofer osztrák fafeldolgozó vállalat termékeit.


Kipetíciózná a Schweighofer deszkáit a hazai barkácsboltokból

Hogy ne csak a külföldi ügyfeleit veszítse el a fűrészüzem, ha illegálisan kivágott fát dolgoz fel.
Petíciót indított ma Hans Hedrich környezetvédő aktivista a hazai de-clic.ro portálon, ám az aláírásokkal ő nem az állam valamely intézményére szeretne nyomást gyakorolni, hanem magáncégekre: a Romániában is bolthálózattal rendelkező barkácsáruházakra.
http://foter.ro/cikk/20160705_kipeticiozna_a_schweighofer_deszkait_a_hazai_barkacsboltokbol

To Governmental Decision Makers in Romania and Responsible Authorities in Austria

Stop forest degradation in Romania - an appeal to put interests of local communities and nature first
For centuries, forests have belonged to Romania´s treasures, nurturing wildlife, cleaning air and water, providing heat and construction material, as well as income and jobs to local communities. Many Europeans envy Romanians for their vast remaining old growth forests. However, as we speak, illegal logging and exploitative forms of management are threating this extremely valuable resource base, despite good EU and national laws in place and strong public support for preserving Romania´s forests. What is happening?

Online is lehet jelenteni ezentúl, ha valaki illegális fakivágást sejt: a Greenpeace Románia természetvédelmi szervezet csütörtökön útjára indította a www.salvezpadurea.ro portált.
Az internetes platform annak a megyének az erdészeteihez és erdőőrségeihez továbbítja az értesítéseket, ahonnan az észrevétel érkezett. A honlapon ugyanakkor állandóan nyomon követhető lesz, hogy milyen bejelentések érkeztek, milyen választ adtak a hatóságok, illetve milyen intézkedéseket foganatosítottak.
http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/online-erdovedelem

Kattintással jelezheted a falopást

Miről ismered fel az illegális fakitermelést, és hogyan segíthetsz a hatóságoknak a jelenség megfékezésében - mindezekre választ ad aGreenpeace Románia által kifejlesztett új honlap, awww.salvezpadurea.ro oldal.

http://uh.ro/orszagos/25636-kattintassal-jelezheted-a-falopast

Környezetvédelem: a nagyhalak megmenekülnek?

Felemás hatékonysággal működik Romániában a környezetvédelmi kihágások szankcionálása egy civil aktivista szerint, aki arról számolt be, hogy a hatóságok rendszerint a kisebb cégeket és a magánszemélyeket bírságolják, a nagyvállalatok ezzel szemben mindig megtalálják a kiskaput, és valahogyan kibújnak a kötelezettségek alól. Mindezt olyan körülmények között, hogy a potenciális szennyezés mértéke tekintetében óriási eltérések vannak.http://www.kronika.ro/erdelyi-hirek/kornyezetvedelem-a-nagyhalak-megmenekulnek

Erdőradar 2.0: mobiltelefonos applikációval ellenőrizheted ezentúl a farakományokat

Az "Erdőfelügyelő" névre keresztelt applikáció ("Inspectorul Padurii") valójában kiegészíti az erdőradart, hozzáférést ad a felhasználóknak a SUMAL rendszerhez, amelynek adatbázisában a fakitermelésre és -szállításra vonatkozó adatok vannak - nyilatkozta keddi sajtótájékoztatóján Cristiana Pasca-Palmer környezetvédelmi miniszter.

http://think.transindex.ro/?hir=75

Mindenki benne van az erdőbizniszben, még az államfő is

A famaffia kérdésében sokat árt az, hogy a lakosság nem érzi át a probléma súlyosságát. Ők azt látják, hogy elegendő fa van a hegyen – szállt be a beszélgetésbe Fazakas Péter. Fontos különbség, hogy míg régen lóval történt a kivágott fák elszállítása, addig a mai gépesített világban egész erdőket lehet eltüntetni nagyon rövid időn belül.

Meggyőződése, hogy a Székelyföld jövője az erdőkben és azok termékeiben rejlik, éppen ezért időszerű az erdőirtások témáját kimozdítani a tabutémák közül. Megerősítette Hedrich korábbi kijelentését, miszerint mindenki benne van az erdőbizniszben, és bármilyen eszközt bevetnek annak érdekében, hogy erdőhöz jussanak. Fazakas tud olyan esetről is, hogy idős erdőbirtokos embereket vertek át, és vették el erdeiket,
nem túlzás tehát a maffiához hasonlítani működésüket.

http://foter.ro/cikk/20160722_mindenki_benne_van_az_erdobizniszben_meg_az_allamfo_is

Esélyek és eredmények (Harc a famaffia ellen)

Kovács Zoltán Csongor úgy véli, noha meredeknek tűnnek a milliós tételek, illetve a legmagasabb vezetői tisztségekig terjedő érintettség, közel tízéves civil tapasztalata azt mutatja: valóban ez a helyzet. „Romániá­ban és Erdélyben létezik egy olyan óriási környezetvédelmi probléma, amelyet senki nem akar, nem tud, nem mer megfogni, és ez az illegális erdőkitermelés, erdőirtás” – fogalmazott. Ez arra a téves felfogásra vezethető vissza, mely szerint például a székelyföldi erdőket nem lehet teljességgel letarolni. Az elv igaz volt, amikor hagyományos módszerekkel termelték ki, de manapság a láncfűrésszel való vágás, illetve a favágóhidakon való feldolgozás valóssá teszi ezt a veszélyt.
http://www.3szek.ro/load/cikk/93638/eselyek_es_eredmenyek_harc_a_famaffia_ellen 

Hans D. Knapp: Personal Impressions of a Forest Excursion to Romania Between virgin forest wilderness, rural idyll and forest destruction

Romania has the largest stock of beech forests in Europe. It contributes the largest part to the serial transnational nomination of European beech forests to the World Heritage List, submitted by Austria in January 2016 to UNESCO as extension of the Primeval Beech Forests of the Carpathians and Ancient Beech Forests of Germany. On the other hand reports about forest destruction cause for concern about the remaining virgin forests of the Romanian Carpathians. For this reason the Succow Foundation in cooperation with EuroNatur Foundation and with financial support by the Federal Agency for Nature Conservation (BfN) in March 2016 invited a small group of forest experts from Romania and Germany to a meeting at the International Academy for Nature Conservation Isle of Vilm.
http://www.romaniacurata.ro/wp-content/uploads/2016/07/Knapp_Romania_Report_min.pdf

Két hét alatt három medvét vitettek el Tusnádfürdőről

A kárpótlások nem megfelelő rendezése, illetve a hiányos jogi-közigazgatási háttér sokszor odavezet, hogy az emberek önbíráskodáshoz folyamodnak a medvékkel szemben.(...)
A medvék jelenléte valóban megszokott a térségben, hiszen az egész Tusnád-szoros olyan átkelőhely, amelyet intenzíven használnak az olyan nagyragadozók, mint a medve és a farkas. Tusnád község környékének természeti adottságai miatt az egész térséget intenzíven használják a medvék, és ez számos problémát okoz a medvetámadásoktól a gazdasági károkon át a habituált medvék megjelenéséig.
http://itthon.transindex.ro/?cikk=26110

Hamarosan elkészül az érintetlen és kvázi-érintetlen erdők katalógusa

Hat hónapon belül elkészül a romániai érintetlen és kvázi-érintetlen erdőségek katalógusa – jelentette be nemrég Cristiana Pasca Palmer környezetvédelmi miniszter.
2003-ban a miniszter szerint még 230.000 hektárnyi érintetlen erdősége volt az országnak, Európában az élen jártunk ezen a téren. Érintetlen - “szűz” - erdőnek azokat az erdőségeket nevezik, ahol az erdő emberi beavatkozás nélküli vagy azt minimálisra szűkítő állapotában maradt meg és funkcionál komplex ökoszisztémaként, ahol a fakitermelés, vadászat, gyümölcsbegyűjtés tilos, és a tervek szerint a turizmus is erőteljes mértékben korlátozott lesz. A WWF 2012-ben megállapította, az érintetlen erdők 80%-a semmilyen védelemben nem részesül – mondta el Csibi Magor, a WWF Románia igazgatója.
http://think.transindex.ro/?hir=81

Ki kell húzni a logisztikát az illegális fakitermelők alól
"rájött arra, a közigazgatásnak van a legnagyobb szerepe a famaffia működésében. A rendőrségen, ügyészségen, bíróságon, közbirtokosságokban és más intézményekben tevékenykednek azok a személyek, gyakran vezető pozícióban, akik nélkül nem létezne a famaffia – jelentette ki. Ezt igazolja az is, hogy a rétyi Schweighofer-gyárat a közigazgatás hagyta jóvá, a helyi és megyei hatóságok engedélyezték ezt törvénytelen befektetést – tette hozzá."

http://think.transindex.ro/?cikk=26114

Advocate of Europe’s last old-growth forests

Radolfzell. A few weeks before the Romanian legislative elections in November 2016, the EuroNatur Foundation will send a clear signal for the protection of Europe’s last primeval forests. On October 12th, Romanian conservationist Gabriel Paun will receive this year’s EuroNatur Award, joining outstanding personalities like Prince Charles, Mikhail Gorbachev, and US best-selling author Jonathan Franzen. All of them received the EuroNatur Award for their exemplary commitment for the protection of Europe’s natural heritage.


Anwalt der letzten Urwälder Europas

Radolfzell. Wenige Wochen vor den Neuwahlen in Rumänien im November wird die Naturschutzstiftung EuroNatur ein deutliches Signal für den Schutz der letzten Urwälder Europas setzen. Am 12. Oktober erhält der rumänische Naturschützer Gabriel Paun den diesjährigen EuroNatur-Preis. Damit steht er in einer Reihe mit herausragenden Persönlichkeiten wie Prinz Charles, Michail Gorbatschow und dem US-Beststeller-Autor Jonathan Franzen. Allesamt erhielten sie den EuroNatur-Preis für ihr vorbildliches Engagement zum Schutz des europäischen Naturerbes.

http://www.euronatur.org/aktuell/news/anwalt-der-letzten-urwaelder-europas/?tx_news_pi1%5Bcontroller%5D=News&tx_news_pi1%5Baction%5D=detail&cHash=7283cbbbfe2652f813c029b2531f0a7d

A Greenpeace erdőmentő bázisára tizenegy országból – köztük Magyarországról is – érkeznek az önkéntesek, hogy elkészítsék az Argeș (Argyas) folyó völgyében található ősbükkös fakataszterét. A romániai őserdők páratlan természeti értéket képviselnek. Az évszázados fákból álló rengetegben hiúzok, farkasok és medvék is menedéket találnak. Az erdők azonban rohamosan fogyatkoznak a helytelen erdőkezelés és az illegális fakitermelés miatt. A Greenpeace célja, hogy ezek a bükkösök bekerüljenek az új román erdőtörvény őserdőket és öreg erdőket összegyűjtő nemzeti katalógusába, és szigorú védelmet kapjanak a jövőben.

Greenpeace petíció Románia érintetlen erdeiért itt

14,5 millió lejt fordít a Környezetvédelmi minisztérium a 30 hektárnál kisebb erdők őrzésére, ha a tulajdonosoknak szerződésük van erdészetekkel.-áll a minisztérium sajtóközleményében. A miniszter asszony ezt hatalmas lépésnek látja, úgy érzi, kezd megtérülni a befektetett munka és sikerül visszaszorítani az illegális fakitermelést. Az adott összegből október elseje és december 31 között fogják biztosítani az erdők őrzését és kezelését.  Meglepő módon, magyar nyelvű hír nincs. 

http://stiri.covasnamedia.ro/2016/08/11/padurile-private-cu-suprafete-de-pana-in-30-de-hectare-pazite-cu-bani-din-bugetul-de-stat/

The Romanian Forest Rescue Station - a volunteer`s story

A bit further on I noticed a boot print left by one of the loggers - size 44 I guessed.
“Sapiens”, I growled. A few days earlier, this area was covered with plastic waste. Our team cleaned it up under a gaze of infinite indifference from the loggers. “What are these tree-huggers with their Greenpeace t-shirts doing here?” They seemed to wonder, “Cleaning up plastic bottles and empty bags of chips?”It symbolises an addiction many of us suffer from. Trash, or “stuff”. It may seem like a totally different topic but it shares the same cause man’s irresponsible involvement with nature’s ecological processes. That is exactly what this camp is all about. We are here to draw attention to man’s negative impact on the planet.

http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/camp/Romanian-Forest-Rescue-Station/the-romanian-forest-camp-volunteer-story/blog/57344/

Kártérítést kaphatnak az érintetlen erdők tulajdonosai, amiért nem termelhetik ki az erdőt

Elkészült az a törvénytervezet, amely alapján kártérítést kapnak az érintetlen erdők tulajdonosai, amiért nem termelhetik ki a birtokukban levő erdőket. A környezetvédelmi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy a kormányhatározatot már továbbították az Európai Bizottságnak jóváhagyásra.

 http://think.transindex.ro/?hir=95


"Romania bans granting green certificates for electricity made of superior and fire wood.
The decision is crucial due to the fact that many economical operators were burning quality wood for energy production. This practice added unacceptable stress on country's forests. The security and sovereignty of the furniture industry and the rural population were in danger.
The decision comes also after leading market players such as Holzindustrie Schweighofer was busted last year buring superior round soft wood to produce energy and obtain green certificates.
The new law allows now green certificates to be obtain only by burning sawdust, bark and other processing remaining.
The Ministerial Order leaves unfortunately a loophole by allowing operators to downgrade wood quality clasification after its acquisition."

Agent Green, facebook

IKEA subsidiary gets EUR 40 mln capital to buy forests in Romania
IRI Investments, a subsidiary of Swedish group IKEA that manages forest acquisitions in Romania, received a capital boost of EUR 40.2 million in July.
http://www.romania-insider.com/ikea-subsidiary-gets-eur-40-mln-capital-buy-forests-romania/

ERDŐMENTÉS A FOGARASI-HAVASOKBAN
A Greenpeace erdőmentő táborába 11 országból – köztük Magyarországról is – érkeztek önkéntesek, hogy elkészítsék az Argeș (Argyas) folyó völgyében található ősbükkös fakataszterét. A nemzetközi környezetvédelmi szervezet akciójának célja, hogy ezek a bükkösök bekerüljenek az új román erdőtörvény őserdőket és öreg erdőket összegyűjtő nemzeti katalógusába, és szigorú védelmet kapjanak a jövőben.
http://www.turistamagazin.hu/erdomentes-a-fogarasi-havasokban.html

HÁBORÍTATLAN ŐSERDŐK VÉDELMÉÉRT A FOGARASI-HAVASOKBAN
Ökológiai szempontból jó állapotú bükkösöket, egyes részeken bükk-jegenyefenyő erdőket találtunk a havasokban, vegyes koreloszlású fákkal és holtfákkal, mindenütt vastag, tömörödött avarréteggel – mesélte Korom Eszter önkéntes, aki egy hetet töltött a Greenapeace erdőmentő táborában. Többféle munkát végeztünk. Az első csoport térkép alapján kijelölte a felmérendő területeket. A második csapat, amelyben jómagam is dolgoztam, a fafajokat határozta meg, és az átmérőt mérte le. A feladatunk azt volt, hogy minden 7 cm-nél nagyobb törzsátmérőjű fát meghatározzunk, és nyilvántartásba vegyünk, majd a felmért adatokat egy kis cetlin ráragasszuk a leltárba vett fák törzsére. Ezután jött a következő csapat, aki lemérte a magasságot, felvette a korábbi csoportok által jegyzett adatokat és a koordinátákat.
http://www.turistamagazin.hu/haboritatlan-oserdok-vedelmeert-a-fogarasi-havasokban.html

Greenpeace: a Vidraru-tó környéki érintetlen erdők 38,3%-át letarolták
854 hektár épen maradt és 985 hektár letarolt érintetlen erdőt térképezett fel a Fogarasi-havasokban a Greenpeace nemzetközi önkéntescsapata augusztusban. Felmérésük szerint a Vidraru-tó térségében az érintetlen erdők 38,3%-át kipusztították az utóbbi évtizedben.
http://think.transindex.ro/?cikk=26156

Why Europe needs a paradigm shift when it comes to forests
Deforestation: not a European problem? Over the last hundreds of years, most of the primary forests that covered Europe after the last ice age were turned into agricultural land, plantations of fast-growing, often non-native trees or degraded to a state where they are meager shadows of their former selves.
Very few forests in the temperate climate zones remain untouched by humans; and a large part of these forests are located in the mountain ranges of the Romanian Carpathians.
http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/camp/Romanian-Forest-Rescue-Station/why-europe-needs-a-paradigm-shift-when-it-comes-to-forests/blog/57403/

  (A cikk folyamatosan frissül)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése